Mangan
Rola w organizmie:
- wchodzi w skład wielu enzymów
- jest przeciwutleniaczem
- pozwala na wykorzystanie przez organizm witamin z grupy B i C
- usuwa zmęczenie i rozdrażnienie
- umożliwia prawidłowe funkcjonowanie mięśni
- zapobiega osteoporozie
- umożliwia powstanie tyroksyny (hormonu tarczycy)
- poprawia pamięć
- usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego
- wspomaga płodność
- zapewnia prawidłową budowę kości
- poprawia trawienie
- pozwala na usunięcie z organizmu toksyna
- uczestniczy w syntezie krwi
- wspomaga metabolizm
- gromadzi się w wątrobie
- wspomaga syntezę i regenerację tkanki łącznej
- odpowiada za barwę skóry i włosów
- łagodzi objawy astmy i cukrzycy
- niezbędny do produkcji hormonów przez śledzionę i trzustkę
- razem witaminą K odpowiada za krzepnięcie krwi
Skutki niedoboru:
- opóźnienie rozwoju fizycznego
- ataksja
- zawroty głowy
- osteoporoza
- zaburzenia w metabolizmie cholesterolu
- zaburzenia w tolerancji glukozy
- uszkodzenie błędnika u płodu
- utrata masy ciała
- popękana i sucha skóra
- zniechęcenie
- pesymizm
- zmiany nastroju
- obniżenie popędu płciowego
- bóle w stawach
- spowolnienie tempa wzrostu włosów
- patologiczne grubienie kości
- ataki padaczkowe
- zmiany skórne
- toczeń
Skutki nadmiaru:
- omamy
- halucynacje
- bezsenność
- depresja
- impotencja
- pogłebienie schizofrenii oraz demencji
- pogłębia chorobę Parkinsona
- uszkodzenia mózgu
- rozpad erytrocytów
- niedobór żelaza, wapnia, cynku, miedzi, magnezu
- drżenie kończyn
- drażliwość
- obniżenie poziomu inteligencji u dzieci
- drgawki
- zaburzenia psychiczne
- nieprawidłowa praca wątroby
- niedoczynność tarczycy
- anemia
- problemy oddechowe
- osłabienie kości
- pogorszenie słuchu
Źródła:
- czarna herbata
- kakao
- orzechy laskowe
- orzechy ziemne
- orzechy włoskie
- migdały
- ziarna słonecznika
- szpinak
- ziemniaki
- żurawina
- czekolada
- wodorosty
- imbir
- kawa
- awokado
- kapusta
- produkty z brązowego ryżu
- jeżyna
- borówki
- jagody
- ananas
- okra
- owies
- pszenica
- soja
- zielone warzywa liściaste
- pełne ziarna zbóż
- groch
- buraki
Pamiętajmy:
Przyjmowanie w nadmiarze fosforu, wapnia, błonnika oraz kwasu fitynowego (w fasoli i otrębach) utrudnia wchłanianie manganu.
Mangan wchodzi w interakcje z wapniem, magnezem, fosforanami, żelazem oraz środkami antykoncepcyjnymi.
Kobiety w ciąży i karmiące nie powinny przyjmować suplementów z manganem bez konsultacji z lekarzem bądź dietetykiem.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz