środa, 15 października 2014

Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem

Witajcie!

Z powodu choroby dawno mnie tutaj nie było, ale dziś wracam z przepisem na sałatkę z awokado.


Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem


Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 ogórki gruntowe
  • sałata porwana na drobne kawałki
  • świeża bazylia
  • czarne oliwki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
Sos:
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 1 płaska łyżka miodu
Przygotowanie:




Jajka pokroić w ćwiartki, posypać solą i pieprzem.  Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć łyżeczką, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Składniki na sos zmieszać ze sobą. Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić skropić sokiem z cytryny. Plasterki ogórka i awokado wymieszać z połową sosu. Wymieszać sałatę z liśćmi bazylii, ułożyć na półmisku. Dodać awokado z ogórkami, ułożyć ćwiartki jaj, skropić resztą sosu, posypać oliwkami- wedle uznania w załości  lub pokrojonymi w plasterki.

Źródło przepisu: ulotka z mydlarni u Franciszka  nr 37 




Źródło obrazka:http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,13473300,Awokado___przysmak_szczuplych_.html
 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz