środa, 20 marca 2013

Witamina B4

Witajcie!


Witamina B4 (cholina) 


Rozpuszczalna w wodzie. Syntezowana w organizmie, jeśli spożywamy odpowiednią ilość metioniny oraz witamin B9 i B12.


Rola w organizmie:
      • niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu
      • wspomaga usuwanie tłuszczu z wątroby
      • poprawia pamięć
      • niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania komórek
      • wraz z inozytolem uczestniczy w przemianach cukru, białek, tłuszczy i cholesterolu
      • neutralizuje wolne rodniki
      • wspomaga wytwarzanie hormonów
      • warunkuje prawidłową lepkość krwi
      • zapobiega zmarszczkom i nawilża skórę
      • oczyszcza wątrobę

Stosowana w profilaktyce i leczeniu:
      • niestrawności
      • wysokiego poziomu cholesterolu
      • zaburzeń w funkcjonowaniu wątroby
      • depresji
      • niepokoju
      • kłopotów z pamięcią
      • choroby Alzheimera
      • marskości wątroby

Objawy niedoboru witaminy B4:
      • choroby wątroby
      • opóźnienie rozwoju u dzieci
      • miażdżyca
      • kłopoty z pamięcią
      • lęki
      • choroby serca
      • bóle głowy
      • bezsenność
      • rozdrażnienie
      • zaparcia
      • zahamowanie wzrostu
      • wrzody żołądka 
      • przemęczenie

Objawy przedawkowania:
      • niedobór witaminy B6
      • oszołomienie
      • mdłości
      • biegunka
      • rybi zapach z ust
      • rybi zapach ciała

Źródła witaminy B4 w pożywieniu:
      • jajka
      • móżdżek
      • serce
      • orzechy
      • zielone warzywa liściaste
      • wątroba
      • warzywa strączkowe
      • drożdże
      • lecytyna
      • mleko
      • groch 
      • kalafior 
      • kapusta
      • soczewica
      • soja
      • kawior
      • kiełki pszenicy
      • ryby
Pamiętajmy:

Witamina B4 lepiej się wchłania z kwasem foliowym, inozytolem, witaminą A, witaminą B12 oraz kompleksem witamin B.

Witaminę B4 przyjmujmy z wapniem w celu do zrównoważenia poziomu fosforu i wapnia w organizmie (cholina zwiększa ilość fosforu w organizmie).

Niedobory witaminy B4 po 40 roku życia choliny przyśpieszają zmiany starcze w mózgu.

Witamina B4 gorzej się wchłania z cukrem, alkoholem, kawą oraz pod wpływem wysokiej temperatury.

Nie przyjmujmy witaminy B4 bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.


Pozdrawiam

:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz