sobota, 4 maja 2013

Siarka

Witajcie!



Siarka




Rola w organizmie:

      • wchodzi w skład białek, witamin
      • poprawia stan włosów, skóry i paznokci
      • ujędrnia i uelastycznia skórę
      • poprawia stan tkanki łącznej
      • zapewnia sprawne stawy (wspomaga regenerację i ukrwienie stawów)
      • wspomaga gospodarkę hormonalną
      • poprawia nastrój
      • chroni komórki oraz oczy przed uszkodzeniami
      • pomaga oczyszczać z toksyn wątrobę
      • poprawia przemianę materii
      • wspomaga regenerację  komórek 
      • wspiera oddychanie komórkowe
      • uczestniczy w procesie produkcji energii
      • składnik insuliny i żółci

Zastosowanie siarki w leczeniu i profilaktyce chorób:
      • chorób zwyrodnieniowych
      • przewlekłych dolegliwości reumatycznych (artretyzm, reumatyzm)
      • dny moczanowej
      • dolegliwości płucnych
      • zapalenia zatok przynosowych
      • schorzeń skórnych: egzemy, łuszczycy (w tym łuszczycy stawowej)
      • czyraków
      • świerzbu
      • pasożytniczych i ropnych schorzeń skórnych
      • trądziku krostkowego i różowatego
      • alergii skórnej
      • zaburzeń  wątrobowo – żółciowych
      • różnych zaburzeń jelitowych
      • cukrzycy
      • zapalenia tętnic 
      • nadciśnienia 
      • miażdżycy naczyń

Skutki niedoboru siarki w organizmie:
      • przygnębienie
      • niepokój
      • twarde włosy
      • blada cera
      • łamliwe paznokcie
      • zwiotczała tkanka łączna
      • zaćma
      • zatrucia wątrobowe
      • zaburzenia ukrwienia
      • choroby stawów
      • wypadanie włosów
      • niedobory magnezu, krzemu, sodu, manganu, wapnia, żelaza, chloru, jodu i potasu
      • osłabienie metabolizmu

Źródła w pożywieniu:
      • jajka
      • mleko
      • ryby
      • mięso
      • sery
      • warzywa
      • podroby
      • drób
      • nabiał
      • chrzan
      • kapusta
      • rzeżucha
      • szparagi
      • awokado
      • brokuły
      • selery
      • czarne i czerwone porzeczki
      • dynia
      • kukurydza
      • figi
      • groch
      • fasola 
      • sałata
      • majeranek
      • cebula 
      • owies
      • pasternak
      • gruszki
      • ziemniaki
      • rzodkiewka
      • rzepa
      • soja
      • pomidory
      • orzechy
      • mineralne wody zdrojowe
      • gorczyca
      • rukiew
      • owoc dzikiej róży
      • kozieradka
      • stulisz
      • czosnaczek
      • czosnek niedźwiedzi
      • borówka
      • krwawnik
      • pokrzywa

Pozdrawiam 

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz