Żelazo
Rola w organizmie:
- składnik hemoglobiny, mioglobiny, koenzymów i enzymów oddechowych
- wchodzi w skład wielu białek
- uczestniczy w syntezie hemoglobiny i wielu enzymów
- umożliwia oddychanie komórkowe
- wspomaga pracę wątroby
- poprawia odporność
- uczestniczy w syntezie DNA i RNA
- chroni przed niektórymi wolnymi rodnikami
- wspomaga pracę mózgun
- uczestniczy w syntezie kolagenu i poprawia stan chrząstek i stawów
Żelazo jest stosowane w profilaktyce i leczeniu:
- anemii
- utraty słuchu
- bólów menstruacyjnych
- zespołu ociężałych nóg
- zaburzeń rozwojowych
- słabej odporności
- zmęczenie
Skutki niedoboru żelaza:
- anemia
- jedzenie tynku, lodu, krochmalu
- słaby wzrost
- ospałość
- osłabiona odporność
- drażliwość
- zajady
- apatia
- zaburzenia koncentracji
- uczucie duszności
- zawroty głowy
- bladość cery
- wypadanie włosów
- przyśpieszony rytm serca
- osłabienie odporności
- pogorszenie koordynacji wzrokowej i ruchowej
- skurcze nóg
- kołatanie serca
- uczucie zimna
- kruchość paznokci
- sucha popękana skóra
Skutki nadmiaru żelaza:
- zaparcia
- miażdżyca i choroby serca
- przyśpieszenie procesów starzenia się
- nowotwory (np. odbytnicy)
- hemochromatoza
- kardiomiopatia
Źródła w pożywieniu:
- mięso
- wołowina
- sardynki
- figi
- indyk
- ziarna sezamu
- melasa
- śliwki
- pestki dyni
- migdały
- nerkowce
- wątroba
- ryby
- jajka
- twaróg
- orzechy
- mleko
- warzywa strączkowe
- krewetki
- szpinak
- brokuły
- płuca
- kaszanka
- fasola
- groch
- orzechy
- buraki
- rzeżucha
- korzeń pietruszki
Pamiętajmy:
Żelazo powinny przyjmować osoby, które cierpią na krwawienia, kobiety w ciąży oraz karmiące, osoby osłabione.
Żelazo lepiej się wchłania z pożywienia pochodzenia zwierzęcego.
Niedobór żelaza w organizmie obniża sprawność fizyczną.
Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza.
Żelazo gorzej wchłania się z herbatą, otrębami i jajkami.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz