sobota, 1 czerwca 2013

Błonnik

Witajcie!



Błonnik




Rola w organizmie:

      • zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów
      • obniża ciśnienie
      • spowalnia rozkład węglowodanów
      • obniża poziom cukru we krwi i zapotrzebowanie na insulinę
      • reguluje rytm wypróżnień, przez co zapobiega zaparciom
      • sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych
      • zmniejsza uczucie głodu
      • pomaga usuwać z organizmu toksyny
      • zapobiega nowotworom
      • wiązanie jonów sodu
      • chroni przed próchnicą 
      • reguluje poziom kwasu solnego w żołądku
      • poprawia ukrwienie i perystaltykę jelit


Stosowany w leczeniu i profilaktyce:

      • nowotworów przewodu pokarmowego
      • otyłości
      • miażdżycy
      • cukrzycy
      • kamicy żółciowej
      • zaparć
      • hemoroidów
      • biegunce
      • chorób serca i układu krwionośnego
      • żylaków


Skutki niedoboru:

      • zaparcia
      • rozregulowanie rytmu jelitowego
      • nowotwory
      • otyłość
      • cukrzyca
      • miażdżyca


Skutki nadmiaru:

      • wzdęcia
      • biegunki
      • bóle brzucha
      • podrażnienia jelit
      • w skrajnych przypadkach skręt jelit
      • niedożywienie
      • niedobory żelaza, wapnia i cynku


Źródła w pożywieniu:

      • warzywa
      • owoce
      • produkty pełnoziarniste
      • nasiona strączkowe
      • kiełki
      • orzechy
      • nasiona
      • kapusta
      • brokuły
      • suszone owoce
      • brązowy ryż
      • kasze
      • płatki zbożowe
      • otręby


Pamiętajmy:

Nie jest trawiony przez organizm, więc nie ma kalorii.

Dieta wysokobłonnikowa nie jest wskazana dla  osób ze stanami zapalnymi, żołądka, trzustki.

Błonnik zmniejsza skuteczność niektórych leków.

Ilość błonnika w diecie należy zwiększać stopniowo i nie gwałtownie. 

Pamiętajmy, że przy diecie wysoko błonnikowej powinniśmy pić dużo wody by uniknąć zaparć.


Pozdrawiam
:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz