poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Potas

Witajcie!



Potas




Rola w organizmie:

      • bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
      • zwiększa stopień uwodnienia komórek
      • aktywuje wiele enzymów
      • konieczny do utrzymania funkcji błon komórkowych
      • składnik elektrolitów
      • bierze udział w zachowaniu odpowiedniego bilansu wodnego
      • uczestniczy w syntezie białek
      • obniża ciśnienie krwi
      • zapobiega nadciśnieniu
      • konieczny do prawidłowej pracy nerwów i mięśni
      • wspomaga transport tlenu do mózgu
      • uczestniczy w transporcie dwutlenku węgla przez krwinki czerwone
      • oczyszcza organizm z toksyn 
      • pobudza spalanie węglowodanów i białek
      • pobudza wydzielanie insuliny
      • poprawia procesy myślowe
      • wspomaga wytwarzanie energii komórkowej
      • wraz z sodem reguluje gospodarkę wapniowo-sodową
      • utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową

Stosowany w profilaktyce i leczeniu:
      • chorób serca i układu krążenia
      • udarów mózgu
      • miażdżycy
      • arytmii
      • kurczy mięśniowych
      • osłabienia fizycznego i umysłowego

Skutki niedoboru:
      • osłabienie organizmu
      • zmniejszenie liczby skurczów serca
      • osłabienie wszystkich rodzajów mięśni
      • senność
      • zmęczenie
      • zagubienie
      • zawroty głowy
      • wymioty
      • zatrzymanie wody w organizmie
      • paraliż
      • puchnięcie nóg i rąk
      • zdenerwowanie
      • zaburzenia pamięci i koncentracji
      • wzdęcia
      • zaparcia
      • omdlenia
      • trądzik
      • zasadowica 
      • zatrzymanie moczu
      • migotanie komór

Skutki nadmiaru potasu w organizmie:
      • apatia 
      • osłabienie mięśni
      • zaburzenia pracy nerek
      • owrzodzenie jelita cienkiego
      • zatrzymanie akcji serca
      • mrowienie i drętwienie kończyn
      • trudności w oddychaniu

Źródła w pożywieniu:
      • suszone morele
      • rośliny strączkowe
      • migdały
      • orzechy włoskie
      • ziemniaki
      • musli
      • banan
      • wędliny
      • brokuły
      • melon 
      • mięso
      • ryby
      • pomidor
      • chleb 
      • mleko
      • jajko
      • ogórek
      • surowe buraki
      • brukiew
      • bakłażany
      • cukinie
      • czosnek
      • koperek zielony
      • szpinak
      • bób
      • botwinka
      • chrzan
      • groszek zielony
      • kalarepa
      • pietruszka
      • grzyby
      • koncentrat pomidorowy 
      • agrest
      • brzoskwinie
      • porzeczka czerwona
      • porzeczka czarna
      • winogrona
      • ananasy
      • suszone owoce
      • soki i koncentraty owocowe
      • kasza gryczana
      • jęczmienna
      • otręby pszenne
      • płatki kukurydziane
      • płatki owsiane
      • pszenne
      • pieczywo żytnie
      • pieczywo chrupkie
      • chleb pumpernikiel
      • kakao
      • czekolada
      • chałwa
      • orzechy
      • rodzynki
      • makowiec
      • figi
      • awokado
      • kiwi
      • seler
      • cytrusy

Pamiętajmy:

Więcej potasu powinny przyjmować osoby z nadciśnieniem, chorobami serca i układu krążenia, uprawiające sport, stosujące środki moczopędne, bulimicy, cukrzycy.

Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz