sobota, 18 maja 2013

Kobalt

Witajcie!



Kobalt




Rola w organizmie:

      • wchodzi w skład niektórych enzymów i witaminy B12
      • reguluje syntezę czerwonych krwinek 
      • występuje w większości tkanek, ale największa jego ilość znajduje się w nerkach, wątrobie, śledzionie oraz kościach
      • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
      • uczestniczy w procesie tworzenia otoczki mielinowej i neuroprzekaźników
      • pełni ważną funkcję w odtwarzaniu DNA 
      • hamuje rozwój nowotworów
      • wspomaga przemianę materii
      • zaburzenia podziału komórek

Skutki niedoboru:
      • zaburzenia krzepnięcia krwi
      • anemia 
      • dezorientacja
      • mdłości
      • zmienność nastrojów
      • pobudzenie
      • zaburzenia widzenia
      • halucynacje
      • bladość
      • wychudzenie
      • apatia
      • drętwienie stóp i dłoni
      • depresja
      • demencja

Skutki przedawkowania:
      • wzmożona praca tarczycy i szpiku
      • zwiększona liczba czerwonych krwinek
      • uszkodzenie mięśnia sercowego

Źródła kobaltu:
      • wątróbka
      • nerki
      • buraki
      • mleko
      • ostrygi 
      • mięczaki
      • piwo (dodany sztucznie)
      • mięso
      • warzywa zielone 
      • sałata
      • szpinak
      • kapusta
      • ziarna zbóż
      • fasola
      • pełnoziarniste pieczywo

Pamiętajmy:

Piwosze są narażeni na przedawkowanie kobaltu.

Związki kobaltu są nietrwałe wrażliwe na światło i temperaturę (mrożenie, gotowanie).

Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz