poniedziałek, 21 lipca 2014

Przepisy na kawy mrożone cz.1

Witajcie!

W takie upały nie samą dietą żyje człowiek i czasami ma ochotę na coś zimnego.

Dlatego dziś 3 przepisy na kawę mrożoną:

1. Rumowa z czekoladą

Składniki:
  • 40 ml rumu Dark
  • 20 ml syropu rum z czekoladą
  • 20 ml słodkiej śmietanki
  • czekolada
Przygotowanie:
Rum, syrop i śmietankę mieszamy i przelewamy do szklanki. Robimy kleksa z bitej śmietany i ozdabiamy czekoladą.

2. "Zimno-ciepło"

Składniki:
  • 15ml syropu rum z czekoladą
  • 15 ml syropu amaretto
  • 100 ml mleka
  • espresso
  • zmielona kawa do dekoracji
Przygotowanie:
Syrop  rumowy z czekoladą wlewamy do szklanki i dodajemy espresso. Następnie spieniamy mleko z dodatkiem syropu amaretto.  Spienione mleko po łyżce wlewamy do szklanki tak, aby powstały warstwy. 

3. "Cold Irish"

Składniki:
  • 20 ml syropu irish cream
  • 20 ml whisky
  • 100 ml czarnej kawy 
  • lody waniliowe
  • bita śmietana
  • zmielona kawa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze (słoiku) wraz 3-4 kostkami lodu, następnie do szklanki nakładamy 1 gałkę lodów i wlewamy zmieszaną kawę.  Na koniec dekorujemy bitą śmietaną.

Wszystkie przepisy pochodzą ze strony www.syropybarmanskie.pl

Źródło ilustracji: kuchnia.wp.pl


Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz