sobota, 23 marca 2013

Witamina B7 (biotyna, witamina H)

Witajcie!


Witamina B7 (biotyna, witamina H)


Rozpuszczalna w wodzie.


Rola w organizmie:
      • składnik enzymów
      • wspomaga funkcjonowanie tarczycy
      • bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie (np. tworzenie glukozy)
      • bierze udział w przemianach tłuszczy, cukrów, białek, CO2
      • poprawia stan włosów, skóry i paznokci
      • dzięki niej prawidłowo krzepnie krew
      • wspomaga działanie trzustki 
      • stabilizuje poziom glukozy we krwi
      • dobrze wpływa na układ nerwowy i mięśnie
      • wspomaga witalność
      • kontroluje tłuszczową przemianę materii
      • zapobiega łojotokowi
      • uczestniczy w tworzeniu hemoglobiny (składnik czerwonych krwinek)
      • znosi objawy niedoboru witaminy B5 i cynku

Stosowana w profilaktyce i leczeniu:
      • wypadania włosów i siwienia
      • bólów mięśniowych
      • egzemy
      • stanów chorobowych skóry
      • cukrzycy

Skutki niedoboru:
      • wypryski
      • wypadanie włosów
      • podwyższony poziom cholesterolu
      • stany zapalne jelit
      • depresja, apatia, senność i stany lękowe
      • zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego
      • rozdrażnienie
      • nadwrażliwość czuciowa
      • cierpnięcie rąk i nóg
      • nudności i brak apetytu
      • anemia
      • zapalenie spojówek
      • siwienie
      • szare zabarwienie ust i języka
      • łupież 
      • łojotok
      • tłusta cera
      • wady rozwojowe u płodu
      • łuszczyca 
      • powiększona wątroba
      • halucynacje
      • rozdwojone paznokcie

Skutki nadmiaru:
      • nudności
      • wymioty
      • biegunka
      • zaburzenia w wytwarzaniu estrogenów
      • bóle brzucha

Źródła witaminy B7 w pożywieniu:
      • wątroba
      • orzechy włoskie i ziemne
      • soja, mąka sojowa i pełnoziarnista
      • jajka
      • kraby
      • migdały
      • sardynki
      • grzyby
      • brązowy ryż
      • szpinak
      • marchew
      • pomidory
      • mleko
      • nerki
      • ser
      • otręby
      • łosoś
      • drożdże
      • mięso wieprzowe, cielęce i drobiowe
      • kukurydza
      • arbuzy 
      • banany
      • melony
      • grejpfruty
      • brzoskwinie
      • winogrona
      • kalafiory
      • buraki
      • cebula
      • groch 
      • rzepak
      • nasiona słonecznika

Pamiętajmy:

Witamina B7  lepiej się wchłania z witaminami B5, B9, B12, magnezem i manganem.

Estrogeny zaburzają wchłanianie witaminy B7.

Biotyna ulega rozkładowi pod wpływem światła.

Gorzej się wchłania z sulfonamidami, antybiotykami, surowym białkiem jajka (awidyną) oraz w środowisku zasadowym.

  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz