czwartek, 2 stycznia 2014

Ciasto marchewkowe nr 1

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
Krem:
  • 300g serka kremowego (np. mascarpone, wieluń lub philadephia)
  • 15 łyżek cukru
  • 6 łyżek masła
Sposób przygotowania:
 
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy  w jenym naczyniu suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy. W drugim natomiast ubijamy jajka z olejem. Zawartość obu misek łączymy, dodajemy marchewkę, orzechy i mieszamy łyżką. Pieczemy około 45-55 minut w 175 C. Na krem ucieramy serek z cukrem i masłem. Wystudzone ciasto przekrajamy na pół i smarujemy połową kremu.
Resztą kremu smarujemy wierzch ciasta i ozdabiamy orzechami włoskimi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz