czwartek, 4 kwietnia 2013

Witamina B13 (kwas orotowy)

Witajcie!

Witamina B13 (kwas orotowy)


Rola w organizmie:
      • uczestniczy w metabolizmie kwasu foliowego i witaminy B12
      • wspomaga  leczenie stwardnienia rozsianego
      • obniża poziom cholesterolu we krwi
      • działa ochronnie na miąższ wątroby
      • ma działanie odtruwające
      • przeciwdziała artretyzmowi
      • zmniejsza stężenie kwasu moczowego we krwi
      • zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby
      • zwiększa przyrost masy mięśniowej 
      • wspomaga odnowę organizmu
      • wpływa pozytywnie na tkankę łączną
      • zapobiega przedwczesnemu starzeniu
      • rozrzedza żółć 
      • wspomaga trawienie
      • bierze udział w produkcji DNA i RNA
      • poprawia pamięć
      • poprawia wygląd skóry
      • zwiększa wydolność mięśni i całego organizmu
      • łagodzi przebieg anginy

Stosowana w profilaktyce i leczeniu:
      • dny moczanowej (artretyzmu)
      • miażdżycy
      • niedoborów białek
      • zatruć
      • zaburzeń metabolizmu białek i aminokwasów
      • stwardnienia rozsianego
      • niewydolności serca
      • niewydolności krążenia
      • anginy

Skutki niedoboru:
      • przedwczesne starzenie się mózgu
      • kolki nerkowe
      • artroza
      • zaburzenia wchłaniania wapnia i krzemu

Skutki nadmiaru:
      • rozdrażnienie
      • zmęczenie

Źródła w pokarmie:
      • kwaśne mleko
      • serwatka
      • warzywa korzeniowe
      • buraki
      • szczaw
      • szpinak
      • marchew
      • ziemniaki
      • pietruszka
      • drożdże

Pamiętajmy:


Witamina B13 nie lubi wody ani światła.


Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz