Bor
Rola w organizmie:
- wraz witaminą D, wapniem oraz magnezem reguluje wzrost, regenerację i rozwój tkanki kostnej
- występuje w kościach, śledzionie i tarczycy
- uczestniczy w metabolizmie wapnia i białek
- łagodzi objawy reumatyzmu
- wspomaga leczenie osteoporozy
- zapobiega alergii
- leczy choroby skóry
- wspomaga funkcje narządów płciowych
- pozwala zachować równowagę hormonalną i mineralną
- wspomaga budowanie muskulatury
- uaktywnia enzymy
- opóźnia starzenie
- wspomaga wytwarzanie hormonów płciowych u mężczyzn
Stosowany w profilaktyce i leczeniu:
- białaczki
- nowotworów: piersi, prostaty
- cukrzycy
- grzybicą paznokci
- bólów
- nadwrażliwości na temperaturę
- reumatyzmu
- niedoboru witaminy D
- wysokiego poziomu cholesterolu
- łuszczycy
Skutki niedoboru:
- utrata witaminy D,wapnia, magnezu i fosforu
- demineralizacja kości
- osłabienie zdolności uczenia się
- osteoporoza
- choroby kości
- zmniejszona odporność na stres
- przyśpieszona praca serca
- nadczynność tarczycy
- arytmia
- skurcz mięśni
- niedobór hormonów płciowych
Skutki przedawkowania:
- biegunka
- wymioty
- osłabienie krążenia
- szok
- śpiączka
- wysypka
- zahamowanie wzrostu
- zmiany metaboliczne krwi
- pobudzenie
- drażliwość
- osłabienie
- senność
- depresja
- odwodnienie
- ataki padaczkowe
- zmniejszenie liczby czerwonych krwinek
- uszkodzenia wątroby i nerek
- obniżenie odporności
- uszkodzenia układu pokarmowego i nerwowego
Źródła w pokarmie:
- orzechy
- wino
- piwo
- pomidory
- gruszki
- suszone śliwki
- rodzynki
- daktyle
- jagody
- jabłka
- awokado
- soja
- miód
- marchewka
- brzoskwinie
- winogrona
- masło orzechowe
- krewetki
- produkty pełnoziarniste
- żeń-szeń
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz