Wapń
Rola w organizmie:
- aktywuje enzymy
- bierze udział w przekazywaniu informacji
- uczestniczy w przewodzeniu impulsów bioelektrycznych
- bierze udział w krzepnięciu krwi
- umożliwia skurcze mięśni szkieletowych, gładkich oraz serca
- bierze udział w reakcjach zapalnych, podziałach komórkowych oraz regeneracji organizmu
- umożliwia wydzielanie hormonów i neuroprzekaźników
- wspomaga układ nerwowy
- uczestniczy w metabolizowaniu żelaza
- umożliwia wchłaniania witaminy B12
- reguluje ciśnienie i rytm serca
- ułatwia zasypianie i poprawia nastrój
- przyśpiesza się gojenie ran
- zapewnia prawidłowy rozwój i wzrost organizmu
Stosowany w profilaktyce i leczeniu:
- bólów wzrostowych
- bólów miesiączkowych
- osteoporozy
- alergii
- wysokiego ciśnienia
- migreny
- bezsenności
- zaburzeń rytmu serca
Skutki niedoboru (hipokalcemia):
- łamliwe kości
- choroby zębów
- kurcze mięśni (tężyczka)
- bóle mięśni
- mrowienie i drętwienie kończyn
- zaburzenia krzepnięcia krwi
- zaburzenia rytmu serca
- krwotoki z nosa
- niedociśnienie tętnicze
- depresja
- lęki
- osteoporoza
- wysypki
- krzywica
- zaparcia
- zły stan włosów i paznokci
- ból stawowy
- zwolnienie tętna
- choroby dziąseł
- próchnica
Skutki nadmiaru wapnia (hiperkalcemia):
- zaparcia
- nudności
- brak apetytu
- niedobory cynku i żelaza
- kamica nerkowa
- dezorientacja
- wysokie ciśnienia
- nadwrażliwość na światło skóry
- światłowstręt
- wzmożone pragnienie
- zwolniona i nieregularna praca serca
- bóle kości i mięśni
- świąd skóry
- częste oddawanie moczu
- metaliczny smak w ustach
- suchość w ustach
- niski wzrost
Źródła w pożywieniu:
- produkty nabiałowe (oprócz masła)
- groch
- fasola
- sery
- mak
- ryby
- migdały
- kawior
- soja
- rzepa
- słonecznik
- zielone warzywa
- mleko pełne w proszku
- mleko zagęszczone niesłodzone
- szprot wędzony
- czekolada mleczna
- figi suszone
- pietruszka
- kapusta włoska
- brokuły
- sardynki
- jajka
- kasze
- botwina
- rabarbar
- szpinak
Pamiętajmy:
Wapń lepiej się wchłania z witaminą D, cytrynianami i mleczanami.
Siedzący tryb życia sprzyja odwapnieniu kości.
Chroni przed rakiem jelita grubego, a wraz z witaminą D zapobiega chorobom serca.
Fosforany używane w przemyśle spożywczym powodują niedobory białka.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz