Kwasy Omega 3
Rola w organizmie:
- łagodzą stany zapalne w organizmie
- zmniejszą ryzyko nowotworów, chorób serca, układu krążenia i stawów
- poprawiają zdolności umysłowe i wytrzymałość psychiczną
- dbają o prawidłową pracę i stan mózgu
- u płodu dbają o prawidłowe rozwinięcie wzroku i układu nerwowego
- spowalnia proces tworzenia się blaszek miażdżycowych
- zapobiega zakrzepom
- obniża poziom złego cholesterolu
- obniża ciśnienie
- łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów
- podnosi poziom wapnia we krwi i wzmacnia kości (zapobiega osteoporozie)
- łagodzi objawy depresji
- zapobiega chorobie Alzheimera i rakowi prostaty
- łagodzą objawy chorób układu oddechowego
- chronią przed wrzodami żołądka i dwunastnicy
- ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki
- poprawiają potencję
- zmniejszą agresję
- nowotworów
- chorób serca
- chorób krążenia
- chorób stawów
- zawałów (zgonu)
- arytmii
- udaru
- zakrzepicy
- miażdżycy
- chorób spowodowanych przez cukrzycę
- reumatoidalnego zapalenia stawów
- depresji
- raka prostaty
- choroby Alzheimera
- astmy
- trombocytopenii
- choroby wrzodowej
Skutki niedoboru:
- suchość skóry
- zmęczenie
- zmienność nastrojów
- problemy z pamięcią
- nieprawidłowa praca serca
- choroby układu krążenia
- nasiona lnu
- makrele
- łososie
- śledzie
- tuńczyki
- olej rzepakowy
- tofu
- skorupiaki
- orzechy włoskie
- olej lniany
- dorsz
- halibut
- inne ryby morskie
Muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, ponieważ organizm ich nie produkuje.
Margaryny nie są dobrym źródłem kwasów Omega 3, a ponadto zawierają szkodliwe tłuszcze trans
oraz nikiel przez co ich spożywanie nie ma sensu.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz