sobota, 6 lipca 2013

Jak zbilansować posiłek, aby był zdrowy cz I

Witajcie!




Dziś o tym jak powinny wyglądać zdrowe posiłki.



Zasady ogólne:

  • powinniśmy zjadać 5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny unikniemy w ten sposób podjadania i spadków glukozy we krwi 
  • wartości odżywcze posiłków powinny uwzględniać nasze potrzeby zależnie od wieku, płci, stanu zdrowia oraz aktywności fizycznej
  • nie jemy posiłków z proszku
  • unikamy żywności mocno przetworzonej
  • staramy się w możliwości sami gotować 
  • wybierajmy produkty o najmniejszym składzie i bez E
  • unikamy słodzików syntetycznych (wyjątek ksylitol, stewia) ostatnie badania wykazały, że powodują cukrzycę i szkodzą bardziej niż biały cukier
  • kiedy już nie możemy wytrzymać z głodu zjedzmy warzywa z dodatkiem białkowym np. serkiem białym
  • śniadanie powinno dostarczać nam 25- 30% energii, II śniadanie 5-10 %, obiad 35-40 %, podwieczorek 5-10 %, kolacja 15-20% 
  • zapotrzebowanie dobowe na kcal dla naszego organizmu możemy wyliczyć za pomocą darmowych kalkulatorów na stronach internetowych

Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz