- 3 niewielkie oberżyny
- 100 ml oliwy
- 2 łyżeczki zataru
- sól
- pieprz
Sos:
- 80 ml maślanki
- 120 g jogurtu greckiego
- łyżka tahini (pasty sezamowej)
- 1/2 łyżeczki soli
- zmiażdżony ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- pestki z granatu
- listki z 1/2 pęczka czerwonej bazylii
Sposób przygotowania:
Oberżyny przeciąć wzdłuż na pół i ponacinać w kratkę miąższ. Nasmarować oliwą, aż oberżyna wchłonie cały tłuszcz. Przyprawić solą, pieprzem i zatarem, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, aż miąższ będzie brązowy i miękki. W tym czasie przygotować sos łącząc wszystkie składniki. Upieczone oberżyny polać sosem i dodatkowo posypać pestkami granatu oraz bazylią. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Źródło: Zwierciadło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz