piątek, 19 kwietnia 2013

Koenzym Q10 (ubichinon)

Witajcie!



Koenzym Q10 (ubichinon)


Jest to półwitamina.


Rola w organizmie:
      • przyśpiesza metabolizm
      • silny antyoksydant (przeciwutleniacz)
      • pozytywnie działa na wyzwalanie energii w komórkach
      • wzmacnia odporność organizmu
      • oczyszcza organizm 
      • odtruwa wątrobę
      • zapobiega przedwczesnemu starzeniu organizmu
      • poprawia wygląd skóry i chroni przed promieniami UV
      • zapobiega niedoborom witaminy E 
      • zapewnia prawidłowe działanie komórek
      • bierze udział w oddychaniu komórkowym
      • poprawia metabolizm serca
      • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
      • podnosi poziom energii
      • chroni przed działaniem wolnych rodników
      • zapobiega ponownemu zawałowi serca
      • stabilizuje strukturę błon komórkowych
      • wspomaga organizm i niweluje negatywne skutki zanieczyszczenia środowiska          oraz długotrwałego stresu 

Stosowany w leczeniu i profilaktyce:
      • niewydolności krążenia
      • choroby niedokrwiennej serca
      • miażdżycy
      • dusznicy bolesnej
      • arytmii 
      • parodontozy
      • obrzęku dziąseł 
      • krwawienia dziąseł
      • ruchomości dziąseł
      • zespołu przewlekłego zmęczenia
      • cukrzycy
      • otyłości
      • nowotworów
      • alergii
      • astmy sercowej
      • choroby wieńcowej
      • grzybic
      • stwardnienia rozsianego
      • wrzodów
      • białaczek
      • AIDS 

Skutki niedoborów:
      • choroby serca i układu krążenia
      • nadciśnienie tętnicze
      • zaburzenia przemiany materii
      • pogorszenie regeneracji tkanek
      • osłabiony układ odpornościowy
      • zaburzenia w gospodarce cholesterolowej
      • zły nastrój
      • problemy z pamięcią i koncentracją
      • choroby degeneracyjne
      • zawały
      • choroba wieńcowa
      • kardiomiopatia

Skutki nadmiaru: brak badań


Źródła w pożywieniu:
      • mięso renifera
      • olej rzepakowy
      • wołowina
      • wątroba
      • szynka wieprzowa
      • tuńczyk
      • śledź
      • kurczak
      • pstrąg
      • czarna porzeczka
      • kalafior
      • groch
      • jogurt
      • fasola
      • marchew
      • truskawki
      • pomarańcze 
      • jabłka
      • ser żółty
      • jaja
      • pomidory
      • ziemniaki
      • mleko
      • makrela 
      • łosoś
      • sardynki
      • orzechy włoskie
      • nasiona lnu
      • nasiona rzepaku
      • soja
      • surowe mięso
      • nerki
      • śledziona
      • serce
      • brokuły 
      • kiełki pszenicy

Pamiętajmy:

Leki obniżające poziom cholesterolu mogą powodować niedobory koenzymu Q10, wtedy uzasadnione jest przyjmowanie suplementów.

Sportowcy, osoby starsze o raz wykonujące pracę fizyczną mają większe zapotrzebowanie na koenzym Q10. 

Starajmy się dostarczać koenzym Q10 wraz z pokarmem, gdyż  jest lepszy jakościowo i bardziej aktywny od tego z suplementów.

Ubichinon zostaje zniszczony podczas gotowania i procesów przetwórczych żywności.


Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz