Witajcie!
Dziś o niepozornych, ale bardzo dobrze wpływających na zdrowie migdałach.
Co zawierają migdały?
- bardzo wysoką ilość wapnia (200 mg/100 g) niezbędnego do budowy kości i zębów
- magnez polecany osobom zestresowanym i przemęczonym
- cynk odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, rozrodczego oraz za piękne włosy, skórę i paznokcie
- fosfor niezbędny dla kości i zębów
- potas reguluje pracę serca, pomaga w usuwaniu toksyn oraz wspomaga zaopatrywanie mózgu w tlen
- witaminę E, która zapobiega powstawaniu nowotworów, dba o skórę i przeciwdziała zmarszczkom
- NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe) chronią serce, mózg, skórę przed chorobami
- witaminę B 2 - niezbędna dla dobrego wzroku
Jakie są ich właściwości prozdrowotne?
- wzmacniają odporność
- poprawiają wydolność mięśni
- chronią przed nowotworami (wystarczy jeść 3 migdały dziennie)
- regulują ciśnienie tętnicze
- obniżają poziomu cholesterolu we krwi
- zapobiegają miażdżycy
- wspomagają usuwanie tłuszczu z organizmu
- wspomagają leczenie chorób płuc, dróg żółciowych, oskrzeli i układu moczowego
- łagodzą objawy zgagi
- wspomagają u kobiet karmiących laktację
- poprawiają koncentrację
- obniżają ryzyko zawału serca, udaru, nowotworów, chorób wątroby, trzustki i cukrzycy
- zapobiegają powstawaniu zmarszczek i rozstępów
- poprawiają wzrok i chronią przed z wyrodnieniem plamki żółtej
- pomocne w leczeniu chrypki, kaszlu i chorób oskrzeli
- działają przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo
- zapobiegają zaparciom
- naturalny środek na potencję
Uwaga! Zdrowe są tylko nieprzetworzone (prażone, solone odpadają)!

Źródło: modnystyl2013.blogspot.com
Kilka przepisów na zachętę:
Koktajl migdałowy na wzmocnienie - 60 g obranych migdałów rozgnieć na miazgę, wymieszaj z małą ilością wody i odstaw na 10 minut. Przełóż do garnka, dopełnij wodą do ½ l objętości, dodaj 20 g cukru i ½ szklanki soku pomarańczowego, wymieszaj. Po 3 godzinach odcedź, podziel na 2 porcje. Pij jedną po obiedzie, drugą po kolacji.
Napój energetyczny na poprawę odporności – 100g obranych migdałów rozgnieć na miazgę, zalej ½ litra ciepłego mleka, dodaj łyżkę miodu, zmiksuj. Dodaj łyżeczkę cynamonu. Pij po szklance rano i w południe.
Migdały z wody na poprawę pamięci - namocz w wodzie przez noc 4-5 migdałów. Rano wyjmij je, obierz i żuj po kolei powolutku - każdy co najmniej 5 minut.
Migdały z orzechami w miodzie na poprawę potencji - wymieszaj na jednolitą masę 50 g mielonych migdałów, 25 g mielonych orzechów włoskich, ½ kg miodu, 15 g pierzgi i 5 g pszczelego mleczka. Jedz 3 razy dziennie po łyżeczce.
Źródło: http://medycyna-alternatywna.wieszjak.polki.pl/porady-internautow/265633,Czy-wiesz-jak-wykorzystac-lecznicze-wlasciwosci-migdalow.html
Marcepan
Składniki:
- 0,5 kg obranych i zmielonych na proszek migdałów
- 0,5 kg cukru pudru
- 4 białka
Orszada
Składniki:
- 200 g migdałów słodkich
- kilka sztuk migdałów gorzkich
- 100 g cukru (lub zdrowiej - miodu)
- woda lub mleko
Źródło: www.doz.pl/czytelnia/a1876-Slodkie_migdal
Źródła:
http://fitness.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art92,dlaczego-nalezy-jesc-migdaly.html
http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-migdalow
www.doz.pl/czytelnia/a1876-Slodkie_migdaly
http://www.zdrowylink.pl/migdaly-wartosci-odzywcze
http://jejkuchnia.pl/wlasciwosci-migdalow
http://medycyna-alternatywna.wieszjak.polki.pl/porady-internautow/265633,Czy-wiesz-jak-wykorzystac-lecznicze-wlasciwosci-migdalow.html
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz