Lecytyna
Rola w organizmie:
- niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych
- jest składnikiem błon komórkowych
- uczestniczy w przemianach materii
- jest ważnym elementem mózgu i tkanki nerwowej (chroni osłonkę mielinową)
- tworzy barierę ścian żołądka
- uczestniczy w gospodarce cholesterolowej
- poprawia procesy myślowe i poznawcze
- hamuje tworzenie się zakrzepów
- zmniejsza ryzyko miażdżycy
- poprawia odporność
- składnik żółci
- poprawia wydolność organizmu
- wspomaga wydalanie tłuszczu z organizmu
- reguluje poziomy miedzi i cynku w organizmie
Stosowana w profilaktyce i leczeniu:
- wysokiego poziomu cholesterolu i trójglicerydów
- osłabienia funkcji poznawczych
- zaburzeń pamięci
- miażdżycy
- zakrzepów
Skutki niedoboru:
- apatia
- znużenie
- zaburzenia pamięci
- podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów
- zaniżony poziom dobrego cholesterolu
- łuszczyca
- kamienie żółciowe
- intelektualny i fizyczny niedorozwój płodu
- rozszczep kręgosłupa
Skutki przedawkowania:
Jest szybko wydalana z organizmu. Nie łatwo ją przedawkować.
Źródła w pożywieniu:
- jajka
- wątroba
- orzeszki ziemne
- kiełki pszenicy
- rzepak
- soja
- orzechy włoskie
Pamiętajmy:
Stres, alkohol i kawa zwiększają zapotrzebowanie na lecytynę.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz