Trójglicerydy
To związki chemiczne należące do grupy lipidów.
Rola w organizmie:
- magazynowanie energii w organizmie
- wraz z podwyższonym poziomem cholesterolu zagrażają życiu i zdrowiu
- produkowane są wątrobie z tłuszczów dostarczonych wraz z pokarmem
Skutki nadmiaru w organizmie:
- miażdżyca
- choroby serca i układu krążenia
- otyłość
- zawał serca
- udar
- zapalenie trzustki
- zakrzepy
- spowolnienie przepływu krwi i zwiększenie jej lepkości
- problemy z koncentracją i pamięcią
Norma w badaniach powinna wynosić poniżej 150 mg/dl.
Przyczyny nadmiaru trójglicerydów:
- nadwaga
- brak ruchu
- palenie papierosów
- nadużywanie alkoholu
- zbyt duża ilość węglowodanów w diecie ponad 60 % całkowitego pożywienia
- choroby genetyczne
- cukrzyca
- niedoczynność tarczycy
- zespół nerczycowy
- choroby nerek
- zapalenie trzustki
- środki antykoncepcyjne
- dna moczanowa
- beta-blokery
- ciąża
- diuretyki diazydowe
- złe nawyki żywieniowe
- sterydy
- choroby wątroby
Jak obniżyć poziom trójglicerydów:
- dobrze zbilansowana dieta
- kontrolowanie wagi
- ograniczenie w diecie cukrów prostych i tłuszczów nasyconych
- regularna aktywność fizyczna
- rzucenie palenia
- ograniczenie alkoholu do lampki czerwonego wina dziennie
- 5 porcji warzyw i owoców/ dzień
- wprowadzenie węglowodanów złożonych
- 3 razy w tygodniu spożywanie tłustych ryb morskich
- wprowadzenie do diety czosnku, cebuli, oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego
- wykluczenie z diety margaryn wszelkiego rodzaju
- dbać o prawidłowy poziom lecytyny (należy jeść jajka)
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz