Koenzym Q10 (ubichinon)
Jest to półwitamina.
Rola w organizmie:
- przyśpiesza metabolizm
- silny antyoksydant (przeciwutleniacz)
- pozytywnie działa na wyzwalanie energii w komórkach
- wzmacnia odporność organizmu
- oczyszcza organizm
- odtruwa wątrobę
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu organizmu
- poprawia wygląd skóry i chroni przed promieniami UV
- zapobiega niedoborom witaminy E
- zapewnia prawidłowe działanie komórek
- bierze udział w oddychaniu komórkowym
- poprawia metabolizm serca
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
- podnosi poziom energii
- chroni przed działaniem wolnych rodników
- zapobiega ponownemu zawałowi serca
- stabilizuje strukturę błon komórkowych
- wspomaga organizm i niweluje negatywne skutki zanieczyszczenia środowiska oraz długotrwałego stresu
Stosowany w leczeniu i profilaktyce:
- niewydolności krążenia
- choroby niedokrwiennej serca
- miażdżycy
- dusznicy bolesnej
- arytmii
- parodontozy
- obrzęku dziąseł
- krwawienia dziąseł
- ruchomości dziąseł
- zespołu przewlekłego zmęczenia
- cukrzycy
- otyłości
- nowotworów
- alergii
- astmy sercowej
- choroby wieńcowej
- grzybic
- stwardnienia rozsianego
- wrzodów
- białaczek
- AIDS
Skutki niedoborów:
- choroby serca i układu krążenia
- nadciśnienie tętnicze
- zaburzenia przemiany materii
- pogorszenie regeneracji tkanek
- osłabiony układ odpornościowy
- zaburzenia w gospodarce cholesterolowej
- zły nastrój
- problemy z pamięcią i koncentracją
- choroby degeneracyjne
- zawały
- choroba wieńcowa
- kardiomiopatia
Skutki nadmiaru: brak badań
Źródła w pożywieniu:
- mięso renifera
- olej rzepakowy
- wołowina
- wątroba
- szynka wieprzowa
- tuńczyk
- śledź
- kurczak
- pstrąg
- czarna porzeczka
- kalafior
- groch
- jogurt
- fasola
- marchew
- truskawki
- pomarańcze
- jabłka
- ser żółty
- jaja
- pomidory
- ziemniaki
- mleko
- makrela
- łosoś
- sardynki
- orzechy włoskie
- nasiona lnu
- nasiona rzepaku
- soja
- surowe mięso
- nerki
- śledziona
- serce
- brokuły
- kiełki pszenicy
Pamiętajmy:
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą powodować niedobory koenzymu Q10, wtedy uzasadnione jest przyjmowanie suplementów.
Sportowcy, osoby starsze o raz wykonujące pracę fizyczną mają większe zapotrzebowanie na koenzym Q10.
Starajmy się dostarczać koenzym Q10 wraz z pokarmem, gdyż jest lepszy jakościowo i bardziej aktywny od tego z suplementów.
Ubichinon zostaje zniszczony podczas gotowania i procesów przetwórczych żywności.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz