Błonnik
Rola w organizmie:
- zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów
- obniża ciśnienie
- spowalnia rozkład węglowodanów
- obniża poziom cukru we krwi i zapotrzebowanie na insulinę
- reguluje rytm wypróżnień, przez co zapobiega zaparciom
- sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych
- zmniejsza uczucie głodu
- pomaga usuwać z organizmu toksyny
- zapobiega nowotworom
- wiązanie jonów sodu
- chroni przed próchnicą
- reguluje poziom kwasu solnego w żołądku
- poprawia ukrwienie i perystaltykę jelit
Stosowany w leczeniu i profilaktyce:
- nowotworów przewodu pokarmowego
- otyłości
- miażdżycy
- cukrzycy
- kamicy żółciowej
- zaparć
- hemoroidów
- biegunce
- chorób serca i układu krwionośnego
- żylaków
Skutki niedoboru:
- zaparcia
- rozregulowanie rytmu jelitowego
- nowotwory
- otyłość
- cukrzyca
- miażdżyca
Skutki nadmiaru:
- wzdęcia
- biegunki
- bóle brzucha
- podrażnienia jelit
- w skrajnych przypadkach skręt jelit
- niedożywienie
- niedobory żelaza, wapnia i cynku
Źródła w pożywieniu:
- warzywa
- owoce
- produkty pełnoziarniste
- nasiona strączkowe
- kiełki
- orzechy
- nasiona
- kapusta
- brokuły
- suszone owoce
- brązowy ryż
- kasze
- płatki zbożowe
- otręby
Pamiętajmy:
Dieta wysokobłonnikowa nie jest wskazana dla osób ze stanami zapalnymi, żołądka, trzustki.
Błonnik zmniejsza skuteczność niektórych leków.
Ilość błonnika w diecie należy zwiększać stopniowo i nie gwałtownie.
Pamiętajmy, że przy diecie wysoko błonnikowej powinniśmy pić dużo wody by uniknąć zaparć.
Pozdrawiam
:)
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz