Kobalt
Rola w organizmie:
- wchodzi w skład niektórych enzymów i witaminy B12
- reguluje syntezę czerwonych krwinek
- występuje w większości tkanek, ale największa jego ilość znajduje się w nerkach, wątrobie, śledzionie oraz kościach
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- uczestniczy w procesie tworzenia otoczki mielinowej i neuroprzekaźników
- pełni ważną funkcję w odtwarzaniu DNA
- hamuje rozwój nowotworów
- wspomaga przemianę materii
- zaburzenia podziału komórek
Skutki niedoboru:
- zaburzenia krzepnięcia krwi
- anemia
- dezorientacja
- mdłości
- zmienność nastrojów
- pobudzenie
- zaburzenia widzenia
- halucynacje
- bladość
- wychudzenie
- apatia
- drętwienie stóp i dłoni
- depresja
- demencja
Skutki przedawkowania:
- wzmożona praca tarczycy i szpiku
- zwiększona liczba czerwonych krwinek
- uszkodzenie mięśnia sercowego
Źródła kobaltu:
- wątróbka
- nerki
- buraki
- mleko
- ostrygi
- mięczaki
- piwo (dodany sztucznie)
- mięso
- warzywa zielone
- sałata
- szpinak
- kapusta
- ziarna zbóż
- fasola
- pełnoziarniste pieczywo
Pamiętajmy:
Piwosze są narażeni na przedawkowanie kobaltu.
Związki kobaltu są nietrwałe wrażliwe na światło i temperaturę (mrożenie, gotowanie).
Pozdrawiam
:)
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz