Witamina B5
Rozpuszczalna w wodzie.
Rola w organizmie:
- prawidłowy metabolizm białek, cukrów i tłuszczów
- tworzy koenzym A
- synteza hormonów w tym adrenaliny
- niezbędna dla komórek
- uwalnianie energii
- przyśpiesza gojenie się ran
- zapobiega przemęczeniu
- zapewnia zdrowe serce, układ krwionośny, nerwowy i pokarmowy
- bierze udział w wytwarzaniu tłuszczów, cholesterolu i przekaźników nerwowych
- bierze udział w regeneracji tkanek
- poprawia stan włosów
- bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek
- chroni organizm przed homocysteiną
- zapobiega zmarszczkom i chorobom paznokci
- utrzymuje prawidłowe nawilżenie skóry
Stosowanie witaminy B5 w profilaktyce i leczeniu chorób:
- żółtaczce, powikłaniach żółtaczkowych oraz zapaleniu wątroby
- chorób alergicznych
- przewlekłych nieżytów oskrzeli, krtani, tchawicy i płuc, w tym także na tle alergicznym
- chorobach wrzodowych
- nieżytów przewodu pokarmowego
- stanów zapalnych i infekcji skóry
- w zapaleniu spojówek i rogówki, uszkodzeniach i owrzodzeniach rogówki
- zanikowemu nieżytowi nosa
- chorób zakaźnych: np.ospa i półpasiec
- łysienia i siwienia
- trądziku, łuszczycy oraz liszajów
- zapaleniu mieszków włosowych
- owrzodzeń żylakowatych
- zatruciu wątroby
- zapaleniu przyzębia
- cukrzycy
- czyraczności oraz rybiej łuski
- toczniu rumieniowatym
- zatruciu streptomycyną
- zatruciu salicylanami
- chorobą gośćcową
- atonii przewodu pokarmowego
Objawy niedoboru witaminy B5:
- zaburzenia układu nerwowego
- trudności z nauką
- nadmierna drażliwość
- omdlenia
- depresje
- utrata koordynacji ruchowej
- bóle i sztywność w stawach
- uczucie odrętwienia
- mrowienia i skurcze w ramionach i nogach
- niepewny chód
- wypadanie włosów
- przedwczesna siwizna
- łysienie oraz zmiany skórne
- uczucie pieczenia
- kłopoty ze wzrokiem
- pęknięcia skóry w kącikach ust i oczu
- zaburzenia układu trawiennego
- utrata apetytu
- obstrukcja
- niestrawność
- przemęczenie
- podatność na zakażenia
- złe gojenie się ran
- częste infekcje górnych dróg oddechowych
- zaburzenia układu sercowo-naczyniowego
- przyspieszenie czynności serca
- zespół piekących stóp
- hipoglikemia
Objawy nadmiaru witaminy B5:
- biegunki
- alergia
- arytmia
- zaburzenia w funkcjonowaniu mięśni
- kamica żółciowa lub nerkowa
- bóle brzucha
Źródła w pożywieniu:
- wątróbka
- otręby pszenne
- ryby: śledzie, makrele, pstrągi
- grzyby
- mleko
- kurczak
- mleczko pszczele
- pestki słonecznika
- sery
- orzechy
- jajka
- owoce: awokado, pomarańcze, melony,banany
- warzywa: ziemniaki, brokuły, soja, groch, fasola
- kiełki pszenicy
- ciemny ryż
- pełnoziarnisty chleb
- masło orzechowe
- Yerba mate
Pamiętajmy
Lepiej wchłania się z kompleksem witamin B, witaminą B6, witaminą B12, witaminą C, siarką, witaminą B7 (H), witaminą B9 (kwasem foliowym) oraz kwasem para-aminobenzoesowym (PAB).
Suplementy należy przyjmować podczas lub po posiłku popijając wodą.
Skutki niedoboru ustępują 24 godziny po przyjęciu witaminy B5.
Osoby starsze, żyjące w stresie, sportowcy oraz pracujące w fizycznie mają większe zapotrzebowanie na witaminę B5.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz