Molibden
Rola w organizmie:
- największe jego ilości występują w kościach, nerkach, zębach i wątrobie
- wchodzi w skład niektórych enzymów (m.in oksydaz)
- umożliwia wchłanianie żelaza z pożywienia
- bierze udział w detoksykacji i odkwaszaniu organizmu
- aktywuje wchłonięte żelazo
- zapobiega i hamuje rozwój nowotworów
- zapobiega trądzikowi i próchnicy
- wspomaga organizm w walce z chorobami wirusowymi i bakteryjnymi
- bierze udział w metabolizmie kwasu moczowego
- uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczów, węglowodanów oraz puryn
- współdziała z witaminą B2 w uwalnianiu energii z pożywienia
- chroni przed wolnymi rodnikami
- poprawia samopoczucie
- bierze udział w metabolizmie cynku, żelaza, wapnia, miedza, potasu, siarki
Stosowany w profilaktyce i leczeniu:
- obrzęków i bólów stawowych
- anemii
- niektórych nowotowrów
Skutki niedoboru:
- wczesne starzenie się
- impotencja
- próchnica
- obniżenie libido
- problemy ze wzrokiem
- choroby skóry
- wypadanie włosów
- senność
- zahamowanie rozwoju
- utratę apetytu
- przyśpieszona śmierć
- arytmia
- drażliwość
- u płodu choroby wrodzone
Skutki nadmiaru:
- dna moczanowa
- bóle stawów
- obrzęki
- anemie
- niedobór miedzi
- biegunki
- zaburzenia wapnia i fluoru w tkance kostnej
- niezdolność do produkcji kwasu moczowego
Źródła w pożywieniu:
- pełne ziarno
- ryż brązowy
- mleko
- sery
- zielone warzywa liściaste
- mięso
- podroby
- fasola
- groch
- kasza gryczana
- czerwona kapusta
- wołowina
- jaja
- drożdże
- gryka
- jęczmień
- owies
- orzechy
- kalafior
- soja
- soczewica
- szpinak
Pamiętajmy:
Niedobory powoduje dieta oparta na fast foodach, jedzeniu stołówkowym oraz daniach gotowych.
Nadmiar miedzi powoduje niedobór molibdenu, mechanizm ten działa również w drugą stronę.
Większa zapotrzebowanie na molibden mają mieszkańcy dużych miast.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz