Dziś witamina E.
Witamina E
Rola w organizmie:
- przeciwulteniacz
- wzmacnia naczynia krwionośne
- chroni czerwone krwinki przed rozpadem
- wspomaga produkcje substancji przeciwzakrzepowych
- poprawia krążenie krwi
- łagodzi objawy menopauzy
- korzystnie wpływa na wygląd skóry
- uczestniczy w odżywianiu komórek
- obniża poziom cholesterolu
- zapobiega żylakom i kurczom łydek
- chroni skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniami UV
- zwiększa potencję i żywotność plemników
- leczy trądzik, blizny i grzybicę
- zmniejsza ryzyko poronień
- stymulacja produkcji insuliny
- wpływa na wchłanianie się i metabolizm witaminy A
- wraz z selenem zapobiega stłuszczeniu wątroby
- reguluje gospodarkę tłuszczową
- zapobiega nowotworom prostaty
Profilaktyka:
- męskiej bezpłodności
- chorób mięśni
- miażdżycy
- chorób serca
- zaćmy
- poronień
- nowotworów
- zawałów serca
- leczenie oparzeń
- cukrzycy
- zapalenia stawów
- zatorów
- padaczki
- PMS
Leczenie:
- chorób Alzheimera i Parkingsona
- stwardnienia rozsianego
- zapalenia stawów, nerek i pęcherza moczowego
- gorączki reumatoidalnej
Niedobór witaminy E powoduje:
- rozdrażnienie
- zaburzenia koncentracji
- problemy z mięśniami
- rogowacenie skóry i jej przedwczesne starzenie
- powolne gojenie się ran
- bezpłodność
- anemię
- problemy z sercem
- wiotczenie cery
- odwodnienie naskórka
- pojawienie się przebarwień, łuszczenia i plam starczych
- zapalenie żył
- choroby układu płciowego
- nowotwory
- uszkodzenie krwinek
- uszkodzenie mięśni
- białaczkę
Nadmiar witaminy E powoduje:
- zmęczenie
- bóle głowy
- osłabienie mięśni
- zaburzenia wzroku
- w przypadku ciąży ciężkie uszkodzenia płodu
- niedobór witaminy K
Źródła:
- oleje roślinne (najlepszy to olej rzepakowy i lniany)
- oliwa z oliwek
- migdały
- jaja
- marchewka
- orzechy
- kiełki pszenicy
- mąka pełnoziarnista
- mleko
- brukselka
- zielonolistne warzywa (sałata, natka pietruszki, brokuły, brukselka, szpinak)
- zielony groszek
- kukurydza
- masło sery
- ziarna zbóż
- ryby morskie
- tran
- nasiona słonecznika i dyni
- ziarna sezamu
- pomidory
- kapusta
- papryka
- szczypior
- porzeczki
- morele
- awokado
- brzoskwinie
Pamiętajmy:
Preparaty z witaminą E przyjmujemy zawsze o tej samej porze.
Olej tłoczony na zimno ma więcej witaminy E.
Nie przyjmujmy więcej niż jeden preparat z witaminą E, a najlepiej uzupełniajmy wszelkie niedobory poprzez właściwe odżywianie.
Lepiej się wchłania z witaminą A, kompleksem witamin B, witaminą C, selenem, manganem, fosforem i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi.
Żelazo osłabia działanie witaminy E.
Jest witaminą nietrwałą ulega zniszczeniu podczas gotowania, zamrażania, konserwowania i w wyniku kontaktu z powietrzem i światłem.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz