Cynk
Rola w organizmie:
- bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych (DNA i RNA)
- chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
- niezbędny do wydzielania hormonów (testosteron, tyroksyna, insulina)
- umożliwia odczuwanie smaku i zapachu
- pozwala na utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy A we krwi
- pełni ważną rolę w metabolizmie alkoholu
- umożliwia prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych
- odtruwa organizm szczególnie z metali ciężkich
- umożliwia rozwój fizycznych i prawidłowe funkcjonowanie narządów płciowych
- cynk znajduje się w czerwonych krwinkach, mięśniach, kościach, skórze oraz włosach
- wspomaga pracę mózgu
- skraca długość i intensywność chorób
- zapewnia dobry słuch
- jest odpowiedzialny za metabolizm białek, węglowodanów i tłuszczów
- zapewnia równowagę kwasowo-zasadową
- zapobiega demencji starczej
- zwiększa produkcję plemników
- działa wspomagająco na żylaki, reumatyzm, owrzodzenia, trądzik, wrzody żołądka
- obniżona odporność
- suche i zniszczone włosy
- łamliwość paznokci
- trądzik
- zmiany skórne
- utrata apetytu
- łysienie
- hipogonadyzm
- zahamowanie wzrostu
- wypadanie włosów
- zmiany rumieniowate
- zaburzenia smaku
- powolne gojenie ran
- atrofia grasicy i węzłów chłonnych
- kurza ślepota
- bezpłodność
- zaburzenia psychiczne i neurosensoryczne
- rozstępy
- bladość skóry
- zmniejszone odczuwanie zapachów i smaków
- uczucie znużenia
- zwiększona podatność na stres
- pękające kąciki ust
- zaburzona potencja
- zaburzone miesiączkowanie
- karłowatość
- suchość oczu
- przedwczesne starzenie się
- depresja
- zaburzenia mowy
- nowotwory
- zanik mięśni
- wady wrodzone u płodu
- opóźnienie dojrzałości płciowej
Skutki nadmiaru:
- wymioty
- anemia
- osłabienie
- bóle brzucha
- bóle głowy
- drżenie
- wzrost poziomu cholesterolu
Źródła w pożywieniu:
- chude mleko
- jajka
- ostrygi
- sery
- wątroba
- grzyby
- fasola
- groszek
- buraki
- marchew
- brukselka
- szpinak
- seler
- cebula
- drożdże
- orzechy
- pestki dyni
- nasiona słonecznika
- pełne ziarno i z niego produkty
- kasza gryczana
- homary
- ślimaki
- węgorze
Pamiętajmy:
Zwiększone zapotrzebowanie na cynk mają osoby lubiące słodycze, alkoholicy, rakowcy, cukrzycy, wegetarianie, kobiety w ciąży i karmiące, dzieci i nastolatki oraz ludzie na diecie, kobiety przyjmujące tabletki antykoncepcyjne, osoby powyżej 40 roku życia.
Niedobory cynku powodują fosforany w żywności przerworzonej.
Lepsze wchłanianie cynku zapewnia błonnik, fosfor, wapń.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz