Witamina B15 (kwas pangamowy)
Rozpuszczalna w wodzie.
Rola w organizmie:
- jest przeciwutleniaczem
- stymuluje odporność
- łagodzi objawy astmy
- wzmaga utlenianie lipidów i glukozy
- obniża stężenie cholesterolu we krwi
- rozszerza naczynia krwionośne
- poprawia ukrwienie mięśni i tkanek
- wzmaga oddychanie neuronów (pobudza)
- przyśpiesza rozkład kwasu mlekowego podczas pracy mięśni
- zapobiega przedwczesnemu męczeniu mięśni
- poprawia wydolność mięśni
- zwiększa wydzielanie żółci
- odtruwa organizm
- zwiększa wydalanie z organizmu toksyn azotowych, węglowodorowych, sterydowych i metali ciężkich
- wraz z glicyną działa przeciwdrgawkowo
- wzmacnia i pobudza
- usuwa drżenie mięśni spowodowane stresem
- wzmaga pracę serca
- poprawia procesy myślowe
- zapobiega chorobom wątroby
- pobudza regenerację tkanki łącznej, mięśniowej, chrzęstnej, nabłonków, włosów i paznokci
- pobudza wydzielenie hormonów
- wydłuża życie komórek
- usuwa objawy anginy
- zapobiega marskości wątroby
- uczestniczy w wydalaniu produktów przemiany materii
- bierze udział w syntezie białka
- stymuluje pracę nadnerczy
- wzmaga wydzielanie kortykosteroidów
- steruje procesami uwalniającymi energię
- bierze udział w oddychaniu komórkowym
Stosowana w profilaktyce i leczeniu:
- chorób włosów i paznokci
- dermatoz
- trądziku
- łuszczycy
- wyprysków
- piodermii
- otyłości
- miażdżycy
- choroby wieńcowej
- zaburzeń krążenia mózgowego
- drżenia mięśni
- kamicy moczowej
- kamicy żółciowej
- cukrzycy
- depresji
- ogólnego osłabienia
- zaburzeń myślowych (np. kojarzenia)
- niskiej zdolności tkanek do regeneracji
- nadciśnienia
- zespołu zimnych i sinych kończyn
- blednicy
- pomocniczo w autyzmie
- zawrotów głowy
- szumu w uszach
- chorób zakaźnych
- zatruć
- obniżonej odporności na choroby
- alergii
- zaburzeń ruchów jelit i dróg żółciowych
- nowotworów
Skutki niedoborów:
- zaburzenia funkcjonowania gruczołów i nerwów
- choroby serca
- obniżenie wydajności procesu utleniania
- zawały
- duszności
- nowotwory
Skutki nadmiaru:
- nudności
Źródła w pożywieniu:
- pestki dyni
- drożdże
- ziarna sezamu
- brązowy ryż
- pełne ziarna
- pestki moreli (nie wolno jeść więcej niż 2 na dobę!)
- ziarna słonecznika
- kiełki soi i pszenicy
- krwiste mięso wołowe
- otręby ryżowe
Pamiętajmy:
Nasila działanie sulfoamidów oraz antybiotyków.
Lepiej działa w połączeniu z tranem, olejem z rekina, koenzymem Q10, sterolami roślinnymi, witaminą F, witaminą B12, witaminami A, E, B6, B7 oraz sylimaryną.
Najlepiej ją przyjmować po głównym posiłku.
Niszczy ją światło
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz