środa, 19 lutego 2014

Amarantus (szarłat wyniosły)

Witajcie!

Dziś o superpokarmie jakim jest amarantus zwany również szarłatem. Jest dość nieznanym, a jednym z najzdrowszych produktów. Ceniony przez wegetarian. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Uprawiany był przez Inków, Azteków i Majów. Zdrowszy jest od pszenicy. Jest lekkostrawny i nie zawiera glutenu.

Źródło: eko-miszmasz.pl 
Zawiera:
  • wartościowe kwasy GLA (niezbędne do gojenia się ran)
  • łatwoprzyswajalne żelazo, wapń, magnez
  • blonnnik
  • witaminy D, E, A, C 
  • wszystkie egzogenne aminokwasy
  • dużo skwalenu (zapobiega nowotworom, opoźnia starzenie)
  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • tokoferole (łagodzą stany zapalne)
  • fosfor
  • potas
  • dużo białka latwoprzyswajalnego
  • witaminy z grupy B
  • metioninę, lizynę i cystynę
  • siarkę
  • cysteinę

 Zalety:
  • wspomaga leczenie zaburzeń psychicznych  takich jak nerwica, depresja i schizofrenia
  • zapobiega anemii
  • ma mało sodu
  • chroni wzrok
  • nie podnosi poziomu glukozy
  • zapobiega chorobom  układu krażenia
  • podnosi poziom energii
  • zapobiega nowotworom
  • poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
  • leczy nadciśnienie i chorobę wieńcową
  • hamowanie powstawania wrzodów żołądka i dwunastnicy
  • wzmacnia organizm po chorobach
  • poprawia funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego
  • ulatwia trawienie
  • zapobiega zaparciom
  • zapobiega hiperlipidemii 

Polecany:
  • zestresowanym
  • znerwicowanym
  • rakowcom
  • sercowcom
  • chorym na celiakię
  • przy chorobach układu nerwowego, kostnego, krążenia, cukrzycy
  • w profilaktyce raka jelita grubego
  • wrzodowcom
  • żołądkowcom
  • cholesterolowcom

Co z niego się robi?
  • mąkę
  • kaszę
Źródło: musli.takjakchcesz.pl
6 przepisów z amarantusem

Ciastka owsiano-amarantusowe

Składniki:
  • 100 g płatków owsianych górskich Kupiec
  • 50 g poppingu amarantusa 
  • 100 g syropu z agawy (można zastąpić miodem)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj.Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta mokrymi rękoma formuj kulki wielkości orzecha w włoskiego i układaj na blaszce. Kulki spłaszczaj łyzka moczoną w wodzie. Wstaw do piekarnika na około 15 minut - ciastka muszą mieć zloty kolor.

Źródło: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ciastka-owsiane-z-amarantusem-bez-maki-cukru-i-tluszczu

Placuszki z amarantusa

Składniki: 
  • 2 jajka
  • 1 filiżanka mleka 
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki stopionego masła 
  • 1 filiżanki mąki pszennej 
  • 1 filiżanki mąki amarantusa
Przygotowanie:

Jajka ubić. Dodać mleko, miód stopione masło i wymieszać. Dodać mąkę pszenną i mąkę z amarantusa. Wyrobić ciasto i zostawić przez noc w lodówce. Formować z ciasta cienkie placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju.

Źródło: http://www.dzieci.org.pl/forum/leczenie-poprzez-zywnosc/amarantus-przepisy/



Racuchy z amarantusem i maślanką


Składniki (na ok. 30 placuszków):
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 1/2 szklanki poppingu z amarantusa (lub 1/4 szklanki ugotowanych ziaren, co da to potrzebną połowę szklanki po ugotowaniu – można to zrobić wieczór wcześniej),
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szczypta soli (w przepisie – 1 łyżeczka),
  • 2 duże jajka (przepis mówi o 2 jajkach i dodatkowym białku, ale myślę, że to przerost formy nad treścią :),
  • 1 i 3/4 szklanki maślanki,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.
Przygotowanie:

W misce mieszamy suche składniki: mąki, popping, proszek i sodę. Jeżeli używamy ugotowanego amarantusa ,dodajemy go z mokrymi składnikami. W osobnym naczyniu ubijamy mikserem jajka, olej i maślankę (oraz ewentualnie ugotowany amarantus). Dodajemy suche składniki i miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta.

Racuszki smażymy na dobrze nagrzanej patelni, spryskanej olejem roślinnym. Placki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Źródło: http://zwegowani.pl/racuchy-pancakes-z-amarantusem/


Pulpeciki drobiowe z amarantusem


- 1/2 kg dobrego drobiowego mielonego mięsa ( ja miałam z udka)
- 6 łyżek prażonych nasion sezamu naturalnego i siemienia lnianego
- 1 jajko
- szklanka amarantusa ekspandowanego
- garść kiełków rzeżuchy
- łyżka otrąb
- czarna sól*

Nasiona prażymy na patelni na małym ogniu, aż siemię zacznie pękać, a sezam zrobi się złoty. Studzimy i mielimy. Mięso mieszamy z jajkiem, otrębami oraz czarną solą do smaku. Mieszamy. Następnie dodajmy amarantus i posiekane kiełki rzeżuchy i delikatnie mieszamy. Gotujemy w bulionie lub w lekko osolonej wodzie ok 10 min.

*1 łyżka czarnuszki uprażona na patelni z 6 łyżkami grubej soli morskiej - po ostudzeniu zmielona. Przechowujemy z szczelnym pojemniczku ze względu na intensywny aromat.

Źródło: http://antoshkowesmaczki.blogspot.com/2011/12/pulpeciki-drobiowe-z-amarantusem.html


Wegetariańskie gołąbki z amarantusem

Składniki (na 10 gołąbków)

  • szklanka zielonej soczewicy 
  • 2 woreczki ryżu 
  • pół szklanki ziaren amarantusa 
  • mieszanka różnych przypraw 
  • główka kapusty włoskiej
  • bulion do gotowania gotowych gołąbków 
Przygotowanie:

Soczewicę, ryż i amarantus zalać wrzącą wodą (ok. 3 szklanki) i gotować do miękkości, w razie potrzeby dolewać wody. Zostawić pod przykryciem najlepiej na całą noc, żeby sobie wszystko dobrze "doszło". Kapustę umyć, wyciąć głąb, sparzyć wrzątkiem liście. Zawijać farsz w kapuściane liście i układać w garnku. Gotować zalane bulionem około godziny na bardzo małym ogniu, tak żeby sobie lekko pyrkały.

Źródło: http://quchniawege.blogspot.com/2013/03/wegetarianskie-goabki-z-amarantusem.html

Kopytka z amarantusem

Składniki:
  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g mąki z amarantusa
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Przygotowanie:

1. Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i przpuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (lub praskę do ziemniaków, lub dobrze ubić tłuczkiem). Do ostudzonych ziemniaków należy dodać jajko oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać.Na koniec dodać mąkę i wyrobić ciasto (może być lekko klejące).
Ciasto należy podzielić na kilka (około 5) mniejszych części i z każdej z nich obtaczając w mące formować wałek. Wałek należy lekko spłaszczyć, a następnie pociąć go ukośnie na małe kawałki.
Kopytka należy wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Do wody, można dolać małą łyżeczkę oleju - zapobiegnie to sklejaniu się kopytek. W czasie gotowania, dobrze jest zamieszać drewnianą łyżką, aby kopytka nie przykleiły się do dna.

Źródło: http://wdomowymzaciuszu.blogspot.com/2014/01/kopytka-z-amarantusem.html


Źródła:

http://zielonemigdaly.pl/2006/03/czas-na-amarantus/
http://www.cyberbaba.pl/produkty-spozywcze/125-zboza-i-nasiona/1599-amarantus-na-choroby-cywilizacyjne
http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/amarantus-przepisy
http://www.znatury.pl/Biblioteka/show/id/427
http://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/amarantus-zapomniane-zboze,17955.html
http://dziecisawazne.pl/amarantus-w-diecie-dziecka/
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Szar%C5%82at_wynios%C5%82y

Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz