niedziela, 12 maja 2013

Żelazo

Witajcie!



Żelazo




Rola w organizmie:
      • składnik hemoglobiny, mioglobiny,  koenzymów i enzymów oddechowych
      • wchodzi w skład wielu białek
      • uczestniczy w syntezie hemoglobiny i wielu enzymów
      • umożliwia oddychanie komórkowe
      • wspomaga pracę wątroby
      • poprawia odporność
      • uczestniczy w syntezie DNA i RNA
      • chroni przed niektórymi wolnymi rodnikami
      • wspomaga pracę mózgun 
      • uczestniczy w syntezie kolagenu i poprawia stan chrząstek i stawów

Żelazo jest stosowane w profilaktyce i leczeniu:
      • anemii
      • utraty słuchu
      • bólów menstruacyjnych
      • zespołu ociężałych nóg
      • zaburzeń rozwojowych
      • słabej odporności
      • zmęczenie

Skutki niedoboru żelaza:
      • anemia
      • jedzenie tynku, lodu, krochmalu
      • słaby wzrost
      • ospałość
      • osłabiona odporność
      • drażliwość
      • zajady
      • apatia
      • zaburzenia koncentracji
      • uczucie duszności
      • zawroty głowy
      • bladość cery
      • wypadanie włosów
      • przyśpieszony rytm serca
      • osłabienie odporności
      • pogorszenie koordynacji wzrokowej i ruchowej
      • skurcze nóg
      • kołatanie serca
      • uczucie zimna
      • kruchość paznokci
      • sucha popękana skóra

Skutki nadmiaru żelaza:
      • zaparcia
      • miażdżyca i choroby serca
      • przyśpieszenie procesów starzenia się 
      • nowotwory (np. odbytnicy)
      • hemochromatoza
      • kardiomiopatia

Źródła w pożywieniu:
      • mięso
      • wołowina
      • sardynki
      • figi
      • indyk
      • ziarna sezamu
      • melasa 
      • śliwki
      • pestki dyni
      • migdały
      • nerkowce
      • wątroba
      • ryby
      • jajka
      • twaróg
      • orzechy
      • mleko
      • warzywa strączkowe
      • krewetki
      • szpinak
      • brokuły 
      • płuca 
      • kaszanka
      • fasola
      • groch
      • orzechy
      • buraki 
      • rzeżucha
      • korzeń pietruszki

Pamiętajmy:

Żelazo powinny przyjmować osoby, które cierpią na krwawienia, kobiety w ciąży oraz karmiące, osoby osłabione.

Żelazo lepiej się wchłania z pożywienia pochodzenia zwierzęcego.

Niedobór żelaza w organizmie obniża sprawność fizyczną.

Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza.

Żelazo gorzej wchłania się z herbatą, otrębami i jajkami.

Pozdrawiam

:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz