środa, 16 lipca 2014

14 dobrych rad żywieniowych

Witajcie!

Jeśli chcemy schudnąć i zachować zdrowie na długie lata musimy na trwale zmienić nawyki żywieniowe. Dziś przedstawię Wam najważniejsze zasady zdrowego żywienia.

14 zasad zdrowego żywienia:
  1. 5 posiłków dziennie. 3 duże i 2 małe spożywane co 3-4 godziny. Organizm musi miećczas by strawić jedzenie, a jednocześnie nie może zbytnio nam spaść glukoza we krwi,  bo wtedy jesteśmy narażeni na atak wilczego głodu, nad którym trudno zapanować.
  2. Powinniśmy spożywać conajmniej jeden posiłek na ciepło, a najlepiej dwa. Najlepiej by na ciepło był obiad i kolacja. Ciepłe danie rozgrzeje nasze ciało i będzie miało wspaniały wpływ na żołądek.
  3. Potrawy, które spożywamy powinny być w odpowiedniej temperaturze, by zbytnio nie oziębić lub poparzyć naszego ustroju. Najodpowiedniejszą temperaturą jest fizjologiczna temperatura naszego organizmu czyli od 36, 6 do 37 C.
  4. Jedzmy dużo surowych warzyw i owoców minimum 5 porcji (w tym 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców ), a najlepiej jedzmy 7 porcji ( 4 porcje warzyw i 3 owoców).   Uwaga: 1 porcja to 100 gram warzywa lub owocu. Pamiętajmy, aby urozmaicać sobie nasze warzywne i owocowe potrawy, w ten sposób nasz organizm zaopatrzymy w witaminy, minerały, aminokwasy, enzymy oraz błonnik. Takie żywienie wzmocni nasz organizm.
  5. Nasz organizm bardzo potrzebuje wody, ale nie wolno jej pić w czasie posiłku, bo rozcieńcza soki żołądkowe i prowadzi do problemów trawiennych. Płyny można przyjmować godzinę przed i po posiłku.
  6. Spożywaj posiłki w spokoju. Jedz powoli, gryź dokładnie zapobiegniesz w ten sposób wzdęciom.
  7. Ogranicz słodycze do 3 słodkich deserów tygodniowo (zamiast podwieczorku lub drugiego śniadania). Ograniczysz rozwój wielu chorób w tym raka.
  8. Staraj się nie jeść wyłącznie mięsa wybieraj za to rośliny strączkowe i ryby morskie. W ten sposób dostarczysz białka, a nie zakwasisz organizmu.
  9. Staraj się jeść owoce i własnoręcznie wyciskane soki, w ten sposób dostarczysz niezbędnych składników odżywczych.
  10. Wyrzuć gumę do żucia powoduje choroby śluzówki (jamy ustnej , przewodu pokarmowego, żołądka) i trzustki. Związki chemiczne stosowane do jej produkcji mogą wywołać białaczkę.
  11. Wyrzuć margarynę jest rakotwórcza, powoduje choroby serca i miażdżycę. Używaj zamiast niej masła i oliwy.
  12. Wyrzuć sztuczne przyprawy z glutaminianem sodu i kostki bulionowe. Mogą powodować tycie, choroby jelit, uzależnienie, upośledzenie umysłowe oraz raka.
  13. Czytaj etykiety i nie wierz reklamom. Np. produkty light mają często więcej kcal niż zwykłe.
  14. Dbajmy o potrzeby organizmu. Jeśli czasami chce Ci się czegoś zdrowego np. śledzia to postaraj się go zjeść. Organizm tak Ci sygnalizuje,  że ma niedobory składników zawartych właśnie w tym pokarmie.
Źródło ilustracji: przedszkoletarpno.edupage.org

Pozdrawiam
:)

Źródło: Moda na Zdrowie nr 6 (133) 06.2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz