Witamina B13 (kwas orotowy)
Rola w organizmie:
- uczestniczy w metabolizmie kwasu foliowego i witaminy B12
- wspomaga leczenie stwardnienia rozsianego
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- działa ochronnie na miąższ wątroby
- ma działanie odtruwające
- przeciwdziała artretyzmowi
- zmniejsza stężenie kwasu moczowego we krwi
- zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby
- zwiększa przyrost masy mięśniowej
- wspomaga odnowę organizmu
- wpływa pozytywnie na tkankę łączną
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu
- rozrzedza żółć
- wspomaga trawienie
- bierze udział w produkcji DNA i RNA
- poprawia pamięć
- poprawia wygląd skóry
- zwiększa wydolność mięśni i całego organizmu
- łagodzi przebieg anginy
Stosowana w profilaktyce i leczeniu:
- dny moczanowej (artretyzmu)
- miażdżycy
- niedoborów białek
- zatruć
- zaburzeń metabolizmu białek i aminokwasów
- stwardnienia rozsianego
- niewydolności serca
- niewydolności krążenia
- anginy
Skutki niedoboru:
- przedwczesne starzenie się mózgu
- kolki nerkowe
- artroza
- zaburzenia wchłaniania wapnia i krzemu
Skutki nadmiaru:
- rozdrażnienie
- zmęczenie
Źródła w pokarmie:
- kwaśne mleko
- serwatka
- warzywa korzeniowe
- buraki
- szczaw
- szpinak
- marchew
- ziemniaki
- pietruszka
- drożdże
Pamiętajmy:
Witamina B13 nie lubi wody ani światła.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz