piątek, 8 marca 2013

Białka

Witajcie!

Dziś o roli białka w diecie.

Białka (proteiny) pozwalają na funkcjonowanie organizmu. To ono sprawia, że czujemy się dłużej
najedzeni. Jeśli głodzimy się to w konsekwencji trawimy swoje narządy (białko). Pierwsze trawią się mięśnie i układ rozrodczy (efekt to bezpłodność).

Funkcje białka w organizmie:

  • uczestniczą w przemianie materii
  • są składnikami błon komórkowych, krwi, limfy, enzymów, hormonów, przeciwciał
  • odpowiadają za równowagę organizmu, prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
     oraz za odporność
Źródła białka:
        • jaja
        • ryby
        • mięso
        • rośliny strączkowe (soja, fasola, cieciorka, soczewica oraz groch)
        • nabiał
        • nasiona 
        • zboża
        • orzechy
        • owoce morza

Konsekwencje niedoboru białka w diecie:
        • brak apetytu
        • słaba odporność
        • powolne gojenie się ran
        • pogorszenie myślenia i koncentracji
        • apatia
        • zahamowanie wzrostu i rozwoju
Konsekwencje nadmiaru białka w diecie:
        • choroby nerek
        • choroby wątroby i trzustki
        • choroby układu moczowego
        • nowotwory
        • cukrzyca
        • choroby naczyń krwionośnych
        • w przypadku Dukana objawy pojawiają się 5-10-15 lat po zastosowaniu tej diety

Pozdrawiam

:)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz