Dziś o superpokarmie jakim jest amarantus zwany również szarłatem. Jest dość nieznanym, a jednym z najzdrowszych produktów. Ceniony przez wegetarian. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Uprawiany był przez Inków, Azteków i Majów. Zdrowszy jest od pszenicy. Jest lekkostrawny i nie zawiera glutenu.
![]() |
Źródło: |
- wartościowe kwasy GLA (niezbędne do gojenia się ran)
- łatwoprzyswajalne żelazo, wapń, magnez
- blonnnik
- witaminy D, E, A, C
- wszystkie egzogenne aminokwasy
- dużo skwalenu (zapobiega nowotworom, opoźnia starzenie)
- nienasycone kwasy tłuszczowe
- tokoferole (łagodzą stany zapalne)
- fosfor
- potas
- dużo białka latwoprzyswajalnego
- witaminy z grupy B
- metioninę, lizynę i cystynę
- siarkę
- cysteinę
Zalety:
- wspomaga leczenie zaburzeń psychicznych takich jak nerwica, depresja i schizofrenia
- zapobiega anemii
- ma mało sodu
- chroni wzrok
- nie podnosi poziomu glukozy
- zapobiega chorobom układu krażenia
- podnosi poziom energii
- zapobiega nowotworom
- poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
- leczy nadciśnienie i chorobę wieńcową
- hamowanie powstawania wrzodów żołądka i dwunastnicy
- wzmacnia organizm po chorobach
- poprawia funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego
- ulatwia trawienie
- zapobiega zaparciom
- zapobiega hiperlipidemii
Polecany:
- zestresowanym
- znerwicowanym
- rakowcom
- sercowcom
- chorym na celiakię
- przy chorobach układu nerwowego, kostnego, krążenia, cukrzycy
- w profilaktyce raka jelita grubego
- wrzodowcom
- żołądkowcom
- cholesterolowcom
Co z niego się robi?
- mąkę
- kaszę
![]() |
Źródło: |
Ciastka owsiano-amarantusowe
Składniki:
- 100 g płatków owsianych górskich Kupiec
- 50 g poppingu amarantusa
- 100 g syropu z agawy (można zastąpić miodem)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj.Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta mokrymi rękoma formuj kulki wielkości orzecha w włoskiego i układaj na blaszce. Kulki spłaszczaj łyzka moczoną w wodzie. Wstaw do piekarnika na około 15 minut - ciastka muszą mieć zloty kolor.
Źródło: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ciastka-owsiane-z-amarantusem-bez-maki-cukru-i-tluszczu
Placuszki z amarantusa
Składniki:
- 2 jajka
- 1 filiżanka mleka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 filiżanki mąki pszennej
- 1 filiżanki mąki amarantusa
Przygotowanie:
Źródło: http://www.dzieci.org.pl/forum/leczenie-poprzez-zywnosc/amarantus-przepisy/
Racuchy z amarantusem i maślanką
Składniki (na ok. 30 placuszków):
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
- 1/2 szklanki poppingu z amarantusa (lub 1/4 szklanki ugotowanych ziaren, co da to potrzebną połowę szklanki po ugotowaniu – można to zrobić wieczór wcześniej),
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- szczypta soli (w przepisie – 1 łyżeczka),
- 2 duże jajka (przepis mówi o 2 jajkach i dodatkowym białku, ale myślę, że to przerost formy nad treścią :),
- 1 i 3/4 szklanki maślanki,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
W misce mieszamy suche składniki: mąki, popping, proszek i sodę. Jeżeli używamy ugotowanego amarantusa ,dodajemy go z mokrymi składnikami. W osobnym naczyniu ubijamy mikserem jajka, olej i maślankę (oraz ewentualnie ugotowany amarantus). Dodajemy suche składniki i miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta.
Racuszki smażymy na dobrze nagrzanej patelni, spryskanej olejem roślinnym. Placki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło: http://zwegowani.pl/racuchy-pancakes-z-amarantusem/
Pulpeciki drobiowe z amarantusem
- 1/2 kg dobrego drobiowego mielonego mięsa ( ja miałam z udka)
- 6 łyżek prażonych nasion sezamu naturalnego i siemienia lnianego
- 1 jajko
- szklanka amarantusa ekspandowanego
- garść kiełków rzeżuchy
- łyżka otrąb
- czarna sól*
Nasiona prażymy na patelni na małym ogniu, aż siemię zacznie pękać, a sezam zrobi się złoty. Studzimy i mielimy. Mięso mieszamy z jajkiem, otrębami oraz czarną solą do smaku. Mieszamy. Następnie dodajmy amarantus i posiekane kiełki rzeżuchy i delikatnie mieszamy. Gotujemy w bulionie lub w lekko osolonej wodzie ok 10 min.
*1 łyżka czarnuszki uprażona na patelni z 6 łyżkami grubej soli morskiej - po ostudzeniu zmielona. Przechowujemy z szczelnym pojemniczku ze względu na intensywny aromat.
Źródło: http://antoshkowesmaczki.blogspot.com/2011/12/pulpeciki-drobiowe-z-amarantusem.html
Wegetariańskie gołąbki z amarantusem
Składniki (na 10 gołąbków)
- szklanka zielonej soczewicy
- 2 woreczki ryżu
- pół szklanki ziaren amarantusa
- mieszanka różnych przypraw
- główka kapusty włoskiej
- bulion do gotowania gotowych gołąbków
Przygotowanie:
Soczewicę, ryż i amarantus zalać wrzącą wodą (ok. 3 szklanki) i gotować do miękkości, w razie potrzeby dolewać wody. Zostawić pod przykryciem najlepiej na całą noc, żeby sobie wszystko dobrze "doszło". Kapustę umyć, wyciąć głąb, sparzyć wrzątkiem liście. Zawijać farsz w kapuściane liście i układać w garnku. Gotować zalane bulionem około godziny na bardzo małym ogniu, tak żeby sobie lekko pyrkały.
Źródło: http://quchniawege.blogspot.com/2013/03/wegetarianskie-goabki-z-amarantusem.html
Kopytka z amarantusem
Składniki:
1. Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i przpuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (lub praskę do ziemniaków, lub dobrze ubić tłuczkiem). Do ostudzonych ziemniaków należy dodać jajko oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać.Na koniec dodać mąkę i wyrobić ciasto (może być lekko klejące).
Ciasto należy podzielić na kilka (około 5) mniejszych części i z każdej z nich obtaczając w mące formować wałek. Wałek należy lekko spłaszczyć, a następnie pociąć go ukośnie na małe kawałki.
Kopytka należy wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Do wody, można dolać małą łyżeczkę oleju - zapobiegnie to sklejaniu się kopytek. W czasie gotowania, dobrze jest zamieszać drewnianą łyżką, aby kopytka nie przykleiły się do dna.
Źródło: http://wdomowymzaciuszu.blogspot.com/2014/01/kopytka-z-amarantusem.html
Źródła:
http://zielonemigdaly.pl/2006/03/czas-na-amarantus/
http://www.cyberbaba.pl/produkty-spozywcze/125-zboza-i-nasiona/1599-amarantus-na-choroby-cywilizacyjne
http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/amarantus-przepisy
http://www.znatury.pl/Biblioteka/show/id/427
http://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/amarantus-zapomniane-zboze,17955.html
http://dziecisawazne.pl/amarantus-w-diecie-dziecka/
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Szar%C5%82at_wynios%C5%82y
Pozdrawiam
:)
Soczewicę, ryż i amarantus zalać wrzącą wodą (ok. 3 szklanki) i gotować do miękkości, w razie potrzeby dolewać wody. Zostawić pod przykryciem najlepiej na całą noc, żeby sobie wszystko dobrze "doszło". Kapustę umyć, wyciąć głąb, sparzyć wrzątkiem liście. Zawijać farsz w kapuściane liście i układać w garnku. Gotować zalane bulionem około godziny na bardzo małym ogniu, tak żeby sobie lekko pyrkały.
Źródło: http://quchniawege.blogspot.com/2013/03/wegetarianskie-goabki-z-amarantusem.html
Kopytka z amarantusem
Składniki:
- 270 g mąki pszennej
- 30 g mąki z amarantusa
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- szczypta soli
1. Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i przpuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (lub praskę do ziemniaków, lub dobrze ubić tłuczkiem). Do ostudzonych ziemniaków należy dodać jajko oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać.Na koniec dodać mąkę i wyrobić ciasto (może być lekko klejące).
Ciasto należy podzielić na kilka (około 5) mniejszych części i z każdej z nich obtaczając w mące formować wałek. Wałek należy lekko spłaszczyć, a następnie pociąć go ukośnie na małe kawałki.
Kopytka należy wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Do wody, można dolać małą łyżeczkę oleju - zapobiegnie to sklejaniu się kopytek. W czasie gotowania, dobrze jest zamieszać drewnianą łyżką, aby kopytka nie przykleiły się do dna.
Źródło: http://wdomowymzaciuszu.blogspot.com/2014/01/kopytka-z-amarantusem.html
Źródła:
http://zielonemigdaly.pl/2006/03/czas-na-amarantus/
http://www.cyberbaba.pl/produkty-spozywcze/125-zboza-i-nasiona/1599-amarantus-na-choroby-cywilizacyjne
http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/amarantus-przepisy
http://www.znatury.pl/Biblioteka/show/id/427
http://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/amarantus-zapomniane-zboze,17955.html
http://dziecisawazne.pl/amarantus-w-diecie-dziecka/
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Szar%C5%82at_wynios%C5%82y
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz