poniedziałek, 17 czerwca 2013

Lecytyna

Witajcie!




Lecytyna




Rola w organizmie:

      • niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych
      • jest składnikiem błon komórkowych
      • uczestniczy w przemianach materii
      • jest ważnym elementem mózgu i tkanki nerwowej (chroni osłonkę mielinową)
      • tworzy barierę ścian żołądka
      • uczestniczy w gospodarce cholesterolowej
      • poprawia  procesy myślowe i poznawcze
      • hamuje tworzenie się zakrzepów
      • zmniejsza ryzyko miażdżycy
      • poprawia odporność
      • składnik żółci
      • poprawia wydolność organizmu
      • wspomaga wydalanie tłuszczu z organizmu
      • reguluje poziomy miedzi i cynku w organizmie


Stosowana w profilaktyce i leczeniu:

      • wysokiego poziomu cholesterolu i trójglicerydów
      • osłabienia funkcji poznawczych
      • zaburzeń pamięci 
      • miażdżycy
      • zakrzepów


Skutki niedoboru:

      • apatia
      • znużenie
      • zaburzenia pamięci
      • podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów
      • zaniżony poziom dobrego cholesterolu
      • łuszczyca
      • kamienie żółciowe
      • intelektualny i fizyczny niedorozwój  płodu 
      • rozszczep kręgosłupa


Skutki przedawkowania:

Jest  szybko wydalana z organizmu. Nie łatwo ją przedawkować.


Źródła w pożywieniu:

  • jajka
  • wątroba
  • orzeszki ziemne
  • kiełki pszenicy
  • rzepak
  • soja
  • orzechy włoskie


Pamiętajmy: 

Stres, alkohol i kawa zwiększają  zapotrzebowanie na lecytynę.


Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz