Sód
Rola w organizmie:
- razem z potasem i chlorem zapewnia prawidłową gospodarkę wodną i kwasowo-zasadową organizmu
- utrzymuje potencjał czynnościowy błon komórkowych
- zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
- razem z potasem uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych przez neurony
- zwiększa wydzielanie soków trawiennych
- wpływa na ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych
- podnosi ciśnienie tętnicze
- podwyższa stopień uwodnienia koloidów komórkowych
- poprawia nastrój
- zapobiega udarom serca
- reguluje rytm pracy serca
- aktywuje wiele enzymów
- składnik kości i stawów
Skutki niedoboru:
- odwodnienie
- obniżenie ciśnienia tętniczego
- bóle głowy
- zaburzenia pamięci i koncentracji
- utrata apetytu
- drżenie mięśni
- utrata pobudliwości przez komórki
- dezorientacja
- śpiączka
- porażenia słoneczne
- udary
- męczliwość
Skutki nadmiaru sodu:
- nadciśnienie
- wzrost pragnienia
- dezorientacja
- drgawki
- śpiączka
- suchość błon śluzowych
- podwyższona temperatura
- osłabienie siły mięśni
- obrzęki
- zatrzymanie wody w organizmie
- choroby nerek i wątroby
- ospałość
- zmęczenie
- niewydolność serca
Źródła w pożywieniu:
- sól
- glony morskie
- szynka konserwowa
- parówki
- pasztety
- wędliny
- bekon
- jajka
- banany
- pieczywo
- sery żółte
- warzywa konserwowe
- drób
- wieprzowina
- mleko
- rośliny strączkowe
- warzywa zielone
- ziemniaki
- ryby
- owoce morza
- sos sojowy
- oliwki
- produkty zawierające glutaminian sodu (trucizna!!!)
Pamiętajmy:
Większe zapotrzebowanie na sód mają osoby nadużywające środków przeczyszczających oraz sportowcy.
Uważać na sód powinni, cukrzycy, osoby z chorobami nerek i wątroby.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz