środa, 13 marca 2013

Witamina E

Witajcie!

Dziś witamina E.

Witamina E


Witamina ta rozpuszcza się w tłuszczach i jest głównym przeciwutleniaczem w organizmie.

Rola w organizmie:

      • przeciwulteniacz
      • wzmacnia naczynia krwionośne
      • chroni czerwone krwinki przed rozpadem
      • wspomaga produkcje substancji przeciwzakrzepowych
      • poprawia krążenie krwi 
      • łagodzi objawy menopauzy
      • korzystnie wpływa na wygląd skóry
      • uczestniczy w odżywianiu komórek
      • obniża poziom cholesterolu
      • zapobiega żylakom i kurczom łydek
      • chroni skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniami UV
      • zwiększa potencję i żywotność plemników
      • leczy trądzik, blizny i grzybicę
      • zmniejsza ryzyko poronień
      • stymulacja produkcji insuliny
      • wpływa na wchłanianie się i metabolizm witaminy A
      • wraz z selenem zapobiega stłuszczeniu wątroby
      • reguluje gospodarkę tłuszczową
      • zapobiega nowotworom prostaty

Profilaktyka:

      • męskiej bezpłodności
      • chorób mięśni
      • miażdżycy
      • chorób serca
      • zaćmy
      • poronień
      • nowotworów
      • zawałów serca
      • leczenie oparzeń
      • cukrzycy
      • zapalenia stawów
      • zatorów
      • padaczki
      • PMS

Leczenie:

      • chorób Alzheimera i Parkingsona
      • stwardnienia rozsianego
      • zapalenia stawów, nerek i pęcherza moczowego
      • gorączki reumatoidalnej 

Niedobór witaminy E powoduje:

      • rozdrażnienie 
      • zaburzenia koncentracji
      • problemy z mięśniami
      • rogowacenie skóry i jej przedwczesne starzenie
      • powolne gojenie się ran
      • bezpłodność
      • anemię
      • problemy z sercem
      • wiotczenie cery
      • odwodnienie naskórka
      • pojawienie się przebarwień, łuszczenia i plam starczych
      • zapalenie żył
      • choroby układu płciowego
      • nowotwory
      • uszkodzenie krwinek
      • uszkodzenie mięśni
      • białaczkę

Nadmiar witaminy E powoduje:

      • zmęczenie 
      • bóle głowy
      • osłabienie mięśni
      • zaburzenia wzroku
      • w przypadku ciąży ciężkie uszkodzenia płodu
      • niedobór witaminy K

Źródła:

      • oleje roślinne (najlepszy to olej rzepakowy i lniany)
      • oliwa z oliwek
      • migdały
      • jaja
      • marchewka
      • orzechy
      • kiełki pszenicy
      • mąka pełnoziarnista
      • mleko
      • brukselka
      • zielonolistne warzywa (sałata, natka pietruszki, brokuły, brukselka, szpinak)
      • zielony groszek
      • kukurydza
      • masło sery 
      • ziarna zbóż
      • ryby morskie
      • tran
      • nasiona słonecznika i dyni
      • ziarna sezamu
      • pomidory
      • kapusta
      • papryka 
      • szczypior
      • porzeczki
      • morele
      • awokado
      • brzoskwinie

Pamiętajmy:

Preparaty z witaminą E przyjmujemy zawsze o tej samej porze.

Olej tłoczony na zimno ma więcej witaminy E.

Nie przyjmujmy więcej niż jeden preparat z witaminą E, a najlepiej uzupełniajmy wszelkie niedobory poprzez właściwe odżywianie.

Lepiej się wchłania z witaminą A, kompleksem witamin B, witaminą C, selenem, manganem, fosforem i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. 

Żelazo osłabia działanie witaminy E.

Jest witaminą nietrwałą ulega zniszczeniu podczas gotowania, zamrażania, konserwowania i w wyniku kontaktu z powietrzem i światłem.   
Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz