poniedziałek, 3 lutego 2014

Uwaga trucizna: margaryna

Witajcie!

Niewielu z nas wie jak bardzo szkodzi ten popularny produkt. W końcu nie tak dawno wmawiano nam, że jest to najzdrowsze smarowidło. Niestety reklamy kłamią mówiąc nam o wspaniałych zaletach margaryn prozdrowotnych. W tym poście postaram się nakreślić problem.

Co to w ogóle jest ta margaryna?

Wynaleziona w 1869 roku przez H. M. Mouries' a. Otrzymywana poprzez uwodornienie olejów roślinnych często najtańszych i najbardziej szkodliwych (np. olej palmowy). Reakcja ta nie zachodzi bez wspomagania, do tego wytworzenia tego produktu używa się niklu, który w pewnych ilościach pozostaje w margarynie. Jest to sztuczny twór.

Zalety:
  • nie zawiera cholesterolu
  • powstaje z olejów roślinnych
  • zawiera omega 3, 6 i witaminę E
  • szybko się rozsmarowuje
Wady:
  • sztuczna
  • witaminy oprócz E są syntetyczne czyli nie za dobrze się wchłaniają
  • chorobotwórcze tłuszcze trans
  • sztuczne aromaty, barwniki i polepszacze smaku
  • najgorsza dla zdrowia jest margaryna twarda służąca do pieczenia
Działanie:
  • powoduje miażdżycę, choroby serca, udary, cukrzycę oraz raka
  • polepszacze smaku działają na mózg jak narkotyki powodując silne uzależnienie
  • kwasy omega 3, 6 z margaryny nie są aktywne w organizmie czyli są bezwartościowe
  • sprzyja otyłości
  • źle wpływa na mózg efekt człowiek głupieje
  • nikiel uczula i alergik zaczyna coraz gorzej się czuć
  • w Izraelu gdzie stosuje się margarynę ze względów religijnej czystości żywności występuje najwyższy odsetek zapadalności na nowotwory złośliwe na świecie
  • wzrasta agresja na skutek niedożywienia mózgu
  • mogą u dzieci wystąpić zaburzenia w rozwoju
  • sprzyja chorobom psychicznym np. depresji
  • u osób z nowotworami sprzyja powstawaniu przerzutów 
Czym zastąpić margarynę?
  • w małych ilościach można zastąpić smalcem i masłem
  • oliwą z oliwek
  • olejem rzepakowym
  • masłem z awokado

Przepis na masło z awokado:

Składniki:
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć) 
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:

Ząbek czosnku utrzeć z solą w moździerzu na pastę. Awokado przeciąć wzdłuż na pół. Przekręcić górną połówkę o 90° i rozdzielić. Dołożyć do moździerza, dodać sok z cytryny. Ucierać chwilę razem, aż masa będzie masła konsystencję pasty.

Przepis pochodzi z http://pelnytalerz.blogspot.com/2013/09/maso-z-awokado.html

 
eded8d4ce3cad1cb3077a671c151a4c5
Źródło: http://www.eliksir24.pl/maslo-czy-margaryna/
Źródła:

http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Margaryna
http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/wady-i-zalety
http://mobile.natemat.pl/79619,maslo-czy-margaryna-naukowcy-obalaja-wielki-mit-goral-jasna-sprawa-ze-maslo
http://pokazywarka.pl/margaryna/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz