niedziela, 6 lipca 2014

Zalecenia żywieniowe dla osób zagrożonych nowotworami i rakowców

Witajcie!

Dziś o profilaktyce żywieniowej i wspomaganiu leczenia nowotworów dietą.

Zalecenia dietetyczne:

  • ogranicz jedzenie czerwonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny) do 2 razy w tygodniu na 1 posiłek
  • jedz minimum 5 porcji warzyw i owoców czyli 5 razy po 100 g optymalnie należy jeść 7 porcji
  • pij 1,5-3 l wody na dzień
  • pij dużo zielonej herbaty, naparów ziołowych i owocowych
  • nie unikaj kawy 2 filiżanki dziennie chronią wątrobę przed wolnymi rodnikami
  • używaj cebuli, czosnku i chilli 
  • ogranicz słodkie desery do 3 razy we wtorek
  • używaj przypraw takich jak kurkuma, curry i pieprz czarny
  • jedz wg 7 kolorów tęczy 
  • unikaj margaryny, fast-foodów, jedzenia gotowego
  • wybieraj potrawy gotowane zamiast smażonych, pieczonych i grillowanych
  • pij świeżo wyciskane soki niesłodzone z cytrusów, granatów i buraków
  • staraj się wybierać produkty świeże nieprzetworzone
  • unikaj produktów wędzonych, aromatyzowanych i barwionych
  • gotuj lekkostrawnie
  • unikaj w jedzeniu karagenu, azotanów sodu i potasu oraz fosforanów
  • nie pij gazowanych napojów słodzonych
  • pilnuj ilości kalorii
  • używaj oliwy z oliwek i oleju rzepakowego
  • używaj dużo świeżych ziół
  • jedz fermentowane produkty mleczne
  • używaj nasion lnu, len i ostropestu
  • jedz warzywa strączkowe, soję, fasolę, cieciorkę
  • unikaj suplementów z soi
  • unikaj mocnego alkoholu
  • jedz 3 razy w tygodniu ryby tłuste morskie
  • dbaj o wątrobę, nie przeciążaj jej
  • zrzuć zbędne kilogramy
!!! Rakowcy powinni zasięgnąć porady lekarza przed zmianą nawyków żywieniowych !!!

Źródło zdjęcia: kobietamag.pl


Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz