Dziś o profilaktyce żywieniowej i wspomaganiu leczenia nowotworów dietą.
Zalecenia dietetyczne:
- ogranicz jedzenie czerwonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny) do 2 razy w tygodniu na 1 posiłek
- jedz minimum 5 porcji warzyw i owoców czyli 5 razy po 100 g optymalnie należy jeść 7 porcji
- pij 1,5-3 l wody na dzień
- pij dużo zielonej herbaty, naparów ziołowych i owocowych
- nie unikaj kawy 2 filiżanki dziennie chronią wątrobę przed wolnymi rodnikami
- używaj cebuli, czosnku i chilli
- ogranicz słodkie desery do 3 razy we wtorek
- używaj przypraw takich jak kurkuma, curry i pieprz czarny
- jedz wg 7 kolorów tęczy
- unikaj margaryny, fast-foodów, jedzenia gotowego
- wybieraj potrawy gotowane zamiast smażonych, pieczonych i grillowanych
- pij świeżo wyciskane soki niesłodzone z cytrusów, granatów i buraków
- staraj się wybierać produkty świeże nieprzetworzone
- unikaj produktów wędzonych, aromatyzowanych i barwionych
- gotuj lekkostrawnie
- unikaj w jedzeniu karagenu, azotanów sodu i potasu oraz fosforanów
- nie pij gazowanych napojów słodzonych
- pilnuj ilości kalorii
- używaj oliwy z oliwek i oleju rzepakowego
- używaj dużo świeżych ziół
- jedz fermentowane produkty mleczne
- używaj nasion lnu, len i ostropestu
- jedz warzywa strączkowe, soję, fasolę, cieciorkę
- unikaj suplementów z soi
- unikaj mocnego alkoholu
- jedz 3 razy w tygodniu ryby tłuste morskie
- dbaj o wątrobę, nie przeciążaj jej
- zrzuć zbędne kilogramy
!!! Rakowcy powinni zasięgnąć porady lekarza przed zmianą nawyków żywieniowych !!!
Źródło zdjęcia: |
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz