Dziś opiszę co powinna zawierać dieta antynowotworowa.
Warzywa
- oliwki
- pomidory
- ziemniaki
- kapusta kiszona
- kapusta (wszelkie odmiany)
- brukselka
- szpinak
- jarmuż
- szparagi
- kabaczki cukinia
- cebula
- por
- czosnek
- chilli
- fasola
- soczewica
- ciecierzyca (groch włoski, cieciorka)
- soja (nie GMO)
- kukurydza
- kiełki pszenicy, brokuła, rzodkiewki itd.
- papryka
- dynia
- brokuły
- marchew
- brukiew wodna
- botwina
- kalarepa
- cykoria
- mniszek lekarski
- babka lancetowata
- bataty
- pochrzyn
- zielony groszek
Grzyby:
- shitake
- maitake
- enoki
- boczniaki
- pieczarki
- drożdże
Nabiał i produkty o dużej zawartości białka:
- maślanka
- kefir
- jogurt
- jaja (szczególnie żółtka)
- tofu
- zsiadłe mleko
Oleje, nasiona i tłuszcze:
- olej rzepakowy
- oliwa z oliwek
- olej lniany
- masło bez dodatków
- tran
- nasiona słonecznika
- pestki dyni
Napoje:
- wszelka herbata czerwona,biała, czarna lub zielona (najlepiej zielona)
- herbaty ziołowe: mięta, rumianek, pokrzywa
- herbaty owocowe
- herbata z liści malin
- wino czerwone
- woda
- woda z cytryną/ majerankiem tymiankiem/szałwią/ skórką pomarańczową
- zaparzany korzeń imbiru
- sok z granatów
Desery:
- czekolada 70 % kakao
- do słodzenia syrop z agawy, stewia, ksylitol
Glony:
- nori
- kombu
- wakame
- aname
- kelp
Owoce:
- wiśnie
- maliny
- truskawki
- czarne jagody
- borówki
- pomarańcze
- mandarynki
- kaki
- grejpfruty
- mango
- morele
- banany
- winogrona
- kiwi
- arbuz
- owoce dzikiej róży
- czarne porzeczki
- awokado
- granat
Mięso i ryby:
- indyk
- królik
- kurczak
- mięso czerwone (wołowina) do 200 g na tydzień
- makrela
- sardynki
- anchois
- węgorz
- wątroba z dorsza
- skorupiaki
- łosoś
- wątroba
Zioła i przyprawy:
- kurkuma w połączeniu z czarnym pieprzem i olejem
- curry
- mięta
- pietruszka
- czosnek
- seler
- oregano
- bazylia
- tymianek
- majeranek
- chilli
- rumianek
- kolendra
- trawa cytrynowa
- szczypiorek
- cynamon
- imbir
- rozmaryn
- czosnek
Inne produkty:
- zboża
- ryż
- komosa ryżowa
- bulgur
- owsianka
- płatki owsiane
- otręby
- żyto
- len
- pęczak
- pszenica orkisz
- len
- makarony i kluski al dente
- pieczywo na zakwasie
- jęczmień
- proso
- gryka
- orzechy
- orzeszki ziemne
- masło orzechowe
- keczup
- ziarna pszenicy
- migdały
Kilka zasad dietetycznych:
- jedz produkty o różnych kolorach tzw. dieta tęczowa
- przyprawiaj mocno
- stosuj tzw. "świętą trójcę" zdrowia czyli cebula, czosnek, chilli
- jedz różnorodnie
- staraj się wybierać produkty nieprzetworzone
- jedz dużo surowych warzyw i owoców
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz