Siarka
Rola w organizmie:
- wchodzi w skład białek, witamin
- poprawia stan włosów, skóry i paznokci
- ujędrnia i uelastycznia skórę
- poprawia stan tkanki łącznej
- zapewnia sprawne stawy (wspomaga regenerację i ukrwienie stawów)
- wspomaga gospodarkę hormonalną
- poprawia nastrój
- chroni komórki oraz oczy przed uszkodzeniami
- pomaga oczyszczać z toksyn wątrobę
- poprawia przemianę materii
- wspomaga regenerację komórek
- wspiera oddychanie komórkowe
- uczestniczy w procesie produkcji energii
- składnik insuliny i żółci
Zastosowanie siarki w leczeniu i profilaktyce chorób:
- chorób zwyrodnieniowych
- przewlekłych dolegliwości reumatycznych (artretyzm, reumatyzm)
- dny moczanowej
- dolegliwości płucnych
- zapalenia zatok przynosowych
- schorzeń skórnych: egzemy, łuszczycy (w tym łuszczycy stawowej)
- czyraków
- świerzbu
- pasożytniczych i ropnych schorzeń skórnych
- trądziku krostkowego i różowatego
- alergii skórnej
- zaburzeń wątrobowo – żółciowych
- różnych zaburzeń jelitowych
- cukrzycy
- zapalenia tętnic
- nadciśnienia
- miażdżycy naczyń
Skutki niedoboru siarki w organizmie:
- przygnębienie
- niepokój
- twarde włosy
- blada cera
- łamliwe paznokcie
- zwiotczała tkanka łączna
- zaćma
- zatrucia wątrobowe
- zaburzenia ukrwienia
- choroby stawów
- wypadanie włosów
- niedobory magnezu, krzemu, sodu, manganu, wapnia, żelaza, chloru, jodu i potasu
- osłabienie metabolizmu
Źródła w pożywieniu:
- jajka
- mleko
- ryby
- mięso
- sery
- warzywa
- podroby
- drób
- nabiał
- chrzan
- kapusta
- rzeżucha
- szparagi
- awokado
- brokuły
- selery
- czarne i czerwone porzeczki
- dynia
- kukurydza
- figi
- groch
- fasola
- sałata
- majeranek
- cebula
- owies
- pasternak
- gruszki
- ziemniaki
- rzodkiewka
- rzepa
- soja
- pomidory
- orzechy
- mineralne wody zdrojowe
- gorczyca
- rukiew
- owoc dzikiej róży
- kozieradka
- stulisz
- czosnaczek
- czosnek niedźwiedzi
- borówka
- krwawnik
- pokrzywa
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz