piątek, 22 lutego 2013

Interpretacja dzienniczka posiłków

Witajcie!

Dzisiaj będzie o tym jak zinterpretować wyniki obserwacji notowane w dzienniczku posiłków.

Co to oznacza?

Mam napady głodu wieczorem

Przyczyny i środki:

Prawdopodobnie jest to wynik złego rozplanowania posiłków. Pamiętaj, że nawet ominięcie jednego posiłku może skończyć się napadem głodu. 

Kolejnym błędem może być za wczesne jedzenie kolacji. Udowodniono naukowo, że bzdurą jest jedzenie kolacji przed 18.00. Porę ostatniego posiłku należy dostosować do trybu życia. Jemy na 2 godziny przed snem czyli jak kładziemy się np. o 22.00 to jemy kolację o 20.00.

Za mała ilość posiłków wciągu dnia. Należy spożywać minimum 5 posiłków co 3- 4 godziny.

Zjedzenie słodkiej kolacji (słodzonej cukrem), powoduje to nagły wzrost cukru, a później jeszcze szybszy spadek poziomu cukru we krwi, co w efekcie daje napad głodu i uwaga może powodować napad agresji szczególnie u dzieci.

Jem więcej w stresie 

Cukier  na chwilę uspokaja mózg, ale jeśli ulegniemy pokusie podjadania będzie chciał co raz więcej i więcej.

Jak sobie poradzić?

Zajmij się czymś np. obejrzyj film, posprzątaj.

Wypij herbatkę owocową lub zjedz owoc. 

Umyj zęby miętowy smak złagodzi apetyt.

Dbaj o siebie, zrób sobie mini spa.

Włącz ulubioną muzykę i potańcz trochę.

Uzupełnij braki witamin i minerałów.

Polecam artykuł: 

Cały czas chodzę głodna
Prawdopodobnie mylisz głód z pragnieniem staraj się małymi łyczkami pić wodę (około 2 l na dzień).

Możliwe jest, że jesz nie wystarczającą ilość błonnika. Włącz do diety dużo warzyw i owoców (co najmniej 0,5 kg czyli 5 porcji)

Uzależnienie od słodyczy / soli / tłuszczu/ glutaminianu sodu. Staraj się wybierać produkty z pełnego przemiału, wysokobiałkowe. Ogranicz słodycze, sól i glutaminian sodu oraz tłuszcze trans.  

Jem więcej jeśli jestem wśród przyjaciół

Tu winą jest mechaniczne jedzenie. Kiedy patrzysz na talerze innych osób zjesz więcej.

Syndrom popcornu. Występuje wtedy, gdy jemy nieświadomie pochłonięci rozmową czy filmem.

Jak sobie radzić?

patrz na swój talerz
nakładaj na swoją dłoń przekąski (masz większą kontrolę)
nigdy nie przychodź na spotkanie głodna
próbuj wszystkiego, ale po trochu

Jem więcej poza domem

Prawdopodobnie jesteś ofiarą manipulacji zmysłowej. W restauracjach,galeriach handlowych, marketach
 i przy stoiskach z jedzeniem jest rozpylany specjalny płyn, który sprawia, że ludzie momentalnie stają się głodni. Przypomnij sobie kiedy ostatnio byłaś bp. w markecie i poczułaś piękny zapach wędliny lub pieczywa. Właśnie wtedy padłaś ofiarą manipulacji, bo to nie te produkty pachną, ale specjalny płyn, który sprawi, że natychmiast będziesz głodna. Specjaliści od marketingu wiedzą, że głodny klient to dobry klient, bo kupi dużo i byle co po zawyżonej cenie. 

Jak sobie z tym radzić?

nigdy nie wychodź głodna z domu
miej przy sobie gumę o najintensywniejszym smaku mięty, w razie potrzeby żuj
miej przy sobie zdrową przekąskę np. banana lub jabłko 
zanim cokolwiek zjesz lub kupisz policz do 30 i głęboko oddychaj 
dobrze jest na chwilę zatkać sobie nos np. chusteczką do nosa
na zakupy chodź z listą
Jem więcej w domu

Stres odsyłam wyżej.

Nuda. Często jemy z nudów, wtedy najlepiej się czymś zająć.

Porady:

nie trzymaj zakazanego jedzenia w domu
ułóż plan jedzenia na cały tydzień i miej w domu tylko to co jest w nim zawarte
staraj się znaleźć sobie hobby
poszukaj wsparcia

Mam ochotę na konkretne produkty:

Często ma to związek z  niedoborami w organizmie. Nasz organizm instynktownie szuka produktów, które uzupełnią braki, ale niestety w dzisiejszym świecie jest zagubiony i często nic z tego nie wychodzi.

Masz ochotę na                                Czego Ci potrzeba                               Gdzie to znajdziesz

Słodycze                                                    Chrom                                 brokuły, winogrona, fasola, kurczak

                                                                  Węgiel                                          świeże owoce
                                                            
                                                                  Fosfor                                 drób, wołowina, ryby, wątróbka,                                                                                
                                                                                                    jajka, mleko, orzechy, rośliny strączkowe   

                                                                  Siarka                                    żurawina, chrzan, kapusta

Chleb                                                       Tryptofan                        ser, wołowina, indyk, ziemniaki, szpinak

                                                                   Azot                                    ryby, mięso orzechy, fasola 

Chipsy i napoje gazowane                           Wapń                           gorczyca, rzepa, brokuły, kapusta, ser,                                                                                                 
                                                                                                       sezam, rośliny strączkowe

Słone przekąski                                          Chlorki                           kozie mleko, sól morska, ryby

Papierosy                                                   Krzem                                      orzechy i nasiona

                                                                 Tyrozyna                                    owoce i warzywa
Kawa                                                        Fosfor                                 drób, wołowina, ryby, wątróbka,                                                                                
                                                                                                    jajka, mleko, orzechy, rośliny strączkowe   

                                                                 Siarka                                    żurawina, chrzan, kapusta

                                                                  Sól                                        sól morska i ocet jabłkowy  
                                                                  
                                                                 Żelazo                                 mięso, ryby, algi, wiśnie, warzywa

Alkohol                                                     Białko                                 mięso, drób, owoce morza, orzechy

                                                                Wapń                               gorczyca, rzepa, brokuły, kapusta, ser,                                                                                                 
                                                                                                                sezam, rośliny strączkowe 

                                                                 Potas                                           czarne oliwki i algi

Surowe mięso lub jajka                            Żelazo                                    mięso, ryby, algi, wiśnie, warzywa

Co Ci dolega?                                Czego Ci potrzeba                               Gdzie to znajdziesz

PMS                                                          Cynk                                    czerwone mięso, owoce morze,                  
                                                                                                                     warzywa liściaste

Brak apetytu                                             Wit. B1                                  orzechy, nasiona, wątróbka, fasola

                                                                 Wit. B3                                 tuńczyk, halibut, drób, wołowina,                                                                                                                  
                                                                                                                             nasiona        

                                                                 Mangan                                 orzechy, migdały, ananas, jagody

                                                                 Chlorki                                    kozie mleko, sól morska, ryby

Przejadanie się                                            Krzem                                      orzechy i nasiona
                                                                  Tyrozyna                                    owoce i warzywa

                                                                Tryptofan                        ser, wołowina, indyk, ziemniaki, szpinak

Pozdrawiam

:)
                                                                   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz