czwartek, 30 maja 2013

Molibden

Witajcie!


Molibden



Rola w organizmie:
      • największe jego ilości występują w kościach, nerkach, zębach i wątrobie
      • wchodzi w skład niektórych enzymów (m.in oksydaz) 
      • umożliwia wchłanianie żelaza z pożywienia
      • bierze udział w detoksykacji i odkwaszaniu organizmu 
      • aktywuje wchłonięte żelazo
      • zapobiega i hamuje rozwój nowotworów
      • zapobiega trądzikowi i próchnicy
      • wspomaga organizm w walce z chorobami wirusowymi i bakteryjnymi
      • bierze udział w metabolizmie kwasu moczowego
      • uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczów, węglowodanów oraz puryn
      • współdziała z witaminą B2 w uwalnianiu energii z pożywienia 
      • chroni przed wolnymi rodnikami
      • poprawia samopoczucie
      • bierze udział w metabolizmie cynku, żelaza, wapnia, miedza, potasu, siarki

Stosowany w profilaktyce i leczeniu:
      • obrzęków i bólów stawowych
      • anemii
      • niektórych nowotowrów

Skutki niedoboru:
      • wczesne starzenie się
      • impotencja
      • próchnica
      • obniżenie libido
      • problemy ze wzrokiem
      • choroby skóry
      • wypadanie włosów
      • senność
      • zahamowanie rozwoju
      • utratę apetytu
      • przyśpieszona śmierć
      • arytmia
      • drażliwość
      • u płodu choroby wrodzone

Skutki nadmiaru:
      • dna moczanowa
      • bóle stawów
      • obrzęki
      • anemie
      • niedobór miedzi
      • biegunki
      • zaburzenia wapnia i fluoru w tkance kostnej
      • niezdolność do produkcji kwasu moczowego

Źródła w pożywieniu:
      • pełne ziarno
      • ryż brązowy
      • mleko
      • sery
      • zielone warzywa liściaste
      • mięso
      • podroby
      • fasola
      • groch
      • kasza gryczana
      • czerwona kapusta
      • wołowina
      • jaja
      • drożdże
      • gryka 
      • jęczmień
      • owies
      • orzechy
      • kalafior
      • soja
      • soczewica
      • szpinak 

Pamiętajmy:
Niedobory powoduje dieta oparta na fast foodach, jedzeniu stołówkowym oraz daniach gotowych.

Nadmiar miedzi powoduje niedobór molibdenu, mechanizm ten działa również w drugą stronę.

Większa zapotrzebowanie na molibden mają mieszkańcy dużych miast.

Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz