wtorek, 25 czerwca 2013

Szkodliwe jedzenie cz. I

Witajcie!


Dziś o związkach chemicznych w jedzeniu, które nam szkodzą.


Szkodliwe związki chemiczne:

Aspartam- odkłada się wątrobie. Wywołuje raka, problemy neurologiczne, depresję i otyłość.

BPA - bisfenol A, bardzo szkodliwy związek chemiczny, który zaburza działanie hormonów.
Może powodować otyłość i raka. Znajdziemy go głównie w opakowaniach o oznaczeniach:

                                  

Występuje też w puszkach (wyeliminujmy produkty kwasowe w puszkach np. pomidory).
Nigdy nie przechowujmy żywności w otwartej puszce.

Rakotwórcze E:
  • E123 (amarant)
  • E142 (zieleń brylantowa)
  • E153 (węgiel)
  • E430(stearynian polioksyetylenu)
  • E433 (monooleinian polioksyetylenosorbitolu)
  • E435 (monostearynian polioksyetylenosorbitolu)
  • azotany: E250 i E252.

Glutaminian sodu niszczy komórki nerwowe może powodować ADHD u dzieci.

Karagen wywołuje wrzody żołądka, sprzyja rozwojowi nowotworów jelit, zaburza pracę układu odpornościowego.

Szkodliwe jedzenie:

Wędliny to produkty, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia zawierają azotany (rak żołądka, jelit),
barwniki, izolaty białka sojowego. Najlepiej w ogóle ich nie jeść lub nie częściej niż raz w tygodniu
2 plasterki.

Margaryna to twór całkowicie sztuczny, niezdrowy, o dużej ilości kwasów Omega 6 i niklu.
Odpowiada za powstanie raka, chorób serca, otyłości oraz udarów.

Oleje roślinne (oprócz oleju rzepakowego, oliwy z oliwek oraz oleju lnianego) mają bardzo dużo kwasów Omega 6, które powodują stany zapalne i raka.

Popcorn z mikrofalówki jest bardzo szkodliwy zawiera PFOA (kwas perfluorooktanowy) powodujący bezpłodność, raka wątroby i jąder.

Sól w nadmiarze wywołuje nadciśnienie i raka żołądka.

Chipsy powodują raka, stany zapalne, a do tego są bardzo kaloryczne.


Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz