niedziela, 7 września 2014

Czynniki w diecie powodujące raka

Witajcie!

Dzisiaj o czynnikach powodujących raka.

Jakie czynniki powodują tą chorobę?
  • za dużo białka zwierzęcego w diecie tylko 1/3 białka powinna pochodzić z mięsa, 2/3 z roślin strączkowych i ryb
  • zjadanie zbyt małej ilości warzyw (minimum 700 g / dobę) i ziół
  • awitaminoza czyli brak witamin, które należy uzupełniać w sposób naturalny poprzez zmianę diety
  • nadmiar witamin A i E szczególnie szkodliwy dla palaczy i fanów solarium 
  • nadmiar chromu
  • niedobór żelaza i cynku
  • za dużo cukrów prostych w diecie czyli słodyczy, cukru, białej mąki
  • za mało cukrów złożonych czyli produktów pełnoziarnistych
  • za dużo tłuszczów i za mało tłuszczów
  • spożywanie margaryn
  •  nie jedzenie regularnych 5 posiłków, najgorsze jest nie jedzenie śniadań
  • za mało błonnika w diecie jedz więcej warzyw i otrąb
  • za dużo kcal
  • za dużo alkoholu
  • spożywanie napojów gazowanych w tym wody gazowanej
  • spożywanie fast-foodów
  • nadmierne jedzenie wędlin i produktów konserwowanych azotanami
  • żywność zawierająca fosforany
  • doprowadzenie do otyłości nadwagi
  • jedzenie chipsów, batonów, produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy
  • jeśli masz do wyboru cukier lub słodzik, wybierz cukier mniej szkodliwy 
  • unikaj karagenu
  • unikaj produktów nadpsutych, spalonych, przypalonych i spleśniałych
  • pij kakao, ale nie instant
  • unikaj kostek rosołowych i glutaminianu sodu
  • chińskim zupkom i daniom z proszku mówimy nie
  • nie jedz jedzenia z niebieskim barwnikiem
  • unikaj grillowania
  • unikaj olejów roślinnych (z wyjątkiem rzepakowego, oliwy z oliwek i lnianego)
  • unikaj smażenia i nadmiaru soli
Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz