sobota, 15 czerwca 2013

Omega 6

Witajcie!



Kwasy Omega 6




Rola w organizmie:

      • odpowiadają za gojenie się ran 
      • zapewniają odpowiedni wzrost
      • odpowiadają za prawidłową pracę nerek i wątroby
      • zapobiegają zakażeniom
      • zwalczają stany zapalne i nowotworowe
      • obniżają cholesterol
Skutki niedoboru:
      • obniżenie odporności 
      • stany zapalne
      • nie prawidłowa praca narządów wewnętrznych

Skutki nadmiaru:
      • miażdżyca
      • rak sutka i piersi
      • rak jelita grubego
      • rak prostaty
      • przyśpieszają rozwój choroby Alzheimera
      • wywołują stan zapalny mózgu i śmierć neuronów

Źródła w pożywieniu:
      • oleje:
        • z pestek winogrona
        • kokosowy
        • słonecznikowy
        • arachidowy
        • sezamowy
        • sojowy
        • wiesiołkowy
        • z ogórecznika
        • krokoszowy
      • margaryny miękkie
      • masło orzechowe z orzechów laskowych
      • masło sezamowe
      • ziarna sezamu
      • ryby morskie
      • gotowe sosy sałatkowe
      • masło
      • smalec
      • śmietana
      • słonina
      • wieprzowina
      • drób

Pamiętajmy:


Zwykle dostarczamy z dietą o wiele za dużo kwasów Omega 6, co może być przyczyną raka. 

Pamiętajmy, że przyjmowanie Omega 6 powinno być tylko z zalecenia lekarza.

Zbilansowana dieta dostarcza kwasów Omega 3 i 6 w odpowiednich proporcjach.

Witamina E reguluje  wchłanianie się kwasów Omega 6 i zapobiega ich utlenianiu.



Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz