piątek, 24 maja 2013

Cynk

Witajcie!



Cynk




Rola w organizmie:

  • bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych (DNA i RNA)
  • chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
  • niezbędny do wydzielania hormonów (testosteron,  tyroksyna, insulina)
  • umożliwia odczuwanie smaku i zapachu
  • pozwala na utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy A we krwi
  • pełni ważną rolę  w metabolizmie alkoholu
  • umożliwia prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych
  • odtruwa organizm szczególnie z metali ciężkich
  • umożliwia rozwój fizycznych i prawidłowe funkcjonowanie narządów płciowych
  • cynk znajduje się w czerwonych krwinkach, mięśniach,  kościach, skórze oraz włosach
  • wspomaga pracę mózgu
  • skraca długość i intensywność chorób 
  • zapewnia dobry słuch
  • jest odpowiedzialny za metabolizm białek, węglowodanów i tłuszczów
  • zapewnia równowagę kwasowo-zasadową
  • zapobiega demencji starczej
  • zwiększa produkcję plemników
  • działa wspomagająco na żylaki, reumatyzm,  owrzodzenia, trądzik,  wrzody żołądka

Skutki niedoboru:

  • obniżona odporność
  • suche i zniszczone włosy
  • łamliwość paznokci
  • trądzik
  • zmiany skórne
  • utrata apetytu
  • łysienie
  • hipogonadyzm
  • zahamowanie wzrostu
  • wypadanie włosów
  • zmiany rumieniowate
  • zaburzenia smaku
  • powolne gojenie ran
  • atrofia grasicy i węzłów chłonnych
  • kurza ślepota
  • bezpłodność
  • zaburzenia psychiczne i neurosensoryczne
  • rozstępy
  • bladość skóry
  • zmniejszone odczuwanie zapachów i smaków
  • uczucie znużenia
  • zwiększona podatność na stres
  • pękające kąciki ust
  • zaburzona potencja
  • zaburzone miesiączkowanie 
  • karłowatość
  • suchość oczu
  • przedwczesne starzenie się
  • depresja
  • zaburzenia mowy 
  • nowotwory
  • zanik mięśni
  • wady wrodzone u płodu
  • opóźnienie dojrzałości płciowej

Skutki nadmiaru:
  • wymioty
  • anemia
  • osłabienie
  • bóle brzucha
  • bóle głowy
  • drżenie
  • wzrost poziomu cholesterolu

Źródła w pożywieniu:
  • chude mleko
  • jajka
  • ostrygi
  • sery 
  • wątroba
  • grzyby
  • fasola
  • groszek
  • buraki
  • marchew
  • brukselka
  • szpinak
  • seler
  • cebula
  • drożdże
  • orzechy
  • pestki dyni
  • nasiona słonecznika
  • pełne ziarno i z niego produkty
  • kasza gryczana
  • homary
  • ślimaki
  • węgorze

Pamiętajmy:

Zwiększone zapotrzebowanie na cynk mają osoby lubiące słodycze, alkoholicy, rakowcy, cukrzycy, wegetarianie, kobiety w ciąży i karmiące, dzieci i nastolatki oraz ludzie na diecie, kobiety przyjmujące tabletki antykoncepcyjne, osoby powyżej 40 roku życia.

Niedobory cynku powodują fosforany w żywności przerworzonej.

Lepsze wchłanianie cynku zapewnia błonnik, fosfor, wapń.

Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz