wtorek, 21 maja 2013

Miedź

Witajcie!



Miedź




Rola w organizmie:

      • bierze udział w syntezie hemoglobiny (składnika czerwonych krwinek)
      • pobudza wzrost komórek
      • jest składnikiem kości
      • zapobiega zwapnieniom naczyń 
      • gromadzi się w wątrobie,mózgowiu, kościach i mięśniach
      • bierze udział w syntezie tkanki łącznej, kolagenu, elastyny i melaniny, osłonki mielinowej
      • uczestniczy w przemianach żelaza
      • uczestniczy w metabolizmie tkanki nerwowej
      • wchodzi w skład wielu enzymów
      • zapobiega negatywnemu działaniu wolnych rodników nadtlenków
      • działa hamująco na wirusy powodujące nowotwory
      • zmniejsza poziom cholesterolu
      • poprawia wchłanianie żelaza
      • aktywator wielu enzymów
      • niezbędna do wytwarzania hormonów nadnerczy
      • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie włókien nerwowych
      • niezbędna do przyswajania witaminy C
      • zapewnia kolor włosom i skórze
      • zmniejsza odczyny zapalne
      • ułatwia gojenie ran

Stosowana w profilaktyce i leczeniu:
      • niektórych nowotworów
      • anemii
      • reumatyzmu
      • zapalenia stawów
      • braku energiik


Skutki niedoboru:
      • zaburzenia wzrostu
      • anemia
      • nadpobudliwość ruchowa
      • zaburzenia oddychania
      • zwiększone stężenie cholesterolu we krwi
      • obrzęki
      • obniżona odporność
      • wypadanie włosów
      • granulocytopenia
      • zapalenie błon śluzowych
      • wysięki 
      • osteoporoza
      • wady kręgosłupa
      • reumatoidalne zapalenie stawów
      • brak apetytu 
      • łamliwość paznokci
      • arytmia
      • zaburzenia koncentracji
      • drętwienie kończyn
      • mrowienie rąk i nóg
      • utrata smaku
      • zanikanie koloru włosów
      • zaburzona pigmentacja skóry

Skutki nadmiaru:
      • wypryski
      • zmienność nastrojów
      • bóle mięśni i stawów
      • zaburzenia w funkcjonowaniu układu oddechowego i wątroby
      • anemia
      • nudności
      • wymioty
      • uszkodzenia mózgu, wątroby oraz nerek
      • niedobór cynku
      • rozdrażnienie
      • nerwowość
      • psychoza
      • depresja
      • nadciśnienie tętnicze 
      • biegunki
      • nerwobóle 
      • otępienie

Źródła miedzi w pożywieniu:
      • wątróbka
      • orzechy
      • kakao
      • soja
      • brzoskwinie
      • śliwki
      • nerki
      • płuca
      • oliwki
      • drożdże 
      • skorupiaki
      • owoce suszone
      • pszenica
      • groch
      • fasola
      • brązowy ryż
      • grzyby
      • ostrygi
      • produkty pełnoziarniste
      • czekolada
      • mocna kawa
      • pieprz
      • czerwone wino
      • rodzynki
      • ryby
      • szpinak
      • sałata
      • banany
      • maliny
      • mięso wołowe
      • cielęcina
      • makrela
      • aloes
      • babka
      • głóg
      • krwawnik
      • kozieradka
      • siemię lniane
      • lubczyk
      • łopian
      • mniszek
      • orzech włoski
      • świetlik
      • szałwia
      • jarzębina
      • mięta
      • pomidor
      • morszczyn
      • spirulina
      • krasnorosty
      • płucnica islandzka
Pamiętajmy:

Miedź gorzej się wchłania z cynkiem, molibdenem, kadmem, siarczkami i fruktozą.

Miedź lepiej się wchłania z witaminą C, skrobią, glukozą i żelazem.

Nie powinno się przyjmować razem cynku i miedzi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz