sobota, 13 kwietnia 2013

Witamina P (rutyna, rutozyd)

Witajcie!



Witamina P (rutyna, rutozyd)




Rola w organizmie:
      • zapewnia równowagę organizmu (homeostazę)
      • razem z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne
      • przeciwutleniacz
      • zmniejsza szkodliwe działanie cholesterolu
      • działa przeciwzapalnie
      • zmniejsza ryzyko wylewów
      • zapobiega krwawieniom
      • wzmacnia odporność
      • poprawia stan tkanki łącznej
      • działa rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych
      • działa przeciw nowotworowo i antyalergicznie
      • łagodzi dolegliwości związane z menopauzą
      • przyśpiesza gojenie się ran
      • poprawia przepływ krwi w naczyniach zaatakowanych miażdżycą
      • wspomaga leczenie żylaków
      • obniża ciśnienie

Skutki niedoboru:
      • kruchość naczyń krwionośnych
      • krwawe wybroczyny
      • obrzęki

Źródła:
      • aronia
      • ruta
      • bez czarny
      • berberys pospolity
      • dziurawiec zwyczajny
      • fiołek trójbarwny
      • gryka tatarka
      • kapary cierniste
      • mięta pieprzowa
      • podbiał pospolity
      • rozchodnik ostry
      • szczaw
      • szczawik zajęczy
      • perełkowiec japoński
      • cytryny
      • czerwona papryka
      • czarna porzeczka 
      • czerwone wino
      • pomarańcze
      • grejpfruty 
      • morele
      • wiśnie
      • jeżyny
      • gryka
      • głóg
      • kasza gryczana
      • borówki
      • jeżyny
      • czarna i czerwona porzeczka
      • pomidory
      • papryka
      • sałata
      • kiwi
      • brokuły
      • cebula
      • szpinak
      • śliwki węgierki
      • owoc dzikiej róży
      • rumianek 
      • lukrecja
      • miłorząb japoński
      • skrzyp

Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz