Miedź
Rola w organizmie:
- bierze udział w syntezie hemoglobiny (składnika czerwonych krwinek)
- pobudza wzrost komórek
- jest składnikiem kości
- zapobiega zwapnieniom naczyń
- gromadzi się w wątrobie,mózgowiu, kościach i mięśniach
- bierze udział w syntezie tkanki łącznej, kolagenu, elastyny i melaniny, osłonki mielinowej
- uczestniczy w przemianach żelaza
- uczestniczy w metabolizmie tkanki nerwowej
- wchodzi w skład wielu enzymów
- zapobiega negatywnemu działaniu wolnych rodników nadtlenków
- działa hamująco na wirusy powodujące nowotwory
- zmniejsza poziom cholesterolu
- poprawia wchłanianie żelaza
- aktywator wielu enzymów
- niezbędna do wytwarzania hormonów nadnerczy
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie włókien nerwowych
- niezbędna do przyswajania witaminy C
- zapewnia kolor włosom i skórze
- zmniejsza odczyny zapalne
- ułatwia gojenie ran
Stosowana w profilaktyce i leczeniu:
- niektórych nowotworów
- anemii
- reumatyzmu
- zapalenia stawów
- braku energiik
Skutki niedoboru:
- zaburzenia wzrostu
- anemia
- nadpobudliwość ruchowa
- zaburzenia oddychania
- zwiększone stężenie cholesterolu we krwi
- obrzęki
- obniżona odporność
- wypadanie włosów
- granulocytopenia
- zapalenie błon śluzowych
- wysięki
- osteoporoza
- wady kręgosłupa
- reumatoidalne zapalenie stawów
- brak apetytu
- łamliwość paznokci
- arytmia
- zaburzenia koncentracji
- drętwienie kończyn
- mrowienie rąk i nóg
- utrata smaku
- zanikanie koloru włosów
- zaburzona pigmentacja skóry
Skutki nadmiaru:
- wypryski
- zmienność nastrojów
- bóle mięśni i stawów
- zaburzenia w funkcjonowaniu układu oddechowego i wątroby
- anemia
- nudności
- wymioty
- uszkodzenia mózgu, wątroby oraz nerek
- niedobór cynku
- rozdrażnienie
- nerwowość
- psychoza
- depresja
- nadciśnienie tętnicze
- biegunki
- nerwobóle
- otępienie
Źródła miedzi w pożywieniu:
- wątróbka
- orzechy
- kakao
- soja
- brzoskwinie
- śliwki
- nerki
- płuca
- oliwki
- drożdże
- skorupiaki
- owoce suszone
- pszenica
- groch
- fasola
- brązowy ryż
- grzyby
- ostrygi
- produkty pełnoziarniste
- czekolada
- mocna kawa
- pieprz
- czerwone wino
- rodzynki
- ryby
- szpinak
- sałata
- banany
- maliny
- mięso wołowe
- cielęcina
- makrela
- aloes
- babka
- głóg
- krwawnik
- kozieradka
- siemię lniane
- lubczyk
- łopian
- mniszek
- orzech włoski
- świetlik
- szałwia
- jarzębina
- mięta
- pomidor
- morszczyn
- spirulina
- krasnorosty
- płucnica islandzka
Pamiętajmy:
Miedź gorzej się wchłania z cynkiem, molibdenem, kadmem, siarczkami i fruktozą.
Miedź lepiej się wchłania z witaminą C, skrobią, glukozą i żelazem.
Nie powinno się przyjmować razem cynku i miedzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz