Witamina B12 (kobalamina)
Rola w organizmie:
- rozpuszcza się w wodzie
- reguluje produkcje czerwonych krwinek
- bierze udział w metabolizmie tłuszczów, cukrów i białek
- przeciwdziała anemii złośliwej
- umożliwia syntezę DNA i RNA
- usprawnia działanie szpiku kostnego
- poprawia funkcjonowanie układu nerwowego
- poprawia nastrój i przywraca równowagę psychiczną
- uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej, która chroni nerwy przed uszkodzeniem
- wspomaga uczenie się i koncentrację
- pobudza apetyt
- zmniejsza ilość lipidów we krwi
- wpływa na układ kostny
- zapobiega nowotworom
Skutki niedoboru:
- anemia
- osłabienie
- męczliwość
- zaburzenia koncentracji
- bóle i zawroty głowy
- tachykardia
- bladość skóry i błon śluzowych
- utrata czucia smaku
- pieczenie języka
- utrata łaknienia
- chudnięcie
- mrowienie palców
- niepewność chodu
- zaburzenia czucia różnych bodźców
- osłabienie mięśni przy jednoczesnym wzroście napięcia mięśniowego
- zanik nerwu wzrokowego
- otępienie
- apatia
- drażliwość
- objawy przypominające schizofrenię
- splątanie
- stany depresyjne
- siwienie
- cytrynowe zażółcenie skóry
- małopłytkowość
- choroby żołądka i jelit
- stany zapalne ust
- jąkanie się
- zaburzenia wzrostu u dzieci
- nerwobóle
- infekcje
- utrata pamięci
Skutki nadmiaru:
- alergie
- krwotok z nosa
Źródła w pożywieniu:
- mięso
- ryby
- drób
- jajka
- mleko
- kurki
- borowiki
- skorupiaki
- przetwory mleczne
- podroby (głównie nerki)
Pamiętajmy:
Na niedobory witaminy B12 cierpią głównie osoby starsze, wegetarianie i alkoholicy.
Skutki niedoboru nie ujawniają się od razu, ale przechodzą od stanów lekkich do ciężkich.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz