czwartek, 11 kwietnia 2013

Witamina C

Witajcie!


Witamina C



Rola w organizmie:
      • uczestniczy w przemianach tyrozyny i syntezie hormonów w nadnerczu
      • poprawia odporność organizmu
      • stymuluje wytwarzanie kolagenu i tkanki łącznej
      • przyśpiesza gojenie ran i zrastanie kości
      • zapobiega krwawieniom, siniakom i wybroczynom
      • wspomaga serce i układ krwionośny
      • chroni przed miażdżycą
      • poprawia wchłanianie żelaza oraz manganu
      • jest przeciwutleniaczem
      • chroni przed nowotworami 
      • stymuluje wzrost tkanek
      • zmniejsza toksyczność selenu, miedzi, wanadu, kobaltu i rtęci
      • obniża poziom miedzi i selenu w organizmie
      • wspiera tworzenie przeciwciał
      • działa przeciwalergicznie
      • aktywuje wiele enzymów
      • aktywuje witaminę B9 (kwa foliowy)
      • pobudza dojrzewanie czerwonych krwinek
      • poprawia nastrój i chroni przed stresem
      • uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i białek
      • zapobiega przedwczesnemu starzeniu oraz zmarszczkom
      • zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej

Stosowana w profilaktyce i leczeniu:
      • nowotworów
      • miażdżycy
      • problemów z gojeniem się ran
      • astmy 
      • zatruciach
      • chorobach degeneracyjnych

Skutki niedoboru:
      • szkorbut
      • krwawienia
      • uszkodzenia naczyń krwionośnych
      • wybroczyny
      • złe gojenie i odnawianie się ran
      • choroby dziąseł i zębów
      • zgorzel
      • bóle stawów i mięśni
      • osłabienie
      • depresja
      • obrzęki kończyn\
      • słaba kondycja
      • osteoporoza
      • anemia
      • nadczynność tarczycy
      • choroby neurologiczne
      • infekcje 
      • choroby żołądka
      • zapalenia błon śluzowych
      • przedłużenie okresu rekonwalescencji
      • apatia
      • niedobór witaminy B6
      • śmierć

Skutki nadmiaru:
      • nudności  
      • biegunka
      • wymioty
      • wysypka
      • obniżenie odporności
      • uszkodzenia płodu
      • kamica nerkowa
      • ból głowy
      • bezsenność
Źródła:
      • kapusta kiszona
      • ogórki kiszone
      • cytryny
      • czarna porzeczka
      • papryka
      • brukselka 
      • kalafior
      • szpinak
      • truskawki
      • kapusta 
      • pomarańcze 
      • pomidory
      • jabłka
      • ogórki 
      • cebula
      • śliwki
      • gruszki
      • dzika róża
      • guawa
      • poziomki
      • papaja
      • kiwi
      • melony 
      • ananasy
      • soja
      • ziemniaki

Pamiętajmy:


Witaminę C niszczy woda, tlen, tlenek węgla, temperatura, konserwanty i wszelka obróbka żywności.

Większe zapotrzebowanie na witaminę C mają kobiety stosujące antykoncepcje, w ciąży lub karmiące piersią, palacze, osoby starsze.

Witamina C (z suplementów) może fałszować wyniki badań laboratoryjnych. 

Lepiej się wchłaniania z witaminami A, B2,  B6,  E, bioflawonoidami, wapniem, magnezem oraz cynkiem.


Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz