piątek, 31 stycznia 2014

Superpokarm: Kasza jaglana

Witajcie!


Dziś kasza jaglana zapomniany przysmak.

Powstaje z prosa. Jak myślicie, dlaczego nasi przodkowie nie chorowali tak często na raka, bo zawsze kasze częściej się pojawiały w diecie niż ziemniaki i makaron. Kasza jaglana jest wyjątkowo zdrowa i smaczna należy ją jeść jak najczęściej, a lekarza będziecie widzieć tylko z powodu badań okresowych/profilaktycznych, a nie z powodu chorób.

Co zawiera?

  • glukozaminę dobrą na stawy
  • lecytynę wspomagającą mózg
  • magnez dla zestresowanych i przepracowanych
  • witaminę E dla urody i serca
  • krzem dla pięknej cery, skóry, paznokci i włosów
  • żelazo dla przepracowanych, zmęczonych i anemików
  • antyoksydanty zapobiega nowotworom i ich przerzutom
  • witaminy z grupy B działa lepiej niż witamina B complex z apteki (więcej witamin się przyswaja niż z tabletki)
  • miedź


Jakie ma właściwości?

  • zapobiega niedokrwistości (anemii)
  • zapobiega chorobom stawów
  • wg. medycyny chińskiej ociepla organizm
  • silnie odżywcza (taka naturalna multiwitamina), polecana osobom po operacjach (co najmniej 7 dni kuracji kleikiem jaglanym)
  • antyalergiczna
  • poprawia odporność
  • niweluje skutki złej diety
  • odchudza
  • przeciwgrzybicza
  • wspomaga leczenie trzustki, nerek, wątroby i jelit
Zastosowanie:
  • przydatna w żywieniu osób poddawanych chemioterapii
  • zalecana w diecie lekko strawnej i odchudzającej 
  • w diecie osób ze schorzeniami układu pokarmowego
  • polecana osobom ćwiczącym,  z nadwagą lub niedowagą oraz wszystkim tym, którzy chorują na stawy
  • dla osób osłabionych i wyziębionych oraz zestresowanych
  • nie zawiera glutenu polecana dla alergików, niemowląt i osób z celiakią
  • domowe lekarstwo na katar i przeziębienie to porcja kaszy jaglanej przyrządzonej w ulubiony sposób (niektórzy polecają do rosołu)
  • naturalny dopalacz dla studentów podczas sesji
  • w diecie cukrzycowej, nerkowej, wątrobowej, jelitowej, antynowotworowej, antydepresyjnej
  • polecana wspomagająco przy chorobach psychicznych (często biorą się z niedoborów w organizmie i chorób różnych narządów np.często nerwica natręctw to wynik choroby wątroby i układu odpornościowego połączony z brakiem magnezu, potasu i witamin B, co bardzo źle wpływa na mózg i powoduje chorobę)
Źródło:www.kobieta.plPrzepisy:

Kasza jaglana z jabłkami


Składniki:
  • kasza jaglana
  • kilka jabłek
  • rodzynki
  • orzechy
  • miód
  • trochę soku z cytryny
  • ew. jogurt naturalny
  • cynamon
  • ew. kardamon.
Przygotowanie:

Jabłka obierz, pokrój w plasterki i duś w rondlu z dodatkiem odrobiny wody i masła przez 10 minut, następnie możesz dodać umyte i namoczone rodzynki i trochę kropli soku z cytryny, orzechy (np. włoskie, albo migdały). Posyp cynamonem, ewentualnie kardamonem i dodaj ugotowaną wcześniej kaszę. Zamieszaj i podawaj polane miodem, ew. posypane cukrem. Bardzo dobre też z jogurtem.
W wersji trochę wolniejszej można to danie przygotować w piekarniku – ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym kaszę i podduszone jabłka z dodatkami, górna warstwa powinna być z kaszy, można ją polać śmietaną, zapiekać około 30 minut na małym ogniu. W tym wypadku używamy kaszy jeszcze nie w pełni ugotowanej, tylko po wstępnym, 20-minutowym gotowaniu.

Kasza jaglana z warzywami

Składniki:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 papryki
  • mała cukinia
  • duża cebula
  • puszka kukurydzy
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Kaszę sparz i odsącz. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Umytą cukinię (jeśli młoda – ze skórką) pokrój w ćwierć plasterki, natomiast cebulę obierz i posiekaj. Otwórz puszkę i odsącz ziarna kukurydzy. Rozgrzej na patelni część oleju i najpierw podsmaż samą cebulę, a gdy będzie złota, wsyp kaszę i jeszcze chwilę smaż razem. Kaszę z cebulą przełóż do rondla, zalej 2 szklankami wody, osól i upiecz ją w piekarniku (około 25 minut). Na reszcie oleju podsmaż posiekany czosnek, po czym dołóż cukinię i paprykę. Duś, nie podlewając wodą, aż warzywa staną się przezroczyste i miękkie, ale zachowają jędrność. Wówczas wymieszaj je z kukurydzą i kaszą, dopraw pieprzem, rozmarynem i sosem sojowym. Następnie przykryj i trzymaj na płytce około 8 minut. Podawaj na ciepło. To danie doskonale nadaje się do odgrzewania!

Źródło przepisów: http://hipokrates2012.wordpress.com/2013/01/10/opowiesc-o-kaszy-jaglanej/
Kasza jaglana z suszonymi pomidorami

Składniki:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • trzy cebule
  • 3/4 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
  • dwie łyżki pasty ze słodkiej papryki
  • łyżkę drobnych kaparów
  • dwie łyżki posiekanej drobno pietruszki
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa 
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i prażymy na średnim ogniu, mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Dopiero, gdy zaczniemy wyczuwać jej intensywny zapach, to zalewamy ją wrzątkiem na wysokość ok. 1,5 cm powyżej kaszy.Wtedy przykrywamy pokrywką i gotujemy do czasu, aż kasza jaglana stanie się miękka. Kroimy cebulę i na oliwie ją smażymy, aby się zarumieniła. Pomidory kroimy natomiast w paski. Ostudzoną kaszę jaglaną mieszamy ze wszystkimi składnikami.

Kasza jaglana ze szpinakiem

Składniki:
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 20 gramów masła
  • szklankę wody
  • torebkę mrożonego szpinaku
  • dwie kostki rosołowe
  • trzy ząbki czosnku
  • małą śmietanę 12 proc.
  • szklankę kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki wody
  • pieprz 
  • pół łyżki masła 
Przygotowanie: 

Na początek w garnku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mąkę, a następnie wodę, cały czas mieszamy, żeby nie pojawiły nam się grudki. Następnie dodajemy mrożony szpinak i zostawiamy, aby się rozmroził, później wrzucamy dwie kostki rosołowe i mieszamy. Gdy wszystko zacznie się gotować to mieszamy, kiedy znowu zobaczymy parę między szpinakiem, to znowu mieszamy i to powtarzamy trzy razy. Następnie zdejmujemy garnek i dodajemy śmietany. Do mniejszego garnka wlewamy 2,5 szklanki wody, pieprzymy i dodajemy pół łyżki masła. Następnie gotujemy. Gdy już zacznie się gotować, dodajemy kaszę i na małym ogniu gotujemy 14 minut, ale uważamy przy tym, żeby nic nie wykipiało. Po ugotowaniu odstawić na 15 minut. Nakładamy kaszę jaglaną na talerz, następnie dodajemy szpinak.

Źródło przepisów: www.dziennikzachodni.pl/artykul/1010401,kasza-jaglana-jak-gotowac-przepisy-wlasciwosci-poznaj-tajemnice-kaszy-jaglanej-wideo,id,t.html?cookie=1

Ciasto z kaszą jaglaną i suszonymi owocami 

Składniki:
  • 0,75 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 5 jaj
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych jabłek
  • 4 łyżki miodu
  • 250 g twarogu
  • 50 ml rumu
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną zalać 1,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem około 2-25 minut, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta, a kasza będzie miękka, ale nie rozgotowana. Suszone owoce posiekać na mniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba, zalać rumem i odstawić do naciągnięcia. Można użyć innego alkoholu lub tylko zalać je gorącą wodą, aby zmiękły i napęczniały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka utrzeć z miodem, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie mikserem i powoli dodawać ubite białka., mieszając łyżką. Wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 50 minut w temp. 180 st. C. W razie wątpliwości, czy ciasto jest już upieczeone, lepiej potrzymać je nieco dłużej w piekarniku. Ciasto jest raczej wilgotne, więc na pewno nie wysuszy się, nawet jeśli będziemy je piec dłużej. Za wcześnie wyjęte opadnie.

Źródło: http://gotujmy.pl/ciasto-z-kasza-jaglana-i-suszonymi-owoca,przepisy-ciasta-przepis,146369.html
Źródła:

B. Jakimowicz-Klein "Jedzenie, które leczy"
http://www.sante.pl/m141/zdrowe-zycie/jedzenie-dla-zdrowia/kasza-jaglana/
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
http://hipokrates2012.wordpress.com/2013/01/10/opowiesc-o-kaszy-jaglanej/
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/1010401,kasza-jaglana-jak-gotowac-przepisy-wlasciwosci-poznaj-tajemnice-kaszy-jaglanej-wideo,id,t.html?cookie=1
http://gotujmy.pl/ciasto-z-kasza-jaglana-i-suszonymi-owoca,przepisy-ciasta-przepis,146369.html

Pozdrawiam 

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz