Witamina B7 (biotyna, witamina H)
Rozpuszczalna w wodzie.
Rola w organizmie:
- składnik enzymów
- wspomaga funkcjonowanie tarczycy
- bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie (np. tworzenie glukozy)
- bierze udział w przemianach tłuszczy, cukrów, białek, CO2
- poprawia stan włosów, skóry i paznokci
- dzięki niej prawidłowo krzepnie krew
- wspomaga działanie trzustki
- stabilizuje poziom glukozy we krwi
- dobrze wpływa na układ nerwowy i mięśnie
- wspomaga witalność
- kontroluje tłuszczową przemianę materii
- zapobiega łojotokowi
- uczestniczy w tworzeniu hemoglobiny (składnik czerwonych krwinek)
- znosi objawy niedoboru witaminy B5 i cynku
Stosowana w profilaktyce i leczeniu:
- wypadania włosów i siwienia
- bólów mięśniowych
- egzemy
- stanów chorobowych skóry
- cukrzycy
Skutki niedoboru:
- wypryski
- wypadanie włosów
- podwyższony poziom cholesterolu
- stany zapalne jelit
- depresja, apatia, senność i stany lękowe
- zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego
- rozdrażnienie
- nadwrażliwość czuciowa
- cierpnięcie rąk i nóg
- nudności i brak apetytu
- anemia
- zapalenie spojówek
- siwienie
- szare zabarwienie ust i języka
- łupież
- łojotok
- tłusta cera
- wady rozwojowe u płodu
- łuszczyca
- powiększona wątroba
- halucynacje
- rozdwojone paznokcie
Skutki nadmiaru:
- nudności
- wymioty
- biegunka
- zaburzenia w wytwarzaniu estrogenów
- bóle brzucha
Źródła witaminy B7 w pożywieniu:
- wątroba
- orzechy włoskie i ziemne
- soja, mąka sojowa i pełnoziarnista
- jajka
- kraby
- migdały
- sardynki
- grzyby
- brązowy ryż
- szpinak
- marchew
- pomidory
- mleko
- nerki
- ser
- otręby
- łosoś
- drożdże
- mięso wieprzowe, cielęce i drobiowe
- kukurydza
- arbuzy
- banany
- melony
- grejpfruty
- brzoskwinie
- winogrona
- kalafiory
- buraki
- cebula
- groch
- rzepak
- nasiona słonecznika
Pamiętajmy:
Witamina B7 lepiej się wchłania z witaminami B5, B9, B12, magnezem i manganem.
Estrogeny zaburzają wchłanianie witaminy B7.
Biotyna ulega rozkładowi pod wpływem światła.
Gorzej się wchłania z sulfonamidami, antybiotykami, surowym białkiem jajka (awidyną) oraz w środowisku zasadowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz