Selen
Rola w organizmie:
- wzmaga działanie witamin A, C, E
- opóźnia procesy starzenia
- przyśpiesza regeneracja komórek i tkanek
- warunkuje działanie enzymów
- tworzy enzym peroksydazę glutationową (silny antyutleniacz)
- chroni serce, czerwone krwinki i błony komórkowe przed wolnymi rodnikami
- wspomaga leczenie depresji, przemęczenie i nadmiernej nerwowości
- umożliwia funkcjonowanie układu odpornościowego oraz tarczycy
- łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów
- wpływa na sprawność jąder, gruczołów płciowych i spermę u mężczyzn
- zapobiega powstawaniu nowotworów
- wspomaga odtruwanie organizmu
- poprawia stan włosów, skóry i paznokci
- łagodzi objawy alergii
- wspomaga układ krwionośny, obniża poziom cholesterolu i reguluje krzepliwość krwi
- poprawia samopoczucie
- usprawnia procesy myślowe
- zapobiega stanom zapalnym
- wzmaga popęd seksualny
- uczestniczy w regeneracji DNA
- wspomaga pracę wątroby
- częściowo znosi skutki złego trybu życia
Stosowany w profilaktyce i leczeniu:
- chorób sercowo- naczyniowych
- niepłodności
- zapalenia trzustki
- astmy
- epilepsji
- nowotworów
- łupieżu
- zapalenia wątroby
- chorób tarczycy
- dystrofii mięśni
- hamuje przekształcenie HIV w AIDS
Skutki niedoboru:
- obniżenie odporności
- zapalenie reumatoidalne stawów
- powiększenie i objawy niewydolności serca
- wole
- niedoczynność tarczycy
- rozwój nowotworów
- zwiększenie ryzyka chorób serca i wątroby
- nieodwracalne zmiany płodu
- zmęczenie
- łupież
- złe samopoczucie
- zapalenie mięśnia sercowego
- przedwczesne starzenize się
- oziębłość seksualna
- dolegliwości stawowo-mięśniowe
- plamy starcze
- obniżenie płodności u mężczyzn
- zaćma
- cukrzyca
- zapalenie stawów
- udar mózgu
- zahamowanie rozwoju
- zapalenie mięśni
- brak oczyszczania organizmu z toksyn
Objawy nadmiaru selenu:
- dolegliwości ze strony układu nerwowego
- uszkodzenia skóry i paznokci
- puchnięcie palców
- wymioty
- łysienie
- szczerniałe paznokcie i skóra
- przemęczenie
Źródła w pożywieniu:
- jajka
- mięso
- zboża
- nabiał
- ryby
- skorupiaki
- drożdże
- kukurydza
- mąka pełnoziarnista
- warzywa strączkowe
- orzechy brazylijskie
- owies
- pszenica
- tuńczyk
- nasiona słonecznika
Pamiętajmy:
Wchłanianie selenu utrudnia nadmiar witaminy C, cynk,słodycze, kawa, herbata, papierosy, tłuszcze i białko.
Selen należy przyjmować wraz witaminami A, E.
Selen powinni przyjmować palacze, osoby zakażone wirusem HIV, rakowcy, sercowcy.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz