Niewielu z nas wie jak bardzo szkodzi ten popularny produkt. W końcu nie tak dawno wmawiano nam, że jest to najzdrowsze smarowidło. Niestety reklamy kłamią mówiąc nam o wspaniałych zaletach margaryn prozdrowotnych. W tym poście postaram się nakreślić problem.
Co to w ogóle jest ta margaryna?
Wynaleziona w 1869 roku przez H. M. Mouries' a. Otrzymywana poprzez uwodornienie olejów roślinnych często najtańszych i najbardziej szkodliwych (np. olej palmowy). Reakcja ta nie zachodzi bez wspomagania, do tego wytworzenia tego produktu używa się niklu, który w pewnych ilościach pozostaje w margarynie. Jest to sztuczny twór.
Zalety:
- nie zawiera cholesterolu
- powstaje z olejów roślinnych
- zawiera omega 3, 6 i witaminę E
- szybko się rozsmarowuje
- sztuczna
- witaminy oprócz E są syntetyczne czyli nie za dobrze się wchłaniają
- chorobotwórcze tłuszcze trans
- sztuczne aromaty, barwniki i polepszacze smaku
- najgorsza dla zdrowia jest margaryna twarda służąca do pieczenia
- powoduje miażdżycę, choroby serca, udary, cukrzycę oraz raka
- polepszacze smaku działają na mózg jak narkotyki powodując silne uzależnienie
- kwasy omega 3, 6 z margaryny nie są aktywne w organizmie czyli są bezwartościowe
- sprzyja otyłości
- źle wpływa na mózg efekt człowiek głupieje
- nikiel uczula i alergik zaczyna coraz gorzej się czuć
- w Izraelu gdzie stosuje się margarynę ze względów religijnej czystości żywności występuje najwyższy odsetek zapadalności na nowotwory złośliwe na świecie
- wzrasta agresja na skutek niedożywienia mózgu
- mogą u dzieci wystąpić zaburzenia w rozwoju
- sprzyja chorobom psychicznym np. depresji
- u osób z nowotworami sprzyja powstawaniu przerzutów
- w małych ilościach można zastąpić smalcem i masłem
- oliwą z oliwek
- olejem rzepakowym
- masłem z awokado
Przepis na masło z awokado:
Składniki:
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- szczypta soli
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Ząbek czosnku utrzeć z solą w moździerzu na pastę. Awokado przeciąć wzdłuż na pół. Przekręcić górną połówkę o 90° i rozdzielić. Dołożyć do moździerza, dodać sok z cytryny. Ucierać chwilę razem, aż masa będzie masła konsystencję pasty.
Przepis pochodzi z http://pelnytalerz.blogspot.com/2013/09/maso-z-awokado.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz