środa, 29 maja 2013

Chlebek Watykański

                                              Chlebek Watykański


Tradycyjne ciasto, którego zaczyn od wielu lat przechodzi z rąk do rąk.
Ciasto jest niepowtarzalne w smaku.

Składniki:
Zaczyn:
po 1/3 szkl:
mąki, cukru i mleka.

Ciasto:
ok.750 g cukru
ok.500ml mleka
ok.500g mąki
250 ml oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
2 jabłka
2-3 garście rodzynek
100g gorzkiej czekolady
po 1/2 łyżeczce soli i cynamonu


Sposób przygotowania:

Zaczyn: Składniki na zaczyn dodajemy do dużej szklanej miski, mieszamy i dostawiamy w pokojowej temperaturze przykryte ściereczką na 3 dni.

Dzień 1 Poniedziałek: Dodajemy 250 g cukru - NIE MIESZAMY


Dzień 2 Wtorek: dodajemy 250 ml mleka -NIE MIESZAMY


Dzień 3 Środa: dodajemy 250 g mąki - NIE MIESZAMY


Dzień 4 Czwartek: Mieszamy rano, w południe, wieczorem


Dzień 5 Piątek: Dodajemy 250 g cukru - NIE MIESZAMY


Dzień 6 Sobota: Ciasto dzielimy na 4 części. 3 z nich rozdajemy ludziom dobrej woli.


Dzień 7 Niedziela: Dodajemy 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,rodzynki, pokrojoną czekoladę, 2 starte jabłka 1/2 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki cynamonu. Mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach.

 CIASTO NIE LUBI METALU.

Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz