czwartek, 26 grudnia 2013

Kofta z baraniny z pistacjami

Liczba porcji: 4
Marynowanie: od 2 do 24 godzin
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego baraniego lub jagnięcego
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • żółta papryczka chili 
  • 40 g pistacji
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki libańskiej lub ulubionej mieszanki przypraw
  • 1/2 łyżeczki cynamonu\
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g masła
Przygotowanie: 

Cebulę, pistacje, chili i kolendrę posiekać, a czosnek wycisnąć. Zmieszać z mięsem i przyprawami.
Przykryć folią i wstawić do lodówki. Formować podłużne kofty. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć kofty ze wszystkich stron, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C na 3-4 minuty. Masło stopić i polać gotowe kofty. Posypać pistacjami i liśćmi kolendry.

Smacznego 

Źródło: Zwierciadło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz