Dzisiaj o czynnikach powodujących raka.
Jakie czynniki powodują tą chorobę?
- za dużo białka zwierzęcego w diecie tylko 1/3 białka powinna pochodzić z mięsa, 2/3 z roślin strączkowych i ryb
- zjadanie zbyt małej ilości warzyw (minimum 700 g / dobę) i ziół
- awitaminoza czyli brak witamin, które należy uzupełniać w sposób naturalny poprzez zmianę diety
- nadmiar witamin A i E szczególnie szkodliwy dla palaczy i fanów solarium
- nadmiar chromu
- niedobór żelaza i cynku
- za dużo cukrów prostych w diecie czyli słodyczy, cukru, białej mąki
- za mało cukrów złożonych czyli produktów pełnoziarnistych
- za dużo tłuszczów i za mało tłuszczów
- spożywanie margaryn
- nie jedzenie regularnych 5 posiłków, najgorsze jest nie jedzenie śniadań
- za mało błonnika w diecie jedz więcej warzyw i otrąb
- za dużo kcal
- za dużo alkoholu
- spożywanie napojów gazowanych w tym wody gazowanej
- spożywanie fast-foodów
- nadmierne jedzenie wędlin i produktów konserwowanych azotanami
- żywność zawierająca fosforany
- doprowadzenie do otyłości nadwagi
- jedzenie chipsów, batonów, produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy
- jeśli masz do wyboru cukier lub słodzik, wybierz cukier mniej szkodliwy
- unikaj karagenu
- unikaj produktów nadpsutych, spalonych, przypalonych i spleśniałych
- pij kakao, ale nie instant
- unikaj kostek rosołowych i glutaminianu sodu
- chińskim zupkom i daniom z proszku mówimy nie
- nie jedz jedzenia z niebieskim barwnikiem
- unikaj grillowania
- unikaj olejów roślinnych (z wyjątkiem rzepakowego, oliwy z oliwek i lnianego)
- unikaj smażenia i nadmiaru soli
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz