niedziela, 24 listopada 2013

Niebezpieczne i rakotwórcze dodatki do żywności

E 102 niebezpieczny (tartaksyna)
E 104 podejrzany (żółć benzopirydrynowa)
E 110 niebezpieczny (żółć pomarańczowa S)
E 120 niebezpieczny (koszenilina)
E 122 podejrzany (azorubina)
E 123 bardzo niebezpieczny (barwnik amoniakalny)
E 124 niebezpieczny (róż koszenilinowa)
E 127 niebezpieczny (erytozyna)
 E 131 rakotwórczy (błękit patentowy)
E 141 podejrzany (związek chlorofilowy)
E 142 rakotwórczy (zieleń lisaminowa)
E 150 podejrzany (karmel)
E 151 podejrzany (czerń brylantowa B.N.)
 E 171 podejrzany (dwutlenek tytanu; zabroniony w Polsce)
E 172 podejrzany (tlenki i wodorotlenki żelaza)
E 173 podejrzany (aluminium) E 180 podejrzany (pigment rubinowy)
 E 210 rakotwórczy (benzoesan), napoje gazowane, majonezy, marynaty, konserwy owocowe i warzwyne, sałatki
E 211 rakotwórczy (benzoesan sodu)
E 212 rakotwórczy (benzoesan potasu)
E 213 rakotwórczy (benzoesan wapnia)
E 214 rakotwórczy (benzoesan etylu)
E 215 rakotwórczy (benzoesan estru etylowego)
E 216 rakotwórczy (benzoesan propylu)
E 217 rakotwórczy (benzoesan estru propylu)
E 218 rakotwórczy (benzoesan metylu)
E 219 rakotwórczy (benzoesan estru metylu)
 E 220 niszczy witaminę B12 (bezwodnik siarki), soki owocowe i koncentraty, wino, suszone owoce
E 221 zakłóca czynności jelit (siarczyn sodu)
E 222 zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn sodu)
E 223 zakłóca czynności jelit (metadwusiarczyn sodu)
E 224 zakłóca czynności jelit (metadwusiarczyn potasu)
E 226 zakłóca czynności jelit (siarczyn wapnia)
E 227 zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn wapnia)
E 230 zakłóca czynności skóry (dwufenyl), owoce cytrusowe (zabezpieczenie skórek przed owadami) E 231 zakłóca czynności skóry (ortofenylofenol)
E 232 zakłóca czynności skóry (ortofenyl sodu)
E 233 zakłóca czynności skóry (2, 4 - thiaxolyl) E 249 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu), wędliny
E 250 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu), wedliny
E 251 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu), sery podpuszczkowe i topione
E 252 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu), sery podpuszczkowe i topione
E 290 zakłóca czynności jelit (dwutlenek węgla), konserwant; napoje, wody mineralne
E 310 powoduje wysypki (galusan propylowy)
E 311 powoduje wysypki (galusan octylowy)
E 312 powoduje wysypki (galusan dodecylowy)
E 320 zwiększa poziom cholesterolu, zabroniony (BHA)
E 321 zwiększa poziom cholesterolu, zabroniony (BHT)
E 338 zakłóca trawienie (kwas ortofosforowy)
E 339 zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego)
E 340 zakłóca trawienie (sól potasowa kwasu ortofosforowego)
E 341 zakłóca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego)
 E 407 zakłóca trawienie (karagenan)
E 450 zakłóca trawienie (fosforany)
E 461 zakłóca trawienie (metyloceluloza)
E 462 zakłóca trawienie (związki celulozy)
E 463 zakłóca trawienie (związki celulozy)
E 465 zakłóca trawienie (związki celulozy)
E 466 zakłóca trawienie (związki celulozy)
E 477 zakłóca trawienie (ester propylenowo - glikolowy)
E 951 zakłóca trawienie (aspartan)
E 954 zakłóca trawienie (sacharyna) Konserwanty rakotwórcze:
E 210 - E 219 (kwas benzoesowy i jego związki) - napoje gazowane, majonezy, sałatki, marynaty, konserwy owocowe i warzywne.
E 239 - różne produkty
E 249 - E 252 - wędliny, sery podpuszczkowe i topione

Konserwanty niebezpieczne:
E 226 - różne produkty
E 231 - owoce cytrusowe
E 233 - banany, owoce cytrusowe
E 330 (kwas cytrynowy) - różne produkty; przez niektórych uważany za rakotwórczy.
Źródło: http://magicsport.pl/news/zdrowie/dodatki,do,zywnosci,N177.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz