Z powodu choroby dawno mnie tutaj nie było, ale dziś wracam z przepisem na sałatkę z awokado.
Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 dojrzałe awokado
- 3 ogórki gruntowe
- sałata porwana na drobne kawałki
- świeża bazylia
- czarne oliwki
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka oliwy
- 1 płaska łyżka musztardy
- 1 płaska łyżka miodu
Jajka pokroić w ćwiartki, posypać solą i pieprzem. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć łyżeczką, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Składniki na sos zmieszać ze sobą. Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić skropić sokiem z cytryny. Plasterki ogórka i awokado wymieszać z połową sosu. Wymieszać sałatę z liśćmi bazylii, ułożyć na półmisku. Dodać awokado z ogórkami, ułożyć ćwiartki jaj, skropić resztą sosu, posypać oliwkami- wedle uznania w załości lub pokrojonymi w plasterki.
Źródło przepisu: ulotka z mydlarni u Franciszka nr 37
Źródło obrazka:http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,13473300,Awokado___przysmak_szczuplych_.html |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz