Dziś o tym jak zrobić pigwówkę.
Pigwówka
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców pigwy
- 1 szklanka cukru
- 1/2 l wódki
- 4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akcjowego
Przygotowanie:
Owoce umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić, włożyć do słoja i zalać wódką.
Po 2-3 tygodniach ekstrakt zlać i odstawić. Pigwę następnie zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód i odstawić na 2 tygodnie. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2-3 miesiące.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz