sobota, 2 sierpnia 2014

Pigwówka

Witajcie!

Dziś o tym jak zrobić pigwówkę.

Pigwówka

Składniki:
  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 l wódki
  • 4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akcjowego

Przygotowanie:

Owoce umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić, włożyć do słoja i zalać wódką.
Po 2-3 tygodniach ekstrakt zlać i odstawić. Pigwę następnie zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień,  aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć z ekstraktem,  dodać miód i odstawić na 2 tygodnie. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2-3 miesiące.

Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz