środa, 1 stycznia 2014

Oberżyny w sosie jogurtowo-sezamowym i granatem

Składniki:

  • 3 niewielkie oberżyny
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżeczki zataru
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • 80 ml maślanki
  • 120 g jogurtu greckiego
  • łyżka tahini (pasty sezamowej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • pestki z granatu
  • listki z 1/2 pęczka czerwonej bazylii
Sposób przygotowania:

Oberżyny przeciąć wzdłuż na pół i ponacinać w kratkę miąższ. Nasmarować oliwą, aż oberżyna wchłonie cały tłuszcz. Przyprawić solą, pieprzem i zatarem, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, aż miąższ będzie brązowy i miękki. W tym czasie przygotować sos łącząc wszystkie składniki. Upieczone oberżyny polać sosem i dodatkowo posypać pestkami granatu oraz bazylią. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Źródło: Zwierciadło 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz