wtorek, 23 kwietnia 2013

Wapń

Witajcie!


Wapń



Rola w organizmie:
      • aktywuje enzymy
      • bierze udział w przekazywaniu informacji
      • uczestniczy w przewodzeniu impulsów bioelektrycznych
      • bierze udział w krzepnięciu krwi
      • umożliwia skurcze mięśni szkieletowych, gładkich oraz serca
      • bierze udział w reakcjach zapalnych, podziałach komórkowych oraz regeneracji organizmu
      • umożliwia wydzielanie hormonów i neuroprzekaźników
      • wspomaga układ nerwowy
      • uczestniczy w metabolizowaniu żelaza
      • umożliwia wchłaniania witaminy B12
      • reguluje ciśnienie i rytm serca
      • ułatwia zasypianie i poprawia nastrój
      • przyśpiesza się gojenie ran
      • zapewnia prawidłowy rozwój  i wzrost organizmu 

Stosowany w profilaktyce i leczeniu:
      • bólów wzrostowych
      • bólów miesiączkowych
      • osteoporozy
      • alergii
      • wysokiego ciśnienia
      • migreny
      • bezsenności
      • zaburzeń rytmu serca

Skutki niedoboru (hipokalcemia):
      • łamliwe kości
      • choroby zębów
      • kurcze mięśni (tężyczka)
      • bóle mięśni
      • mrowienie i drętwienie kończyn
      • zaburzenia krzepnięcia krwi
      • zaburzenia rytmu serca
      • krwotoki z nosa
      • niedociśnienie tętnicze
      • depresja
      • lęki
      • osteoporoza
      • wysypki
      • krzywica
      • zaparcia
      • zły stan włosów i paznokci
      • ból stawowy
      • zwolnienie tętna
      • choroby dziąseł
      • próchnica

Skutki nadmiaru wapnia (hiperkalcemia):
      • zaparcia
      • nudności
      • brak apetytu
      • niedobory cynku i żelaza
      • kamica nerkowa
      • dezorientacja
      • wysokie ciśnienia
      • nadwrażliwość na światło skóry
      • światłowstręt
      • wzmożone pragnienie
      • zwolniona i nieregularna praca serca
      • bóle kości i mięśni
      • świąd skóry
      • częste oddawanie moczu
      • metaliczny smak w ustach
      • suchość w ustach
      • niski wzrost

Źródła w pożywieniu:
      • produkty nabiałowe (oprócz masła)
      • groch
      • fasola
      • sery
      • mak
      • ryby
      • migdały
      • kawior
      • soja
      • rzepa
      • słonecznik
      • zielone warzywa
      • mleko pełne w proszku
      • mleko zagęszczone niesłodzone
      • szprot wędzony
      • czekolada mleczna
      • figi suszone 
      • pietruszka
      • kapusta włoska
      • brokuły
      • sardynki
      • jajka
      • kasze
      • botwina
      • rabarbar
      • szpinak

Pamiętajmy:


Wapń lepiej się wchłania z witaminą D, cytrynianami i mleczanami.

Siedzący tryb życia sprzyja odwapnieniu kości.

Chroni przed rakiem jelita grubego, a wraz z witaminą D zapobiega chorobom serca.

Fosforany używane w przemyśle spożywczym powodują niedobory białka.


Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz