Dziś o roli białka w diecie.
Białka (proteiny) pozwalają na funkcjonowanie organizmu. To ono sprawia, że czujemy się dłużej
najedzeni. Jeśli głodzimy się to w konsekwencji trawimy swoje narządy (białko). Pierwsze trawią się mięśnie i układ rozrodczy (efekt to bezpłodność).
Funkcje białka w organizmie:
- uczestniczą w przemianie materii
- są składnikami błon komórkowych, krwi, limfy, enzymów, hormonów, przeciwciał
- odpowiadają za równowagę organizmu, prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
oraz za odporność
Źródła białka:
- jaja
- ryby
- mięso
- rośliny strączkowe (soja, fasola, cieciorka, soczewica oraz groch)
- nabiał
- nasiona
- zboża
- orzechy
- owoce morza
Konsekwencje niedoboru białka w diecie:
- brak apetytu
- słaba odporność
- powolne gojenie się ran
- pogorszenie myślenia i koncentracji
- apatia
- zahamowanie wzrostu i rozwoju
Konsekwencje nadmiaru białka w diecie:
- choroby nerek
- choroby wątroby i trzustki
- choroby układu moczowego
- nowotwory
- cukrzyca
- choroby naczyń krwionośnych
- w przypadku Dukana objawy pojawiają się 5-10-15 lat po zastosowaniu tej diety
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz