Jod
Rola w organizmie:
- umożliwia produkowanie przez tarczycę hormonów, które kontroluje temperaturę, układ nerwowy, mięśniowy, podział komórek
- chroni przed skutkami promieniowania radioaktywnego
- pozwala zachować piękne włosy, paznokci, zębów oraz skóry
- pomaga spalić nadmiar tłuszczu
- przyśpiesza spalanie glukozy i syntezę białek i tłuszczów w organizmie
- działa uspokajająco
- usprawnia myślenie
- zapobiega otyłości
- stymuluje wzrost i rozwój również intelektualny
Stosowany w profilaktyce i leczeniu:
- skaleczeń
- ran
- wola
- chorób tarczycy
Objawy niedoboru:
- choroba Parkinsona
- rak tarczycy
- choroby i objawy neurologiczne
- nadmierne wytwarzanie estrogenu
- przewlekłe zmęczenie
- apatia
- zmniejszona odporność
- oziębłość seksualna
- poronienia
- ochrypła mowa
- hamuje wzrost i rozwój również intelektualny
- nadmiar cholesterolu
- znużenie
- brak chęci do życia
- suche i łamliwe włosy
- drżenie kończyn
- marznięcie
- zmniejszona odporność na stres
- ospałość
- uczucie chłodu
- suchość śluzówek
- przybieranie na wadze
- brak koncentracji
- upośledza funkcje rozrodcze
- pogarsza zdolność uczenia się
- niedorozwój płodu
- kretynizm
Objawy nadmiaru:
- zaburzenia hormonalne
- biegunka
- wole
- bóle głowy
- uszkodzenie tarczycy u dzieci
- metaliczny smak w ustach
- wysypka
- nadpobudliwość
- przyśpieszona akcja serca
- przyśpieszony metabolizm
- chudnięcie
- niepokój
- wytrzeszcz oczu
Źródła:
- sól jodowana
- ryby morskie,
- owoce morza
- drożdże
- skorupiaki
- porosty
- morszczyn
- szpinak
- cebula
- mleko
- świeże ananasy
- bylica
- estragon
- bez czarny
- dorsz świeży
- mintaj
- halibut
- ser gouda
- łosoś wędzony
- sardynka w oleju
- pieczywo chrupkie
- kefir
- maślanka
- ryż brązowy
- chleb żytni razowy
- ziemniaki
Pamiętajmy:
Jedzenie ryb morskich i owoców morza 3 razy w tygodniu w pełni zaspokaja zapotrzebowanie na jod.
Jodu nie należy przyjmować bez konsultacji z lekarzem !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz