czwartek, 9 maja 2013

Jod

Witajcie!



Jod




Rola w organizmie: 

      • umożliwia produkowanie przez tarczycę hormonów, które kontroluje temperaturę, układ nerwowy, mięśniowy, podział komórek
      • chroni przed skutkami promieniowania radioaktywnego
      • pozwala zachować piękne włosy, paznokci, zębów oraz skóry
      • pomaga spalić nadmiar tłuszczu
      • przyśpiesza spalanie glukozy i syntezę białek i tłuszczów w organizmie
      • działa uspokajająco
      • usprawnia myślenie
      • zapobiega otyłości
      • stymuluje wzrost i rozwój również intelektualny

Stosowany w profilaktyce i leczeniu:
      • skaleczeń 
      • ran
      • wola
      • chorób tarczycy

Objawy niedoboru:
      • choroba Parkinsona
      • rak tarczycy
      • choroby i objawy neurologiczne
      • nadmierne wytwarzanie estrogenu
      • przewlekłe zmęczenie
      • apatia
      • zmniejszona odporność
      • oziębłość seksualna
      • poronienia
      • ochrypła mowa
      • hamuje wzrost i rozwój również intelektualny
      • nadmiar cholesterolu
      • znużenie
      • brak chęci do życia
      • suche i łamliwe włosy
      • drżenie kończyn
      • marznięcie
      • zmniejszona odporność na stres
      • ospałość
      • uczucie chłodu
      • suchość śluzówek 
      • przybieranie na wadze 
      • brak koncentracji
      • upośledza funkcje rozrodcze
      • pogarsza zdolność uczenia się
      • niedorozwój płodu 
      • kretynizm

Objawy nadmiaru:
      • zaburzenia hormonalne
      • biegunka
      • wole
      • bóle głowy
      • uszkodzenie tarczycy u dzieci
      • metaliczny smak w ustach
      • wysypka
      • nadpobudliwość
      • przyśpieszona akcja serca
      • przyśpieszony metabolizm
      • chudnięcie 
      • niepokój 
      • wytrzeszcz oczu

Źródła:
      • sól jodowana
      • ryby morskie,
      • owoce morza
      • drożdże
      • skorupiaki
      • porosty
      • morszczyn
      • szpinak
      • cebula
      • mleko
      • świeże ananasy
      • bylica
      • estragon
      • bez czarny
      • dorsz świeży
      • mintaj
      • halibut
      • ser gouda
      • łosoś wędzony
      • sardynka w oleju
      • pieczywo chrupkie
      • kefir
      • maślanka
      • ryż brązowy
      • chleb żytni razowy
      • ziemniaki

Pamiętajmy:

Warzywa takie jak kapusta, brukselka, kalafior, brokuły oraz wędliny, orzeszki ziemne oraz soja zawierają substancje, które mogą powodować niedobory jodu. Można temu zapobiec poprzez gotowanie.

Jedzenie ryb morskich i owoców morza 3 razy w tygodniu w pełni zaspokaja zapotrzebowanie na jod.

Jodu nie należy przyjmować bez konsultacji z lekarzem !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz