środa, 5 czerwca 2013

Zły cholesterol LDL

Witajcie!




Zły cholesterol LDL





Jak szkodzi?

  • osadza się w tętnicach
  • tworzy złogi (blaszki miażdżycowe)
  • zwęża tętnice wieńcowe
  • doprowadza do chorób serca i układu krwionośnego m.in zawały, wylewy.
  • pierwszym objawem są zaburzenia erekcji

Czynniki ryzyka:

    • nadciśnienie
    • choroby nerek
    • choroby wątroby
    • choroby tarczycy
    • cukrzyca
    • zła dieta
    • brak ruchu
    • nadwaga
    • zaburzenia lipidowe
    • zawał
    • wylew
    • choroby serca i układu krwionośnego
    • uwarunkowania genetyczne

Profilaktyka i obniżanie poziomu LDL:

  • regularny wysiłek fizyczny: spacery, gimnastyka
  • rzucenie palenia
  • unikanie stresu
  • zrzucić nadwagę
  • odpowiednia dieta zawierać: 
      • owoce
      • warzywa
      • pełne ziarna
      • oleje roślinne: rzepakowy i oliwa z oliwek
      • ryby morskie
      • czosnek
      • czerwone wino (max. 1 kieliszek na dzień)
      • unikaj innych rodzajów alkoholu
      • sok z winogron 
      • winogrona
      • drób
      • chudy nabiał
      • błonnik
      • nienasycone kwasy tłuszczowe
      • omega -3
      • zielona herbata
      • orzechy laskowe
      • jabłka 
      • owsiankę
      • jajka
      • migdały
      • orzechy arachidowe
      • pistacje
      • orzechy włoskie
      • kasze
      • brązowy ryż



Co wykluczyć z diety?
  • fast foody
  • margarynę
  • smalec
  • słoninę
  • mięso wieprzowe
  • wyroby cukiernicze
  • cukiertłuste mięso i wędliny, smalec, słoninę, masło, podroby, śmietana, sery żółte, żółtka jaja, tłuste mleko i przetwory mleczne.gfgffgfgf
  • tłuste mięso i wędliny, smalec, słoninę, masło, podroby, śmietana, sery żółte, żółtka jaja, tłuste mleko i przetwory mleczne.tłuste mięso i wędliny, smalec, słoninę, masło, podroby, śmietana, sery żółte, żółtka jaja, tłuste mleko i przetwory mleczne.tłuste mięso i wędliny, smalec, słoninę, masło, podroby, śmietana, sery żółte, żółtka jaja, tłuste mleko i przetwory mleczne.tłuste mięso i wędliny, smalec, słoninę, masło, podroby, śmietana, sery żółte, żółtka jaja, tłuste mleko i przetwory mleczne.śśdffrgtłuste mięso i wędliny, smalec, słoninę, masło, podroby, śmietana, sery żółte, żółtka jaja, tłuste mleko i przetwory mleczne.śskdophgjncm, sdklnfejknfftłuste mięso i wędliny, smalec, słoninę, masło, podroby, śmietana, sery żółte, żółtka jaja, tłuste mleko i przetwory mleczne.fvfggfśmietana
  • słonina
  • podroby
  • masło
  • żółty ser
  • tłusty nabiał
  • margaryn, wyrobów cukierniczych, przekąsek typu krakersy, herbatniki, chipsy, żywności "fast-food" i smażonej na głębokim tłuszczu.wkrakersy
  • chipsy
  • herbatniki
  • smażone na głębokim tłuszczu jedzenie
  • słodkie napoje gazowane
  • energy drinki

Poziom LDL nie powinien być wyższy niż 100 mg/dl


Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz