Jeśli chcemy schudnąć i zachować zdrowie na długie lata musimy na trwale zmienić nawyki żywieniowe. Dziś przedstawię Wam najważniejsze zasady zdrowego żywienia.
14 zasad zdrowego żywienia:
- 5 posiłków dziennie. 3 duże i 2 małe spożywane co 3-4 godziny. Organizm musi miećczas by strawić jedzenie, a jednocześnie nie może zbytnio nam spaść glukoza we krwi, bo wtedy jesteśmy narażeni na atak wilczego głodu, nad którym trudno zapanować.
- Powinniśmy spożywać conajmniej jeden posiłek na ciepło, a najlepiej dwa. Najlepiej by na ciepło był obiad i kolacja. Ciepłe danie rozgrzeje nasze ciało i będzie miało wspaniały wpływ na żołądek.
- Potrawy, które spożywamy powinny być w odpowiedniej temperaturze, by zbytnio nie oziębić lub poparzyć naszego ustroju. Najodpowiedniejszą temperaturą jest fizjologiczna temperatura naszego organizmu czyli od 36, 6 do 37 C.
- Jedzmy dużo surowych warzyw i owoców minimum 5 porcji (w tym 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców ), a najlepiej jedzmy 7 porcji ( 4 porcje warzyw i 3 owoców). Uwaga: 1 porcja to 100 gram warzywa lub owocu. Pamiętajmy, aby urozmaicać sobie nasze warzywne i owocowe potrawy, w ten sposób nasz organizm zaopatrzymy w witaminy, minerały, aminokwasy, enzymy oraz błonnik. Takie żywienie wzmocni nasz organizm.
- Nasz organizm bardzo potrzebuje wody, ale nie wolno jej pić w czasie posiłku, bo rozcieńcza soki żołądkowe i prowadzi do problemów trawiennych. Płyny można przyjmować godzinę przed i po posiłku.
- Spożywaj posiłki w spokoju. Jedz powoli, gryź dokładnie zapobiegniesz w ten sposób wzdęciom.
- Ogranicz słodycze do 3 słodkich deserów tygodniowo (zamiast podwieczorku lub drugiego śniadania). Ograniczysz rozwój wielu chorób w tym raka.
- Staraj się nie jeść wyłącznie mięsa wybieraj za to rośliny strączkowe i ryby morskie. W ten sposób dostarczysz białka, a nie zakwasisz organizmu.
- Staraj się jeść owoce i własnoręcznie wyciskane soki, w ten sposób dostarczysz niezbędnych składników odżywczych.
- Wyrzuć gumę do żucia powoduje choroby śluzówki (jamy ustnej , przewodu pokarmowego, żołądka) i trzustki. Związki chemiczne stosowane do jej produkcji mogą wywołać białaczkę.
- Wyrzuć margarynę jest rakotwórcza, powoduje choroby serca i miażdżycę. Używaj zamiast niej masła i oliwy.
- Wyrzuć sztuczne przyprawy z glutaminianem sodu i kostki bulionowe. Mogą powodować tycie, choroby jelit, uzależnienie, upośledzenie umysłowe oraz raka.
- Czytaj etykiety i nie wierz reklamom. Np. produkty light mają często więcej kcal niż zwykłe.
- Dbajmy o potrzeby organizmu. Jeśli czasami chce Ci się czegoś zdrowego np. śledzia to postaraj się go zjeść. Organizm tak Ci sygnalizuje, że ma niedobory składników zawartych właśnie w tym pokarmie.
Źródło ilustracji: przedszkoletarpno.edupage.org |
Pozdrawiam
:)
Źródło: Moda na Zdrowie nr 6 (133) 06.2014
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz