środa, 29 stycznia 2014

Superpokarm: Migdały



Witajcie!

Dziś o niepozornych, ale bardzo dobrze wpływających na zdrowie migdałach.

Co zawierają migdały?

  • bardzo wysoką ilość wapnia (200 mg/100 g) niezbędnego do budowy kości i zębów
  • magnez polecany osobom zestresowanym i przemęczonym
  • cynk odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, rozrodczego oraz za piękne włosy, skórę i paznokcie  
  • fosfor niezbędny dla kości i zębów
  • potas reguluje pracę serca, pomaga w usuwaniu toksyn oraz wspomaga zaopatrywanie mózgu w tlen
  • witaminę E, która zapobiega powstawaniu nowotworów, dba o skórę i przeciwdziała zmarszczkom
  • NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe) chronią serce, mózg, skórę przed chorobami  
  • witaminę B 2 - niezbędna dla dobrego wzroku



Źródło: www.e-forma.pl
Jakie są ich właściwości prozdrowotne?

  • wzmacniają odporność 
  • poprawiają wydolność mięśni
  • chronią przed nowotworami (wystarczy jeść 3 migdały dziennie)
  • regulują ciśnienie tętnicze 
  • obniżają poziomu cholesterolu we krwi
  • zapobiegają miażdżycy
  • wspomagają usuwanie tłuszczu z organizmu
  • wspomagają leczenie chorób płuc, dróg żółciowych, oskrzeli i układu moczowego
  • łagodzą objawy zgagi
  • wspomagają u kobiet karmiących laktację      
  • poprawiają koncentrację    
  • obniżają ryzyko zawału serca, udaru, nowotworów, chorób wątroby, trzustki i cukrzycy
  • zapobiegają powstawaniu zmarszczek i rozstępów
  • poprawiają wzrok i chronią przed z wyrodnieniem plamki żółtej
  • pomocne w leczeniu chrypki, kaszlu i chorób oskrzeli
  • działają przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo
  • zapobiegają zaparciom
  • naturalny środek na potencję
Uwaga! Zdrowe są tylko nieprzetworzone (prażone, solone odpadają)!


Źródło: modnystyl2013.blogspot.com
Kilka przepisów na zachętę:

Koktajl migdałowy na wzmocnienie - 60 g obranych migdałów rozgnieć na miazgę, wymieszaj z małą ilością wody i odstaw na 10 minut. Przełóż do garnka, dopełnij wodą do ½ l objętości, dodaj 20 g cukru i ½ szklanki soku pomarańczowego, wymieszaj. Po 3 godzinach odcedź, podziel na 2 porcje. Pij jedną po obiedzie, drugą po kolacji.

Napój energetyczny na poprawę odporności – 100g obranych migdałów rozgnieć na miazgę, zalej ½ litra ciepłego mleka, dodaj łyżkę miodu, zmiksuj. Dodaj łyżeczkę cynamonu. Pij po szklance rano i w południe.

Migdały z wody na poprawę pamięci - namocz w wodzie przez noc 4-5 migdałów. Rano wyjmij je, obierz i żuj po kolei powolutku - każdy co najmniej 5 minut.

Migdały z orzechami w miodzie na poprawę potencji - wymieszaj na jednolitą masę 50 g mielonych migdałów, 25 g mielonych orzechów włoskich, ½ kg miodu, 15 g pierzgi i 5 g pszczelego mleczka. Jedz 3 razy dziennie po łyżeczce.

Źródło: http://medycyna-alternatywna.wieszjak.polki.pl/porady-internautow/265633,Czy-wiesz-jak-wykorzystac-lecznicze-wlasciwosci-migdalow.html

Marcepan

Składniki:
  • 0,5 kg obranych i zmielonych na proszek migdałów
  • 0,5 kg cukru pudru
  • 4 białka
Wszystkie składniki należy wymieszać na plastyczną masę. Można z niej formować różnorodne kształty.

Orszada


Składniki:
  • 200 g migdałów słodkich
  • kilka sztuk migdałów gorzkich
  • 100 g cukru (lub zdrowiej - miodu)
  • woda lub mleko
Migdały należy rozdrobnić i utłuc wraz z cukrem. Następnie do całości dodać wodę albo mleko, przetrzeć przez metalowe sito wyłożone płótnem, aby otrzymać mleczny płyn. Podawać dobrze schłodzone.

Źródło: www.doz.pl/czytelnia/a1876-Slodkie_migdal

Źródła:

http://fitness.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art92,dlaczego-nalezy-jesc-migdaly.html
http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-migdalow
www.doz.pl/czytelnia/a1876-Slodkie_migdaly
http://www.zdrowylink.pl/migdaly-wartosci-odzywcze
http://jejkuchnia.pl/wlasciwosci-migdalow
http://medycyna-alternatywna.wieszjak.polki.pl/porady-internautow/265633,Czy-wiesz-jak-wykorzystac-lecznicze-wlasciwosci-migdalow.html

Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz