poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Witamina B15 (kwas pangamowy)

Witajcie!


Witamina B15 (kwas pangamowy)



Rozpuszczalna w wodzie.


Rola w organizmie:
      • jest przeciwutleniaczem
      • stymuluje odporność
      • łagodzi objawy astmy
      • wzmaga utlenianie lipidów i glukozy
      • obniża stężenie cholesterolu we krwi
      • rozszerza naczynia krwionośne
      • poprawia ukrwienie mięśni i tkanek
      • wzmaga oddychanie neuronów (pobudza)
      • przyśpiesza rozkład kwasu mlekowego podczas pracy mięśni
      • zapobiega przedwczesnemu męczeniu mięśni
      • poprawia wydolność mięśni 
      • zwiększa wydzielanie żółci 
      • odtruwa organizm
      • zwiększa wydalanie z organizmu toksyn azotowych, węglowodorowych, sterydowych i metali ciężkich 
      • wraz z glicyną działa przeciwdrgawkowo
      • wzmacnia i pobudza
      • usuwa drżenie mięśni spowodowane stresem
      • wzmaga pracę serca
      • poprawia procesy myślowe
      • zapobiega chorobom wątroby
      • pobudza regenerację tkanki łącznej, mięśniowej, chrzęstnej, nabłonków, włosów i paznokci 
      • pobudza wydzielenie hormonów 
      • wydłuża życie komórek
      • usuwa objawy anginy
      • zapobiega marskości wątroby
      • uczestniczy w wydalaniu produktów przemiany materii 
      •  bierze udział w syntezie białka
      • stymuluje pracę nadnerczy
      • wzmaga wydzielanie kortykosteroidów
      • steruje procesami uwalniającymi energię
      • bierze udział w oddychaniu komórkowym

Stosowana w profilaktyce i leczeniu:
      • chorób włosów i paznokci 
      • dermatoz 
      • trądziku 
      • łuszczycy
      • wyprysków
      • piodermii
      • otyłości
      • miażdżycy 
      • choroby wieńcowej
      • zaburzeń krążenia mózgowego
      • drżenia mięśni
      • kamicy moczowej
      • kamicy żółciowej
      • cukrzycy
      • depresji
      • ogólnego osłabienia
      • zaburzeń myślowych (np. kojarzenia)
      • niskiej zdolności tkanek do regeneracji
      • nadciśnienia
      • zespołu zimnych i sinych kończyn
      • blednicy
      • pomocniczo w autyzmie
      • zawrotów głowy
      • szumu w uszach
      • chorób zakaźnych
      • zatruć
      • obniżonej odporności na choroby
      • alergii
      • zaburzeń ruchów jelit i dróg żółciowych
      • nowotworów


Skutki niedoborów:
      • zaburzenia funkcjonowania gruczołów i nerwów
      • choroby serca
      • obniżenie wydajności procesu utleniania 
      • zawały
      • duszności
      • nowotwory

Skutki nadmiaru:
      • nudności

Źródła w pożywieniu:
      • pestki dyni
      • drożdże 
      • ziarna sezamu
      • brązowy ryż
      • pełne ziarna
      • pestki moreli (nie wolno jeść więcej niż 2 na dobę!)
      • ziarna słonecznika 
      • kiełki soi i pszenicy
      • krwiste mięso wołowe
      • otręby ryżowe

Pamiętajmy:


Nasila działanie sulfoamidów oraz antybiotyków.

Lepiej działa w połączeniu z tranem, olejem z rekina, koenzymem Q10, sterolami roślinnymi, witaminą F, witaminą B12, witaminami A, E, B6, B7 oraz sylimaryną.

Najlepiej ją przyjmować po głównym posiłku.

Niszczy ją światło


Pozdrawiam

:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz