- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki startej marchewki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
Krem:
- 300g serka kremowego (np. mascarpone, wieluń lub philadephia)
- 15 łyżek cukru
- 6 łyżek masła
Sposób przygotowania:
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy w jenym naczyniu suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy. W drugim natomiast ubijamy jajka z olejem. Zawartość obu misek łączymy, dodajemy marchewkę, orzechy i mieszamy łyżką. Pieczemy około 45-55 minut w 175 C. Na krem ucieramy serek z cukrem i masłem. Wystudzone ciasto przekrajamy na pół i smarujemy połową kremu.
Resztą kremu smarujemy wierzch ciasta i ozdabiamy orzechami włoskimi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz