Witamina B4 (cholina)
Rozpuszczalna w wodzie. Syntezowana w organizmie, jeśli spożywamy odpowiednią ilość metioniny oraz witamin B9 i B12.
Rola w organizmie:
- niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu
- wspomaga usuwanie tłuszczu z wątroby
- poprawia pamięć
- niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania komórek
- wraz z inozytolem uczestniczy w przemianach cukru, białek, tłuszczy i cholesterolu
- neutralizuje wolne rodniki
- wspomaga wytwarzanie hormonów
- warunkuje prawidłową lepkość krwi
- zapobiega zmarszczkom i nawilża skórę
- oczyszcza wątrobę
Stosowana w profilaktyce i leczeniu:
- niestrawności
- wysokiego poziomu cholesterolu
- zaburzeń w funkcjonowaniu wątroby
- depresji
- niepokoju
- kłopotów z pamięcią
- choroby Alzheimera
- marskości wątroby
Objawy niedoboru witaminy B4:
- choroby wątroby
- opóźnienie rozwoju u dzieci
- miażdżyca
- kłopoty z pamięcią
- lęki
- choroby serca
- bóle głowy
- bezsenność
- rozdrażnienie
- zaparcia
- zahamowanie wzrostu
- wrzody żołądka
- przemęczenie
Objawy przedawkowania:
- niedobór witaminy B6
- oszołomienie
- mdłości
- biegunka
- rybi zapach z ust
- rybi zapach ciała
Źródła witaminy B4 w pożywieniu:
- jajka
- móżdżek
- serce
- orzechy
- zielone warzywa liściaste
- wątroba
- warzywa strączkowe
- drożdże
- lecytyna
- mleko
- groch
- kalafior
- kapusta
- soczewica
- soja
- kawior
- kiełki pszenicy
- ryby
Pamiętajmy:
Witamina B4 lepiej się wchłania z kwasem foliowym, inozytolem, witaminą A, witaminą B12 oraz kompleksem witamin B.
Witaminę B4 przyjmujmy z wapniem w celu do zrównoważenia poziomu fosforu i wapnia w organizmie (cholina zwiększa ilość fosforu w organizmie).
Niedobory witaminy B4 po 40 roku życia choliny przyśpieszają zmiany starcze w mózgu.
Witamina B4 gorzej się wchłania z cukrem, alkoholem, kawą oraz pod wpływem wysokiej temperatury.
Nie przyjmujmy witaminy B4 bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz