Kwasy Omega 6
Rola w organizmie:
- odpowiadają za gojenie się ran
- zapewniają odpowiedni wzrost
- odpowiadają za prawidłową pracę nerek i wątroby
- zapobiegają zakażeniom
- zwalczają stany zapalne i nowotworowe
- obniżają cholesterol
Skutki niedoboru:
- obniżenie odporności
- stany zapalne
- nie prawidłowa praca narządów wewnętrznych
Skutki nadmiaru:
- miażdżyca
- rak sutka i piersi
- rak jelita grubego
- rak prostaty
- przyśpieszają rozwój choroby Alzheimera
- wywołują stan zapalny mózgu i śmierć neuronów
Źródła w pożywieniu:
- oleje:
- z pestek winogrona
- kokosowy
- słonecznikowy
- arachidowy
- sezamowy
- sojowy
- wiesiołkowy
- z ogórecznika
- krokoszowy
- margaryny miękkie
- masło orzechowe z orzechów laskowych
- masło sezamowe
- ziarna sezamu
- ryby morskie
- gotowe sosy sałatkowe
- masło
- smalec
- śmietana
- słonina
- wieprzowina
- drób
Pamiętajmy:
Zwykle dostarczamy z dietą o wiele za dużo kwasów Omega 6, co może być przyczyną raka.
Pamiętajmy, że przyjmowanie Omega 6 powinno być tylko z zalecenia lekarza.
Zbilansowana dieta dostarcza kwasów Omega 3 i 6 w odpowiednich proporcjach.
Witamina E reguluje wchłanianie się kwasów Omega 6 i zapobiega ich utlenianiu.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz