czwartek, 14 marca 2013

Witamina K

Witajcie!

Witamina K


Jest produkowana przez bakterie w jelicie grubym.
Rozpuszcza się w tłuszczach.

Rola w organizmie:
      • prawidłowe krzepnięcie krwi i zatrzymanie krwawienia
      • wiąże wapń w nerkach, łożysku oraz płucach
      • reguluje tworzenie protrombiny ( białko odpowiadające za krzepnięcie krwi)
      • bierze udział w gospodarce wapniowej
      • hamuje rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerki
      • zmniejsza nadmiar krwawienia podczas miesiączki
      • działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
      • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie
      • bierze udział w formowaniu tkanki kostnej
      • uczestniczy w przemianach kwasów nukleinowych (m.in. DNA i RNA)
      • uczestniczy w przemianach białek
      • stosowana przy cerze naczynkowej
Niedobór witaminy K powoduje:
      • słabe krzepnięcie krwi
      • krwotoki wewnętrzne i zewnętrzne
      • złe gojenie się ran
      • zaburzenia mineralizacji kości
      • zwiększone ryzyko nowotworów
      • zapalenie jelit
      • biegunki
      • skazę krwotoczną u noworodków (krwotoki z przewodu pokarmowego)\
      • celiakię (zaburzenia wchłaniania tłuszczów)
Nadmiar witaminy K powoduje:
      • rozpad czerwonych krwinek
      • anemie
      • nadmierną potliwość
      • uczucie gorąca
      • u niemowląt żółtaczkę i uszkodzenia mózgu
      • uszkodzenie wątroby
      •  w formie zastrzyków może powodować alergie oraz skoki ciśnienia
Źródła witaminy K:
      • bakterie jelita grubego
      • brokuły
      • rzepa 
      • szpinak
      • ogórek 
      • sałata
      • kapusta
      • lucerna 
      • morszczyn
      • awokado
      • ziemniaki
      • jajka
      • jogurty
      • kefiry
      • sery
      • wątroba zwierzęca
      • olej sojowy
      • olej szafranowy
      • brukselka
      • kalafiory
      • pomidory
      • jarmuż
      • cukinia
      • fasola zielona
      • rzeżucha
      • mleko
      • brzoskwinie
Pamiętajmy:
 
Nigdy nie bierzemy witaminy K bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Jeśli podejrzewamy u siebie niedobór witaminy K zmieńmy dietę!

Jeśli chcemy zwiększyć produkcję witaminy K w jelicie grubym jedzmy kefiry i jogurty między posiłkami.

Uwaga: jeśli jesteśmy po leczeniu antybiotykami to przez tydzień po zakończeniu terapii nie możemy jeść kefirów inaczej mamy zapewnioną drożdżycę jelit!!!

Preparaty z witaminą K trzymajmy daleko od źródeł światła (bardzo szybko ulega zniszczeniu w świetle). 

Nadużywanie leków takich jak salicylany(aspiryna), kumaryna, warfaryna, heparyna, antybiotyki oraz konserwowanie żywności powoduje niszczenie witaminy K.

Lepiej się wchłania z wit
aminą H.

Działanie witaminy K osłabiają zbyt duże dawki witaminy E, penicylina, leki przeczyszczające oraz olej rycynowy.

Pozdrawiam

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz