Witamina K
Jest produkowana przez bakterie w jelicie grubym.
Rozpuszcza się w tłuszczach.
Rozpuszcza się w tłuszczach.
Rola w organizmie:
- prawidłowe krzepnięcie krwi i zatrzymanie krwawienia
- wiąże wapń w nerkach, łożysku oraz płucach
- reguluje tworzenie protrombiny ( białko odpowiadające za krzepnięcie krwi)
- bierze udział w gospodarce wapniowej
- hamuje rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerki
- zmniejsza nadmiar krwawienia podczas miesiączki
- działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie
- bierze udział w formowaniu tkanki kostnej
- uczestniczy w przemianach kwasów nukleinowych (m.in. DNA i RNA)
- uczestniczy w przemianach białek
- stosowana przy cerze naczynkowej
Niedobór witaminy K powoduje:
- słabe krzepnięcie krwi
- krwotoki wewnętrzne i zewnętrzne
- złe gojenie się ran
- zaburzenia mineralizacji kości
- zwiększone ryzyko nowotworów
- zapalenie jelit
- biegunki
- skazę krwotoczną u noworodków (krwotoki z przewodu pokarmowego)\
- celiakię (zaburzenia wchłaniania tłuszczów)
Nadmiar witaminy K powoduje:
- rozpad czerwonych krwinek
- anemie
- nadmierną potliwość
- uczucie gorąca
- u niemowląt żółtaczkę i uszkodzenia mózgu
- uszkodzenie wątroby
- w formie zastrzyków może powodować alergie oraz skoki ciśnienia
Źródła witaminy K:
- bakterie jelita grubego
- brokuły
- rzepa
- szpinak
- ogórek
- sałata
- kapusta
- lucerna
- morszczyn
- awokado
- ziemniaki
- jajka
- jogurty
- kefiry
- sery
- wątroba zwierzęca
- olej sojowy
- olej szafranowy
- brukselka
- kalafiory
- pomidory
- jarmuż
- cukinia
- fasola zielona
- rzeżucha
- mleko
- brzoskwinie
Pamiętajmy:
Nigdy nie bierzemy witaminy K bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.
Jeśli podejrzewamy u siebie niedobór witaminy K zmieńmy dietę!
Jeśli chcemy zwiększyć produkcję witaminy K w jelicie grubym jedzmy kefiry i jogurty między posiłkami.
Uwaga: jeśli jesteśmy po leczeniu antybiotykami to przez tydzień po zakończeniu terapii nie możemy jeść kefirów inaczej mamy zapewnioną drożdżycę jelit!!!
Preparaty z witaminą K trzymajmy daleko od źródeł światła (bardzo szybko ulega zniszczeniu w świetle).
Nadużywanie leków takich jak salicylany(aspiryna), kumaryna, warfaryna, heparyna, antybiotyki oraz konserwowanie żywności powoduje niszczenie witaminy K.
Lepiej się wchłania z witaminą H.
Działanie witaminy K osłabiają zbyt duże dawki witaminy E, penicylina, leki przeczyszczające oraz olej rycynowy.
Pozdrawiam
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz