Witamina P (rutyna, rutozyd)
Rola w organizmie:
- zapewnia równowagę organizmu (homeostazę)
- razem z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne
- przeciwutleniacz
- zmniejsza szkodliwe działanie cholesterolu
- działa przeciwzapalnie
- zmniejsza ryzyko wylewów
- zapobiega krwawieniom
- wzmacnia odporność
- poprawia stan tkanki łącznej
- działa rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych
- działa przeciw nowotworowo i antyalergicznie
- łagodzi dolegliwości związane z menopauzą
- przyśpiesza gojenie się ran
- poprawia przepływ krwi w naczyniach zaatakowanych miażdżycą
- wspomaga leczenie żylaków
- obniża ciśnienie
Skutki niedoboru:
- kruchość naczyń krwionośnych
- krwawe wybroczyny
- obrzęki
Źródła:
- aronia
- ruta
- bez czarny
- berberys pospolity
- dziurawiec zwyczajny
- fiołek trójbarwny
- gryka tatarka
- kapary cierniste
- mięta pieprzowa
- podbiał pospolity
- rozchodnik ostry
- szczaw
- szczawik zajęczy
- perełkowiec japoński
- cytryny
- czerwona papryka
- czarna porzeczka
- czerwone wino
- pomarańcze
- grejpfruty
- morele
- wiśnie
- jeżyny
- gryka
- głóg
- kasza gryczana
- borówki
- jeżyny
- czarna i czerwona porzeczka
- pomidory
- papryka
- sałata
- kiwi
- brokuły
- cebula
- szpinak
- śliwki węgierki
- owoc dzikiej róży
- rumianek
- lukrecja
- miłorząb japoński
- skrzyp
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz