Marynowanie: od 2 do 24 godzin
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego baraniego lub jagnięcego
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- żółta papryczka chili
- 40 g pistacji
- łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki libańskiej lub ulubionej mieszanki przypraw
- 1/2 łyżeczki cynamonu\
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju
- 50 g masła
Przygotowanie:
Cebulę, pistacje, chili i kolendrę posiekać, a czosnek wycisnąć. Zmieszać z mięsem i przyprawami.
Przykryć folią i wstawić do lodówki. Formować podłużne kofty. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć kofty ze wszystkich stron, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C na 3-4 minuty. Masło stopić i polać gotowe kofty. Posypać pistacjami i liśćmi kolendry.
Smacznego
Źródło: Zwierciadło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz